Schoenen en een hallux valgus - 5 tips
14 juni 2021 

Schoenen en een hallux valgus - 5 tips

Schoenen en een hallux valgus. Nu 5 tips waar je op moet letten als je schoenen gaat kopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen als je een hallux valgus hebt?

  • Ga in de middag schoenen passen. Je voeten worden in de loop van de dag iets dikker.
  • Kies een schoen waarbij geen naden over het gewricht van de grote teen lopen. Naden kunnen extra druk geven op het gewricht en dus irritatie.
  • Kies schoenen waarbij de hak niet te hoog is. Bij een hoge hakhoogte wordt het gewricht extra belast.
  • Het leer van de schoen moet soepel zijn, om de druk op het gewricht niet te groot te laten worden.
  • De neus van de schoen mag niet te spits zijn. Door een spitse neus worden de tenen teveel bij elkaar gedrukt.

Schoen schuldig aan scheve teen?

Vaak krijgen de schoenen de schuld voor een scheve grote teen, de hallux valgus. Wetenschappers hebben hier geen bewijs voor gevonden. Wat wel is aangetoond is dat hoe vaker 5-jarigen te kleine schoenen dragen, hoe groter de scheefstand van de grote teen. Nog geen kwart van de kinderen in het onderzoek had nog een rechte grote teen.

Luie spieren

Door het lopen op schoenen worden de spieren van de voeten lui. De spieren krijgen door de andere stand van het gewricht een andere functie. Het gewricht van de grote teen heeft net als elk ander gewricht een kapsel en banden.

 

schoenen en hallux valgus 2
schoenen en hallux valgus 3

Zoals op de afbeeldingen te zien is lopen de spieren rond het gewricht bovenop, aan de kant van de tweede teen en aan de onderkant. Maar aan de buitenkant van het gewricht lopen geen spieren. De stevigheid moet dus komen van het kapsel en de banden. Bij vrouwen zijn het kapsel en de banden altijd slapper dan bij mannen.

Hakken

Door het dragen van hoge hakken en het lopen op schoenen met een spits toelopende neus, wordt de grote teen in de richting van de tweede teen gedrukt. Het een gaat het ander versterken.

Doordat de schoen de grote teen in de richting van de tweede teen drukt en door de slapte van de spieren, kan een hallux valgus zich ontwikkelen. Naarmate je langer op schoenen loopt, zal de situatie erger worden. Uit onderzoek blijkt dat als je niets doet aan de scheve stand van de grote teen, de scheefstand jaarlijks met twee graden toe zal nemen.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Kai Steegmann
Door

Kai Steegmann

op 10 February 2018

Dag Yvonne en Cocky, ik vind de bewering dat schoenen tot luie voetspieren leiden interessant. Bestaat daar wetenschappelijke onderbouwing voor? Als schoeisel leidt tot een veranderde spierfunctie zoals jullie ook stellen dan is dat m.i. wezenlijk verschillend van "luie" spieren.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 12 February 2018

Beste Kai, dank voor je reactie op het bericht over schoenen en een hallux valgus. Er bestaat zeker een wetenschappelijke onderbouwing voor onze aanpak. In dit blog" rel="nofollow" target="_blank">https://voetentraining.nl/voeten-kennisbank/voetklachten-oplossen-trainen-voetspieren/">blog kan je meer lezen.

elly
Door

elly

op 10 February 2018

Zijn steunzolen en bezoek aan een pedoloog na uw voetentraining niet meer nodig??

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 12 February 2018

Beste Elly, Dank voor vraag over steunzolen. De online training voor de hallux valgus is gericht op het recht(er) trainen van de scheve grote teen. De voeten worden soepeler en sterker gemaakt.In het verloop van de training voor de hallux valgus worden de steunzolen afgebouwd. Het doel van de training is ook dat steunzolen niet meer nodig zullen zijn. De garantie dat dit altijd zal gaan lukken, kunnen wij niet geven. Iedereen reageert anders, iedere voet is anders.

Agnes baas
Door

Agnes baas

op 30 April 2018

Hallo, Ik ben aan beide voeten geopereerd aan een Hallux met een redelijke grote afwijking. Rechts is in gips geweest (en daar zit slijtage, de tweede teen is eigenlijk een beetje vastgezet. die kan ik moeilijk buigen, dit is gedaan door de orthopeed omdat ik anders alle druk op de andere kootjes zou krijgen.) Links is niet in gips geweest en je ziet dat die teen een beetje terug wil.... Kan ik dmv de training ook de slijtage verminderen, zodat ik makkelijker kan buigen en een keer makkelijker op hakken kan lopen?

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 7 May 2018

Beste Agnes, Als een teen is vast gezet, kun je de teen niet meer buigen en moet je hier rekening mee houden met je keuze van je schoenen en steunzolen. Een schoen met een hak zit er dan meestal niet meer in, omdat je daarvoor je grote teen moet kunnen buigen. Voor de teen die niet is vast gezet heeft het veel zin om te gaan trainen, zodat je geen operatie hoeft. De teen gaat weer rechter staan en beter scharnieren. De slijtage gaat niet weg, maar je hebt er dan wel minder of geen last meer van, omdat je gewricht beter beweegt. Veel van onze oefeningen zijn ook geschikt voor de voet waarbij de grote teen is vast gezet. Deze ondervindt nl. nog de gevolgen van de operatie en van hoe de voet was voor de operatie. Met vriendelijke groet, Yvonne Bontekoning

Marie
Door

Marie

op 15 August 2018

Inderdaad een goede tip om eerder op de dag schoenen te kopen. Ook vermijd ik het kopen van schoenen wanneer het warm is buiten. Soms is het moeilijk om te beslissen of de schoenen écht goed zitten. In dat geval neem ik ze mee naar huis en pas ik ze daar nog een aantal keer op verschillende momenten.

Marion
Door

Marion

op 25 April 2021

Wat vinden jullie van een 5 finger schoen. Zeg maar soort sok met vibram zool. Lijkt op de teen sokken. Slim om op te gaan lopen?

Pine Berg
Reactie plaatsen