Tailor’s bunion is een scheve kleine teen. Het is een uitstekend botje.
Tailor's bunion

Wat is een tailor's bunion?

Een tailor's bunion is een scheve kleine teen. Door het uitstekende botje wordt hij ook wel kleermakersknobbel genoemd. Het Latijnse woord voor de tailor’s bunion is quintus varus. Veel mensen hebben een tailor's bunion. Ik zelf ook. Om er vanaf te komen ben ik bezig met diverse oefeningen en hulpmiddelen. In dit blog kan je hier meer over lezen. Of bekijk het filmpje!

Tailor's bunion

Een tailor’s bunion lijkt veel op een hallux valgus. Net als de grote teen draait de kleine teen naar binnen, tegen de 4teen aan. Je kunt last hebben van de scheve kleine teen. De kleermakersknobbel kan gaan irriteren of er kan eelt op komen, er kan druk ontstaan in je schoen en je kleine teen kan zeer gaan doen.

Hoe ontstaat de tailor's bunion?

De oorzaak voor een tailor’s bunion ligt meestal aan de schoenen. We worden geboren met mooie uitgewaaierde tenen, maar door schoenen verandert deze stand. Bij normale schoenen loopt de neus taps toe. Hierdoor zitten de tenen tegen elkaar aangedrukt. Het is dus van belang om schoenen met brede neuzen te dragen, zodat al je tenen genoeg ruimte hebben.

Tailor's bunion behandelen

Een tailor’s bunion kun je behandelen door middel van oefeningen en hulpmiddelen. Ook zijn minimalistische schoenen een uitkomst. Hierin krijgt je kleine teen alle ruimte. Als je teensokken draagt voorkom je eveneens dat de kleine teen tegen de 4teen aandrukt. Andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je tenen goed uit te lijnen zijn:
  1. Teenspreiders: hiermee staan al je tenen in een rechte lijn met het middenvoetsbeentje.
  2. Taping loop: deze is eigenlijk voor de hallux valgus, maar je kunt hem ook voor de tailor’s bunion gebruiken. Doe het lusje om de kleine teen en zorg ervoor dat het kruisje op de knobbel zit. Je kunt de loop verkleinen met behulp van tape.
  3. Tape: het tapen van de tailor’s bunion werkt hetzelfde als bij een hallux valgus. Doe de tape niet op de nagel, maar op de zijkant van het teentje. Trek de tape strak tot aan de hiel en plak het daar zonder rek vast. Gebruik dan nog een tape en plak deze aan de onderkant van de kleine teen. Trek hem strak tot aan de hiel. Je kunt hulptapejes gebruiken ter versteviging, zodat de tape er ’s nachts niet afgaat.
Let op: het is belangrijk dat je de hulpmiddelen gebruikt als je je voeten beweegt. Alleen dan kunnen de juiste prikkels aan de hersenen worden doorgegeven, waardoor de stand uiteindelijk verandert.

Welke oefeningen werken bij de tailor’s bunion?

Er zijn op dit moment 2 oefeningen die ik doe om de tailor's bunion tegen te gaan.
  • Het spreiden van mijn tenen. Eerst kon ik mijn linker kleine teen niet spreiden, maar door regelmatig te oefenen lukt dat nu wel. Mijn rechterteen gaat iets moeilijker, die heeft wat meer tijd nodig.
  • De kleine teen en grote teen naar beneden bewegen. Tegelijkertijd beweeg ik de andere 3 tenen naar boven. Dit is ook een goede oefening om de spieren van de kleine teen soepeler en sterker te maken.

Interesse in online training

Voetentraining (Cocky Hoogeveen en ik) is overigens bezig met een online training voor de tailor's bunion. Dus er komen nog veel meer oefeningen aan.  Houd onze kanalen goed in de gaten! Heb je vragen over de kleermakersknobbel? Stel ze vooral. We geven je graag advies. Heb je interesse in de online training? Meld je dan hier aan.