Page content

Wat is een tailor’s bunion?

Wat is een tailor’s bunion?

Een tailor’s bunion is een scheve kleine teen. Door het uitstekende botje wordt hij ook wel kleermakersknobbel genoemd. Het Latijnse woord voor de tailor’s bunion is quintus varus. Veel mensen hebben een tailor’s bunion. Ik zelf ook. Om er vanaf te komen ben ik bezig met diverse oefeningen en hulpmiddelen. In dit blog kan je hier meer over lezen. Of bekijk het filmpje!

Tailor’s bunion

Een tailor’s bunion lijkt veel op een hallux valgus. Net als de grote teen draait de kleine teen naar binnen, tegen de 4e teen aan. Je kunt last hebben van de scheve kleine teen. De kleermakersknobbel kan gaan irriteren of er kan eelt op komen, er kan druk ontstaan in je schoen en je kleine teen kan zeer gaan doen.

Hoe ontstaat de tailor’s bunion?

De oorzaak voor een tailor’s bunion ligt meestal aan de schoenen. We worden geboren met mooie uitgewaaierde tenen, maar door schoenen verandert deze stand. Bij normale schoenen loopt de neus taps toe. Hierdoor zitten de tenen tegen elkaar aangedrukt. Het is dus van belang om schoenen met brede neuzen te dragen, zodat al je tenen genoeg ruimte hebben.

Tailor’s bunion behandelen

Een tailor’s bunion kun je behandelen door middel van oefeningen en hulpmiddelen. Ook zijn minimalistische schoenen een uitkomst. Hierin krijgt je kleine teen alle ruimte. Als je teensokken draagt voorkom je eveneens dat de kleine teen tegen de 4e teen aandrukt. Andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je tenen goed uit te lijnen zijn:

 1. Teenspreiders: hiermee staan al je tenen in een rechte lijn met het middenvoetsbeentje.
 2. Taping loop: deze is eigenlijk voor de hallux valgus, maar je kunt hem ook voor de tailor’s bunion gebruiken. Doe het lusje om de kleine teen en zorg ervoor dat het kruisje op de knobbel zit. Je kunt de loop verkleinen met behulp van tape.
 3. Tape: het tapen van de tailor’s bunion werkt hetzelfde als bij een hallux valgus. Doe de tape niet op de nagel, maar op de zijkant van het teentje. Trek de tape strak tot aan de hiel en plak het daar zonder rek vast. Gebruik dan nog een tape en plak deze aan de onderkant van de kleine teen. Trek hem strak tot aan de hiel. Je kunt hulptapejes gebruiken ter versteviging, zodat de tape er ’s nachts niet afgaat.

Let op: het is belangrijk dat je de hulpmiddelen gebruikt als je je voeten beweegt. Alleen dan kunnen de juiste prikkels aan de hersenen worden doorgegeven, waardoor de stand uiteindelijk verandert.

Welke oefeningen werken bij de tailor’s bunion?

Er zijn op dit moment 2 oefeningen die ik doe om de tailor’s bunion tegen te gaan.

 • Het spreiden van mijn tenen. Eerst kon ik mijn linker kleine teen niet spreiden, maar door regelmatig te oefenen lukt dat nu wel. Mijn rechterteen gaat iets moeilijker, die heeft wat meer tijd nodig.
 • De kleine teen en grote teen naar beneden bewegen. Tegelijkertijd beweeg ik de andere 3 tenen naar boven. Dit is ook een goede oefening om de spieren van de kleine teen soepeler en sterker te maken.

Voetentraining (Cocky Hoogeveen en ik) is overigens bezig met een online training voor de tailor’s bunion. Dus er komen nog veel meer oefeningen aan in 2019. Houd onze kanalen goed in de gaten! Heb je vragen over de kleermakersknobbel? Stel ze vooral. We geven je graag advies.

  Comment Section

  13 reacties op “Wat is een tailor’s bunion?


