Wat moet ik doen als ik artrose heb en ook een hallux valgus. Oefenen?
Hallux valgus en artrose
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
07/11/2018
1 min
2

Hallux valgus en artrose

07/11/2018
1 min
2

Hallux valgus en artrose. Wat is het? En als je artrose in je scheve grote teen hebt, kun je dan nog wel de oefeningen doen die de hallux valgus rechter maken? Jazeker. Oefenen is juist goed!  De pijn wordt minder. Echt. In dit blog lees je meer over artrose. Wat het is en wat er precies gebeurt als je gaat bewegen.

Artrose is slijtage. In het verleden dacht men dat artrose ontstond door het harde werken. Maar we weten nu dat het andere oorzaken heeft. Namelijk: onvoldoende beweging van het betreffende gewricht en een ongelijkmatige belasting van het gewrichtsoppervlak. Dit kan bij alle gewrichten voorkomen en dus ook bij het teengewricht van de scheve grote teen.

Als de teen scheef staat en je kan hem minder goed bewegen, druk niet gelijkmatig verdeeld. Sommige plaatsen worden meer belast dan andere plaatsen in het gewrichtsoppervlak. Dit heeft vaak slijtage ofwel artrose tot gevolg.

Artrose en pijn

Bij artrose is het gewrichtsoppervlak minder mooi, minder beweeglijk met als gevolg dat de kwaliteit van het gewricht achteruitgaat. Dit wordt erger en erger, waardoor je pijn kunt krijgen. Niet alleen in dat ene gewricht, maar ook in andere delen van het lichaam omdat deze meer belast worden.

Artrose en bindweefsel

Om onze gewrichten heen zit bindweefsel. Als je dit weghaalt, zakt je lichaam als een plumpudding in elkaar. Bindweefsel is het steunweefsel van je hele lichaam. Rond het gewricht zit ook allemaal bindweefsel, wat mooi in lijn ligt met de rest: het kapsel, de banden en de spieren. Op het moment dat je last hebt van een hallux valgus en je artrose kunt krijgen, is het bindweefsel niet goed meer gevormd en ontstaat er een wirwar. Hierdoor raakt ook het geheel van kapsel, banden en spieren van slag. Om deze wirwar weer in 1 lijn te krijgen, is het belangrijk om het gewricht te bewegen.

Artrose en bewegen

Als je het gewricht met artrose beweegt, gaat het bindweefsel, het kapsel, de spieren, de banden weer meer in een lijn staan, waardoor de kwaliteit beter wordt. We raden je wel aan niet meteen voluit te bewegen. Doe het stap voor stap. Uiteindelijk zal de doorbloeding beter worden en wordt de belasting verlegd over een groter gedeelte van het gewrichtsoppervlak. De belasting zal zich daarom niet meer op 1 punt richten waardoor de pijn afneemt. De andere gewrichten gaan hier eveneens van profiteren. Als je je ene gewricht beter kunt bewegen, wordt de kwaliteit van de gewrichten die daarmee in verbinding staan ook beter.

Hallux valgus oefeningen

Conclusie: ga vooral bewegen als je artrose in je scheve teen hebt. Het is geen belemmering voor de oefeningen die de klachten van de hallux valgus verminderen. Maar ga wel voorzichtig te werk. Probeer eerst onze 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus. Bij de meeste mensen wordt de pijn daardoor al minder.

Reacties
Categorieën