Heb jij hielspoor? Verminder de pijn met behulp van voetoefeningen
Hielspoor

Hielspoor

Hielspoor is een irritatie van de peesplaat. De peesplaat bevindt zich onder de hele voet. Bij hielspoor voelen de meeste mensen pijn bij de aanhechting van de peesplaat: onder de hiel. Vooral als je opstaat is de pijn heftig. Maar ook als je loopt of lang staat kan de pijn erg worden. Hielspoor staat ook wel bekend onder fasciitis plantaris of peesplaatontsteking. In ieder geval hoef je er niet mee rond te lopen. Je kunt er nu wat tegen doen!

Hielspoor

In deze video leggen we in het kort uit wat hielspoor is.


Wat is de oorzaak van hielspoor?

   De oorzaak van hielspoor is meestal overbelasting van de peesplaat. Dit ontstaat bijvoorbeeld als je veel staat, overgewicht hebt of regelmatig sport. Maar ook mensen voor wie dit niet geldt, krijgen hielspoor. Wetenschappers zijn er nog niet over uit.

Wel weten we dat hielspoor te maken heeft met de fascia. De fascia is bindweefsel dat in ons hele lichaam zit. Het is belangrijk dat deze kan glijden, anders ontstaan er verklevingen en verzwakkingen. Doordat we schoenen dragen raakt de fascia in de voet inactief en slap en krijg je voetklachten zoals hielspoor.

Waarom wordt hielspoor steeds erger?

De meeste mensen krijgen het advies om rustig aan te doen. Of nog stevigere schoenen te dragen met steunzolen. Misschien vermindert de pijn, maar je haalt de oorzaak er niet mee weg. Je hielspoor blijft of verergert zelfs. De pijn kan zich ook verspreiden naar andere delen van je voet of lichaam. Vanwege de pijn loop je anders en veranderen je voetstand en houding. Daardoor raken andere delen van de voet of je lichaam eveneens overbelast. Plekken waar je ook pijn kunt voelen zijn: je hele been, heup, onderrug, schouders, nek tot aan je oogkas.

Welke schoenen kan ik aan met hielspoor?

We raden schoenen aan met een platte zool die breed genoeg zijn. Je tenen moeten alle ruimte hebben om te bewegen. Bij voorkeur draag je schoenen die weinig steun bieden, zodat je je voetspieren aan het werk zet. Dit noemen we ook wel minimalistische schoenen of barefoot shoes. 


Afbeelding: dit zijn de meest voorkomende pijnplekken bij hielspoor.


Maar als je op dit moment aan steunzolen en stevige schoenen gewend bent, blijf deze dan vooral dragen. Je voeten zijn nu niet sterk genoeg voor minimalistische schoenen. Het dragen van deze schoenen en het wegleggen van steunzolen kan alleen in combinatie met voetentraining en persoonlijk advies.

Wat kan ik tegen hielspoor doen?

Hielspoor vermindert als je je voeten dagelijks traint. Je voetspieren worden sterker en soepeler, je leert stabieler staan en beter lopen. Ook je fascia, ofwel bindweefstel, kan beter glijden, waardoor deze herstelt.

Voetentraining ontwikkelde een online training voor iedereen met hielspoor. In het filmpje een impressie van deze training.


Welke hulpmiddelen zijn er tegen hielspoor?

We adviseren verschillende hulpmiddelen die je ondersteuning bieden tijdens het oefenen. Onder andere:

  • Massageballetje: hiermee stimuleer je de doorbloeding en worden je voetgewrichten soepeler.
  • Massagehoutje: als je geen last van je handen hebt, hoef je dit houtje niet aan te schaffen. Wel vinden veel mensen het prettig om hiermee te masseren. Het is minder vermoeiend.
  • Groot elastiek: dit gebruik je bij een aantal oefeningen in de online training.
  • Rekbare, medical tape: veel mensen hebben baat bij tapen. In de trainingen leggen we de technieken uitgebreid uit.
  • Wiggen: hiermee leer je bepaalde bewegingen aan, waardoor je beter loopt en staat.
  • Kurk: als bepaalde plaatsen onder je voet onvoldoende steun bieden, stimuleer je dit met kurkelementen.

