Eelt hoe komt het en wat kan je er aan doen? Train je voeten en spieren
Eelt? Hoe komt het?

Eelt. Hoe komt het? Wat zegt dit over je voeten en welke conclusies kun je eraan verbinden? Eelt is een verdikking van de opperhuid. Deze verdikking krijg je door druk en wrijving. Natuurlijk kun je eelt laten weghalen bij de pedicure, maar dan heb je grote kans dat het weer terugkomt. Beter is om eerst na te gaan waardoor je eelt op je voeten hebt. Met behulp van dit antwoord is het mogelijk verdere stappen te ondernemen waarmee je eelt kunt verminderen of zelfs voorkomen.

Eelt, hoe komt het?

Eelt onder de voet krijg je niet zomaar. Eeltvorming komt door:

  • te kleine of te grote schoenen: als je schoenen te klein zijn komen je tenen klem te zitten. Dit veroorzaakt druk en wrijving met eelt als gevolg. Draag je te grote schoenen? Dan gaan je voeten glijden. Door deze vorm van wrijving kan eelt ook ontstaan. Koop dus altijd schoenen die goed passen om eelt te voorkomen.
  • de indeling van je voet: mensen met holvoeten of platvoeten hebben vaak eelt onder de voet.
  • voetaandoeningen: de hallux valgus, ook wel een scheve grote teen genoemd, kan eelt veroorzaken. Ook bij een verstijfde grote teen, scheve kleine teen, klauwtenen, hamertenen en een doorgezakte voorvoet ontstaat eeltvorming.

Eelt bij holvoeten

Mensen met een normale voet hebben druk op de hak, de buitenste rand van de voet, de voorvoet en de tenen. Bij een holvoet heb je een hoge wreef, waardoor er extra veel druk op je hak, je voorvoet en je tenen staat. Op de buitenste rand van de voet staat weinig tot geen druk, deze is onderbroken. De druk bij een holvoet is dus niet gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan eelt ontstaan onder de voorvoet, de tenen en de hak.

Eelt bij platvoeten

In tegenstelling tot holvoeten, hebben platvoeten een ingezakte binnenboog. Deze voeten zijn heel slap, waardoor er te veel druk staat op de hele onderkant van je voet. Op het gedeelte van je voet dat tegen de binnenkant van je schoen zit ontstaat eelt.

Eelt door een hallux valgus

Mensen met een hallux valgus hebben vaak eelt op de knobbel of zwelling bij het eerste middenvoetsbeentje. Dit deel zit namelijk tegen de schoen aangedrukt. Daarbij is de afwikkeling van de voet met lopen veranderd, waardoor er eelt ontstaat onder de grote teen. Door de hallux valgus is de beweeglijkheid in het gewricht van de grote teen verminderd. Hierdoor wordt het gewricht van de tweede teen meer belast, met als gevolg dat je vaak eelt vindt onder dit gewricht in de bal van de voet.

Eelt behandelen bij holvoeten

Heb je holvoeten? Dan kun je eelt behandelen met behulp van het spikeballetje. Hiermee stimuleer je de zenuwen, masseer je de opperhuid en de bindweefsellagen. Als alle lagen losser zijn, kunnen spieren en pezen weer makkelijker verglijden, met als gevolg dat ze zich kunnen ontspannen. Doordat er meer ontspanning is, zal de beweeglijkheid in de gewrichten van de voet toenemen. Hierdoor beweegt de voet zich makkelijker en daardoor zal er minder eelt gevormd worden.

Als je regelmatig de oefening met het balletje uitvoert en/of masseert, zal je zien dat het eelt minder wordt. Het eelt verdwijnt niet van het ene op het andere moment. Je kunt het bijvoorbeeld merken aan het feit dat je niet 1 keer in de 6 weken naar de pedicure hoeft, maar 1 keer in de 7 weken.

eelt, wat kan je er aan doen?

Eelt behandelen bij platvoeten

Bij totale platvoeten kun je het beste steunzolen dragen ter ondersteuning. Heb je gedeeltelijk platvoeten? Dan raden we je aan naast het dragen van steunzolen de oefening met het spikeballetje uit te doen. Daarnaast kan je oefeningen doen om de spieren in de voet te versterken waardoor het staan en lopen zal verbeteren.

Dit is de oefening met het balletje:

Eelt behandelen bij voetaandoeningen

Voor voetaandoeningen, zoals hallux valgus, scheve kleine teen, doorgezakte voorvoet, hallux limitus, hallux rigidus, hamertenen, krabbeltenen en klauwtenen zijn er ook diverse oefeningen waarmee je de druk kunt verleggen. Bij een hallux valgus kun je onder andere de teen heel rustig naar buiten trekken en masseren.

Door op deze manier de beweeglijkheid te stimuleren krijgen de voetspieren zo hun functie en informatie over het betreffende gewricht terug. Je stimuleert eveneens de doorbloeding en maakt het bindweefsel los, waardoor de druk gelijkmatiger over de voet wordt verdeeld en het eelt langzaam kan wegtrekken. Onderaan dit artikel vind je een aantal gratis oefeningen voor jouw voetklacht.

Voetverzorging pedicure

Verder is het altijd belangrijk om bij eelt naar de pedicure te gaan. Hij of zij kan het eelt weghalen en beoordelen of het inderdaad minder is geworden dankzij de oefeningen die je doet. We raden je ook aan om naar de Erkend Voetentrainer te gaan als je last hebt van eelt én pijn in de rug, heupen of knieën. Voetklachten zijn altijd terug te vinden in de houding en andersom geldt dat houdingsklachten altijd terug te vinden zijn in de voet. Bekijk klachten dus nooit eenzijdig. Geef ze de juiste aandacht.

Download gratis oefeningen voor jouw voetklacht

Hieronder vind je downloadlinks met 4 gratis oefeningen voor jouw voetklacht.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Gawina
Door

Gawina

op 25 Jan 2020

Als pedicure lees ik jullie artikelen met veel interesse. Het geeft mij meer inzicht in de voeten die ik behandel. En het helpt mij mijn eigen voeten te versterken en corrigeren. Ik merk na een maand of 4 dat mijn eeltplekken minder worden. En dat mijn balans beter wordt. Het is een perfecte combinatie met de houdingscorrectie die ik van mijn fysiotherapeut heb gekregen. Heel erg bedankt en ga zo door.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Feb 2020

Dankjewel Gawina. Fijn om te horen! Veel succes met je werkzaamheden!

Reactie plaatsen