Voeten blijven veranderen. Hoe ouder ze worden, hoe slechter de conditie
Voeten blijven veranderen. Bekijk het voetenwiel
gezonde voeten
Eline van den Hout
gezonde voeten
06/08/2020
2 min
0

Voeten blijven veranderen. Bekijk het voetenwiel

06/08/2020
2 min
0

Voeten zijn het fundament van ons lichaam. Je loopt en staat erop en ze hebben invloed op onze houding. Voor de meeste mensen geldt: hoe ouder je wordt, hoe slechter de conditie. Dit zie je duidelijk in onderstaand voetenwiel. Maar hoe komt dat eigenlijk?

voeten

Waarom verslechteren onze voeten naarmate we ouder worden?

In het voetenwiel zie je dat een kind van 7 veel mooiere voeten heeft dan een volwassene van 50. Dit komt vermoedelijk doordat de persoon van 50 zijn/haar voeten jarenlang heeft weggestopt in stevige schoenen, of smalle schoenen met hakken.

Door stevige schoenen hoeven de voetspieren weinig te doen en worden ze lui en slap. En door schoenen met smalle neuzen en hakken vergroeien de tenen en ontstaan er voetklachten, zoals een hallux valgus, metatarsalgie, Mortons neuroom of klauw- en hamertenen.

Je kunt smalle of stevige schoenen vergelijken met een korset van vroeger. Dat zat zo strak dat de ribbenkast van vrouwen vervormde als ze het dagelijks droegen. Schoenen vervormen onze voeten ook.

Overigens zijn schoenen niet de enige oorzaak van voetklachten. De volgende zaken spelen ook mee:

Blote voeten

Wist je dat bij mensen die dagelijks op blote voeten lopen (bijvoorbeeld in India) nauwelijks voetklachten voorkomen? Dit komt doordat ze hun voetspieren constant actief gebruiken.

voeten

Voeten van een oude Indiase vrouw

Hiermee zeggen we niet dat jij nu meteen op blote voeten moet lopen, want je voeten zijn er helemaal niet aan gewend. En zeker als je voetklachten hebt moet je hiermee oppassen. Maar het kan geen kwaad het eens te proberen.

Voeten trainen

Voetspieren heb je niet voor niets. Voor gezonde voeten en een goede houding moet je de voetspieren actief houden. Als je ze traint, worden ze sterker en soepeler. Ook verbetert de voetstand. Bij een gezonde voetstand heb je druk onder:

  • De hiel;
  • Het gehele vijfde middenvoetsbeentje;
  • De kopjes van alle middenvoetsbeentjes waarbij je bij de grote teen de meeste druk voelt.
voeten

Oefening voor de voetspieren.

Verder verbeteren je manier van lopen en je houding. Bij Voetentraining zien we de voeten nooit los van de rest van de houding. Als we de houding verbeteren optimaliseert de voetstand en als we de voetstand aanpakken dan zien we dat terug in de houding.

voeten

De juiste voetstand.

Gratis oefeningen

Heb je op dit moment nog mooie, gezonde voeten zoals het kind van 7 in het voetenwiel? Download dan de 4 gratis oefeningen voor Gezonde Voeten. Voor deze voetklachten kun je eveneens gratis oefeningen downloaden:

Succes met oefenen!

Reacties
Categorieën