Online Training Hielspoor

Maar met hulpmiddelen alleen kom je er niet. Daarom ontwikkelden Cocky en Yvonne de Online Training Hielspoor. Het doel van deze training is om van de pijn onder je voet af te komen. De training bestaat uit 7 modules. Iedere module krijg je er 5 of 6 oefeningen bij. Je mag de volgende resultaten verwachten:

  • Module 1-3: je gewrichten versoepelen en de pijn onder je hiel en de rest van je voet vermindert.
  • Module 4-7: je houding en voetstand verbeteren sterk.
  • Aan het eind van de training: je staat en loopt gemakkelijker en de pijn onder je voeten is een stuk minder of helemaal verdwenen.

    Tip: Ga naar de Erkend Voetentrainer

    De Erkend Voetentrainer zoekt naar de oorzaak van je hielspoor. En helpt jou met de oefeningen. Erkend Voetentrainer Amy van Noort vertelt meer over deze aanpak.

Ervaringen met de training Hielspoor

Deelnemers aan onze online training voor hielspoor delen graag hun ervaringen:


Gratis oefeningen

Wil je eens kijken of het trainen van je voeten voor jou werkt? We hebben 4 gratis oefeningen gemaakt, die je 4 gratis oefeningen hielspoor.


Like ook onze Facebookpagina en meld je aan voor de hielspoorgroep.

Claudia van Oortmerssen
Door

Claudia van Oortmerssen

op 10 Oct 2023

ik ben gisteren naar de Bergman clinic geweest voor mijn hallux valgus. Maar ik heb sinds een maand of 6 ook een verdoofd gevoel aan de onderkant van mijn voet (hak). De dr. zei jullie hiervoor te benaderen. Is hier een oplossing voor?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Nov 2023

We raden je aan om te gaan oefenen met het balletje. Die oefening vind je tussen deze oefeningen: https://voetentraining.nl/gratis-oefeningen-gezonde-voeten-aanvragen/

Gwendolyne
Door

Gwendolyne

op 29 Aug 2023

Hallo! Heb een tijd last van hielspoor, eerst onder hak en nu ook pijn holte voet. Loop vaak op m’n blote voeten of sokken. Hoe komt het dat ik toch hielspoor heb ontwikkeld? Kan het te maken hebben dat ik osteopenie heb en wat helpt? . Alvast bedankt!

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Nov 2023

Wat vervelend. Kun je je opgeven voor het gratis telefonisch spreekuur via info@voetentraining.nl? Dan krijg je persoonlijk advies.

Saskia
Door

Saskia

op 06 Aug 2023

Vraagje, dus door veel op blote voeten en minimalistische schoenen te lopen gaan de hielspoor klachten weg?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 29 Aug 2023

We raden je aan eerst je voeten sterk te trainen en naar de Erkend Voetentrainer te gaan en dan het lopen op blote voeten/minimalistisch schoeisel rustig aan op te bouwen.

Mena Molenaar
Door

Mena Molenaar

op 16 Mar 2022

Hallo, sinds ongeveer 5 jaar heb ik aan de linkervoet een hallux limitis. En sinds bijna een jaar aan de rechtervoet peesplaatontsteking die alleen maar erger lijkt te worden nadat ik door de klachten van teen links aangepaste schoenen draag met geheel stijve zool en afwikkelen. Is de training ook geschikt voor mij? En kan ik dan ook barefoot schoenen gaan dragen? Graag uw reactie

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Mar 2022

Beste Mena, Goed dat je ons benadert. We raden je inderdaad aan om te gaan oefenen. Je kunt hiermee voorkomen dat je hallux limitus nog stijver wordt. Verder zitten er in die training ook oefeningen die je helpen van je peesplaatontsteking af te komen. Maar gezien je 2 klachten hebt, kun je je het beste aanmelden voor het gratis telefonisch spreekuur via info@voetentraining.nl. Dan kan Cocky Hoogeveen je persoonlijk adviseren. Het dragen van Barefoot schoenen moet je heel rustig opbouwen en voor sommige mensen is het niet aan te raden. Dit kun je ook bespreken tijdens het gratis telefonisch spreekuur.

Reactie plaatsen