Gezonde voeten zijn soepele, sterke voeten waarmee je pijnloos loopt.
Gezonde voeten

Wat zijn gezonde voeten?

Wat zijn gezonde voeten? Dit zijn soepele, sterke voeten waarmee je pijnloos loopt. De meeste mensen krijgen na verloop van tijd voetklachten. Denk maar aan je moeder of oma met een hallux valgus. Of je tante met hielspoor. Zover hoeft het bij jou niet te komen.

In dit artikel vertellen we je alles over gezonde voeten. Met gezonde voeten heb je controle over iedere beweging die je maakt. Je voeten zijn smal en mooi; ook als je ouder wordt! Bovendien zorgen gezonde voeten voor een goede houding. Ze voorkomen klachten van de knieën, heupen, rug, schouders en nek. Voeten zijn het fundament van ons lichaam.


Wat zijn gezonde voeten?

Op de vraag ‘Wat zijn gezonde voeten’ kunnen we pas goed antwoord geven als we eerst uitleggen hoe de voet in elkaar zit. De voet is een complex bouwwerk dat bestaat uit 26 grote en kleine botstukken, de sesambeentjes bij de grote teen en 33 gewrichten. Ook bestaat de voet uit 4 voetbogen die voor stevigheid zorgen. wat zijn gezonde voetenVoetskeletDankzij de spieren kunnen de botten in je voet bewegen. Iedere voet bevat 21 spieren, waarvan er 15 vast zitten aan je tenen. Op alle spieren staat evenveel spanning. Zo blijven de voetbogen intact en zakken ze niet in.

Wat zijn gezonde voetenVoetspierenOok de tenen zijn belangrijk. Ze verlengen je voet. Als ze allemaal recht op de grond liggen heb je een groot steunvlak en daarmee een goed evenwicht.

Daarnaast is er de propriocepsis. Je lichaam bevat zenuwen en sensoren die informatie sturen naar je hersenen over de bewegingen die je maakt. Dit gaat geheel automatisch en zorgt ervoor dat je voeten op de juiste manier bewegen. Mits ze gezond zijn. Tot slot is een natuurlijke, gezonde voetstand belangrijk. Die heb je als je voet op de volgende punten evenveel contact maakt met de grond:
 • De hiel;
 • Het gehele vijfde middenvoetsbeentje;
 • De kopjes van alle middenvoetsbeentjes waarvan die van de grote teen het sterkst is.
[caption id="" align="aligncenter" width="359"]Wat zijn gezonde voetenGezonde, natuurlijke voetstand

Wat zijn gezonde voetenMiddenvoetsbeentjes

Maar het gaat niet om de voeten alleen. Ook je houding moet goed zijn. Het hele lichaam staat in verbinding met elkaar door de spier- en gewrichtsketen. Wat zijn gezonde voetenSpier- en gewrichtsketenStel je staat altijd gedraaid met je heupen en iets voorover gebogen, dan is de drukverdeling onder je voeten niet gelijk. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een hallux valgus krijgen.

Lees in dit artikel meer over de wisselwerking tussen het lichaam en de voetstand.

Samengevat

Wat zijn gezonde voeten? 
 • Alle voetbogen zijn intact;
 • Spieren en gewrichten werken soepel met elkaar samen;
 • De tenen staan allemaal netjes op de grond;
 • De contactpunten met de grond hebben overal evenveel druk;
 • De aansturing vanuit de hersenen is goed.

De invloed van schoenen

Een van de oorzaken van voetklachten zijn schoenen. Schoenen kunnen de vorm van je voet veranderen, waardoor de natuurlijke vorm verdwijnt. Ook worden je voetspieren lui. Ze verliezen hun conditie. En zoals alles in je lichaam moet je regelmatig bewegen.