  Door Grace op 27 september 2019

  Hallo, bedankt voor het prima filmpje. Echter ik heb een ander probleem. Ben 61 je. en al 20 jaar therapeutische kousen vanwege vochtophoping. Door de druk gaan mijn grote teen en 2e teen min of meer vergroeien, en de kleine teen is pijnlijk op het botje wat duidelijk te voelen is. Jullie teenspreider lijkt een oplossing waar ik moet m altijd aan natuurlijk, ook in stilstand. Is dat dan een probleem?


  Door Cocky Hoogeveen op 27 september 2019

  Beste Grace, Dank voor je reactie op de tailor’s bunion. De teenspreider zorgt ervoor dat het middenvoetsbeentje en de teen weer in een rechte lijn komen te liggen, weer uitgelijnd.Dus zo’n teenspreider zorgt voor een betere stand van middenvoet en tenen. Daarom is het belangrijk om de teenspreider de hele dag te gebruiken.


  Door Grace op 28 september 2019

  Oke, dan ga ik er 2 bestellen, bedankt!
  Grace


  Door Bar op 7 september 2019

  Ik ben heel benieuwd naar de onlaine training voor de tailors bunion.


  Door Pine Berg op 9 september 2019

  Beste Bar, Op onze website vind je dit blog. Hier staan ook enkele oefeningen in. Binnenkort komen er ook 4 gratis oefeningen voor de Taylor’s bunion.


  Door esther op 17 augustus 2019

  vraagje.mijn klein teentjevalt schuin over de andere teen.ik heb al lang last vd zijkant van mijn voet .begint ter hoogte vd knobbel.is het mogenlijk dat je door de kleine teen last krijgt van spieren of pezen op deze hoogte(bovenkant /zijkant voet?ikzelf kan hier niets van terug vinden.ook regelmatig spierpijn zijkant been


  Door Cocky Hoogeveen op 17 augustus 2019

  Beste Esther, Dank voor je reactie op het bericht over de tailor’s bunion. Ik ga er even vanuit dat je de kleine teen zijde bedoeld met zijkant van de voet.
  De oorzaak dat je kleine teen onder de 4e kruipt komt vaak doordat je voet te veel naar binnen kantelt- dus naar de grote teen zijde. De onderzijde van de buitenzijde van je voet (je kleine teen gewricht) staat dan niet meer op de grond.
  Dit kan ook de oorzaak zijn dat je pijn krijgt aan de buitenzijde van de voet. En de spier in je onderbeen.


  Door M. op 1 mei 2019

  Een vraag; Hoe helpen de oefeningen voor het tegengaan van de taylors bunion? Dit staat niet vermeld in het artikel..


  Door Pine Berg op 2 mei 2019

  Beste M. Dank voor je bericht over de Tailor’s bunion. Wij zijn onder andere een training aan het maken voor de Tailor’s bunion. We denken deze in de tweede helft van dit jaar klaar te hebben. Dus nog even wachten.


  Door van Leeuwen op 18 maart 2019

  Vraag…..als je een teenspreider gebruikt kan je dan tegelijkertijd er een zgn steunzool bij dragen?


  Door Cocky Hoogeveen op 26 maart 2019

  Beste Van Leeuwen. Dank voor je vraag over de tailor’s bunion. In principe kan je een teenspreider gebruiken en tegelijkertijd een steunzool dragen. Maar de steunzool is meestal gemaakt in combinatie met een gewone schoen. Als de schoen een spits toelopende neus heeft, is er te weinig ruimte voor de teenspreider.


  Door Stieneke Kamp op 27 januari 2019

  Hier ben ik echt blij mee, want hoewel ik een flinke hallux valgid heb is de kleine teen misschien nog wel een groter probleem.


  Door Yvonne Bontekoning op 28 januari 2019

  Fijn dat we je blij hebben kunnen maken. Sterkte met de kleine teen.

  Plaats een reactie


  *