Stel je vraag op Facebook!
Klik hier

Page content

article content

Schoenen en een hallux valgus

Schoenen en een hallux valgus. Nu 5 tips waar je op moet letten als je schoenen gaat kopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen als je een hallux valgus hebt?

  • Ga in de middag schoenen passen. Je voeten worden in de loop van de dag iets dikker
  • Kies een schoen waarbij er geen naden over het gewricht van de grote teen lopen. Naden kunnen extra druk geven op het gewricht en dus irritatie
  • Kies schoenen waarbij de hak niet te hoog is. Bij een hoge hakhoogte wordt het gewricht extra belast
  • Het leer van de schoen moet soepel zijn. Dit om de druk op het gewricht niet te groot te laten worden.
  • De neus van de schoen mag niet te spits zijn. Door een spitse neus worden de tenen teveel bij elkaar gedrukt.

Schoen schuldig aan scheve teen?

Vaak krijgen de schoenen de schuld voor een scheve grote teen, de hallux valgus. Wetenschappers hebben hier geen bewijs voor gevonden. Wat wel is aangetoond is dat hoe vaker 5-jarigen te kleine schoenen dragen, hoe groter de scheve stand van de grote teen. Nog geen kwart van de kinderen in het onderzoek had nog een rechte grote teen.

Luie spieren

Door het lopen op schoenen worden de spieren van de voeten lui. De spieren krijgen door de andere stand van het gewricht een andere functie. Het gewricht van de grote teen heeft net als elk ander gewricht een kapsel en banden.

 

schoenen en hallux valgus 2schoenen en hallux valgus 3

Zoals op de afbeelding te zien is lopen de spieren rond het gewricht bovenop, aan de kant van de tweede teen en aan de onderkant. Maar aan de buitenkant van het gewricht lopen geen spieren. De stevigheid moet dus komen van het kapsel en de banden. Bij vrouwen zijn het kapsel en de banden altijd slapper dan bij mannen.

Hakken

Door het dragen van hoge hakken en het lopen op schoenen met een spits toelopende neus, wordt de grote teen in de richting van de tweede teen gedrukt. Het een gaat het ander versterken. Doordat de schoen de grote teen in de richting van de 2e teen drukt en de slapte van de spieren, kan een hallux valgus zich ontwikkelen. Naar mate je langer op schoenen loopt, zal de situatie erger worden. Uit onderzoek blijkt dat als je niets doet aan de scheve stand van de grote teen, de scheefstand jaarlijks met 2° toe zal nemen.

Comment Section

4 reacties op “Schoenen en een hallux valgus


Door elly op 10 februari 2018

Zijn steunzolen en bezoek aan een pedoloog na uw voetentraining niet meer nodig??


Door Cocky Hoogeveen op 12 februari 2018

Beste Elly,
Dank voor vraag over steunzolen. De online training voor de hallux valgus is gericht op het recht(er) trainen van de scheve grote teen. De voeten worden soepeler en sterker gemaakt.In het verloop van de training voor de hallux valgus worden de steunzolen afgebouwd.
Het doel van de training is ook dat steunzolen niet meer nodig zullen zijn. De garantie dat dit altijd zal gaan lukken, kunnen wij niet geven. Iedereen reageert anders, iedere voet is anders.


Door Kai Steegmann op 10 februari 2018

Dag Yvonne en Cocky, ik vind de bewering dat schoenen tot luie voetspieren leiden interessant. Bestaat daar wetenschappelijke onderbouwing voor? Als schoeisel leidt tot een veranderde spierfunctie zoals jullie ook stellen dan is dat m.i. wezenlijk verschillend van “luie” spieren.


Door Yvonne Bontekoning op 12 februari 2018

Beste Kai, dank voor je reactie op het bericht over schoenen en een hallux valgus. Er bestaat zeker een wetenschappelijke onderbouwing voor onze aanpak. In dit blog kan je meer lezen.

Plaats een reactie


*


Cocky Hoogeveen
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.