Dat geldt ook voor je voeten. Hakken zijn echt funest voor je voeten. Hoe hoger de hak, hoe meer druk op je voorvoet. Dit leidt tot voorvoetklachten waar je je hele leven last van hebt. Zie het plaatje hieronder. Ook een stijve neus waarbij je tenen omhoog staan is niet goed. Hierdoor ontstaat spierverkorting en dat kan ook voor de nodige voetklachten zorgen.


Wat zijn gezonde voetenHoe hoger de hak, hoe meer druk op de voorvoet.

Lopen op blote voeten

Wist je dat lopers op blote voeten veel minder druk op de hiel en voorvoet hebben? Hierdoor hebben ze aanzienlijk weinig kans op voetklachten. We begrijpen dat lopen op blote voeten niet ideaal is voor iedereen. Gelukkig is er een alternatief: barefoot shoes/minimalistische schoenen.

Deze schoenen bieden geen steun, geven genoeg ruimte aan de tenen en je staat plat op de grond. Hierdoor moeten je voeten zelf aan de slag en behouden ze hun conditie. Let op: ga niet zomaar op blote voeten of minimalistische schoenen lopen. Bouw het rustig op in combinatie met oefeningen.

Wat zijn gezonde voetenMinimalistische schoenen/barefoot shoes

Voetoefeningen voor gezonde voeten

Als je voeten gezond en sterk wilt houden raden we je aan om te oefenen. Je kan zelf de spieren in je voeten, je voetstand, manier van lopen en houding trainen. Getrainde voeten, soepele voeten en sterke voetspieren voorkomen de pijnlijke gevolgen van voetklachten, zoals: hallux valgus, hielspoor, metatarsalgie, mortons neuroom, klauw- en hamertenen, hallux limitus/rigidus en de tailor’s bunion. Ook voorkom je houdingsklachten, zoals: pijn in de knie, heup, rug, schouders en nek.


Wat zijn gezonde voetenVoorbeelden van oefeningen uit de Online Training Gezonde Voeten.

Online Training Gezonde Voeten

We hebben een online training gemaakt voor iedereen die zijn of haar voeten sterk wil maken. Als je de Online Training Gezonde Voeten doet:
 • Blijf je je hele leven pijnloos lopen en staan;
 • Hoef je niet bang te zijn voor voetklachten;
 • Krijg je meer gevoel in je voeten;
 • Kun je klachten van de rug, nek, knie of heup voorkomen;
 • Loop je lekkerder op blote voeten.
Je staat letterlijk sterker in je leven! Het is een korte training die bestaat uit 4 modules en 29 lessen. Je bent er zo’n 12 weken mee bezig.


4 gratis oefeningen gezonde voeten

Wil je eerst uitproberen of de Online Training Gezonde Voeten wel wat voor je is? Download dan de 4 gratis oefeningen. Wil je met andere mensen praten die hun voeten gezond proberen te houden? Like dan de Facebookpagina Gezonde Voeten en word lid van de Facebookgroep.
Bertien
Door

Bertien

op 22 Nov 2023

Ik heb de 4 oefeningen gedownload. Mijn voeten trainde ik al regelmatig. Omdat ik last had van een knellende teen had ik dit voorjaar mooie barefootshoes gekocht, maar als ik daar intensief op loop,krijg ik last van de midden voorvoet. Werk aan de winkel!

francine
Door

francine

op 17 Jun 2023

de online voetentraining vind ik super, de filmpjes zijn heel duidelijk en je krijgt echt wel goed veel uitleg, na ongeveer 12 dagen kon ik wandelen hervatten dit terwijl ik al paar maanden met ontstoken enkel zat te sukkelen. superblij met de cursus <3

Joke Flipse
Door

Joke Flipse

op 04 Jul 2021

Heel gek maar overdag geen klachten maar in de avond en 's nachts krijg ik last van stijve voeten en kramp wat kan ik dien om dit te voor Komen? Veel voet oefening gedaan. Zoals met bal wissel baden rek en strek lopen masseren. Magnesium olie ??? Wat kan ik nog doen!

Reactie plaatsen