Page content

Wat is fasciitis plantaris?

Wat is fasciitis plantaris?

Wat is fasciitis plantaris? Als je last hebt van fasciitis plantaris (hielspoor) zijn de eerste stappen die je in de ochtend zet erg pijnlijk. In de loop van de dag wordt de pijn onder de hiel minder en in de avond verergert deze weer. Naast hielpijn kun je in andere lichaamsdelen pijn hebben: peesplaat, hele been, heup, onderrug, schouders, nek tot aan je oogkas. Dit komt doordat alle lichaamsdelen met elkaar in verbinding staan met het bijzondere bindweefsel ‘fascia’.

 

Fasciitis plantaris is veel meer dan hielpijn. Hielspoor gaat veel verder dan alleen pijn onder de hiel: het heeft gevolgen voor het hele lichaam. Peesplaatirritatie of fasciitis plantaris wordt hielspoor genoemd in de volksmond. Hoe ontstaat hielspoor precies en wat kun je er tegen doen? We leggen het uit aan de hand van het boek de Dynamiek van het menselijk bindweefsel van J.J. de Morree en naslagwerk over Fascial fitness.

Wat is fasciitis plantaris?

Hoe fasciitis plantaris exact ontstaat is nog niet duidelijk. Wel weten we dat het te maken heeft met het feit dat we dikwijls te versimpeld naar ons lichaam kijken. Ons lichaam bestaat niet uit allerlei op zich zelf staande onderdelen. Alles is met elkaar verweven door middel van vertakkingen, dwarsverbindingen en fascia.

Fascia is een bijzonder bindweefsel dat zich door het hele lichaam bevindt: rond botten, gewrichten en spieren. Het geeft structuur aan het lichaam en biedt bescherming aan lichaamsdelen. Het is de bedoeling dat de fascia kan glijden, anders ontstaan er verklevingen en verzwakkingen.

Fibroblast: de aannemer van ons lichaam

Doordat veel mensen op stugge schoenen lopen, raken er een aantal verbindingen in de voet inactief en denkt je lichaam dat de fascia niet meer nodig is. Hierdoor breekt het bindweefsel af en kunnen voetklachten ontstaan, zoals fasciitis plantaris. Gelukkig kan hier iets tegen gedaan worden. In je lichaam bevindt zich namelijk de fibroblast, de cel die reparaties uitvoert.

We maken even een vergelijking met een aannemer. Als je wil dat een aannemer je huis gaat verbouwen, moet je hem aansturen. Anders gebeurt er niets. Ditzelfde geldt voor de fibroblast. Hoe sturen we de fibroblast aan?

Fasciitis plantaris oefeningen

De enige manier om de fibroblast aan te sturen is door te gaan bewegen. Hierdoor krijgen de hersenen signalen en kunnen deze vervolgens de fibroblast duidelijk maken dat het bindweefsel gerepareerd moet worden. Hoe meer je beweegt, hoe sterker de fascia wordt en hoe makkelijker de spieren en gewrichten gaan bewegen. De coördinatie van je bewegingen verbetert en je voet wordt stabieler, soepeler en steviger.

Oefeningen fasciitis plantaris voor je voeten

1: Ga op de grond zitten en trek je schoenen en sok uit. Zorg dat je met je rug ergens tegenaan leunt. Zit recht op. Het been dat je gaat trainen, strek je en het been dat je niet gebruikt haal je naar je toe. Je buigt je knie van dit been. Ga vervolgens je tenen van je gestrekte been buigen en strekken. Krijg je kramp? Stop dan en ontspan even. Kramp is hét signaal dat je spieren nog niet sterk genoeg zijn. Doe dit 3 keer.

2: De volgende stap is: ga nu je hele voet vanuit je enkel op en neer bewegen – van je gestrekte been. Trek nu je voorvoet naar je toe en duw je hiel van je af. Beweeg je tenen niet en hou die ontspannen. Maak nu de omgekeerde beweging: voorvoet van je af en hielbeen naar je toe. Tenen weer ontspannen houden en niets mee doen. Doe dit 3 keer.

Oefeningen fasciitis plantaris voor je hele lichaam

Zojuist heb je oefeningen gedaan waarbij je je spieren van de peesplaat tot aan je heup activeerde. Nu gaan we je hele lichaam erbij betrekken door middel van fascia stretches. Rek je ongegeneerd uit en probeer met je voet het lichtknopje aan of uit te doen, of de deur open en dicht te doen. Er zijn veel mogelijkheden in huis om fascia stretchoefeningen te doen.

Online Training fasciitis plantaris

Voetentraining ontwikkelt online trainingen voor voetklachten. Op dit moment zijn wij (Cocky en Yvonne) hard bezig een online training voor fasciitis plantaris (hielspoor) te ontwikkelen. Begin 2019 zal deze uitkomen. Tot die tijd kun je deze oefeningen doen, maar ook een aantal andere oefeningen die je hier gratis kunt downloaden. Het zijn de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus, maar de oefening met het balletje, de massage en de voetboog zijn zeer nuttige oefeningen om de fascia, de spieren en de gewrichten in je voet te activeren. Veel succes!

Comment Section

4 reacties op “Wat is fasciitis plantaris?


Door Marietta Hermanides op 1 juli 2019

Ook ik had klachten van hielspoor. Na 3/4 jaar kon ik niets meer zonder pijn! Ik heb de oefeningen van voetentraining in combinatie met tapen gedaan. Na 4mnd tapen kan ik u weer zonder, de oefeningen doe ik nog steeds.


Door Pine Berg op 4 juli 2019

Beste Mariette, Dank voor je bericht over de fasciitis plantaris. Wat geweldig. Is de pijn nu ook weg?


Door Debby Hoogendijk op 21 april 2019

Ongelofelijke resultaten na ruim 1,5 jaar met enorm pijn te hebben gelopen! Na 1 bezoek aan Cocky (en samen de oefeningen door gelopen te hebben) kon ik deze op video mee naar Spanje nemen! Vooral het prikkelen van de zenuwuiteinden met de bal hebben effect gehad. In combinatie met de rest gaat het nu echt veeeeel beter!!! Wat een opluchting!


Door Cocky Hoogeveen op 23 april 2019

Ha Debby, wat een mooi bericht. Ik ben heel blij voor je dat het nu zoveel beter gaat. Hartelijke groeten, Cocky

Plaats een reactie


*