Zijn steunzolen goed voor je voeten met een hallux valgus? Ik twijfel?
Steunzolen: wel of niet gebruiken
25 juni 2018 
2 min. leestijd

Steunzolen: wel of niet gebruiken

Steunzolen, wel of niet gebruiken? Wij krijgen steeds meer vragen of je steunzolen nu wel of niet moet gebruiken. De podoloog en podotherapeut adviseren vaak om steunzolen te gebruiken als je last hebt van een hallux valgus of andere voetklachten. Wij zien echter dat veel mensen hun steunzolen niet meer nodig hebben als ze hun voeten trainen. Er heerst dus veel verwarring over steunzolen en die verwarring willen we met dit blog wegnemen.

Steunzolen, wel of niet gebruiken?

Er zijn veel soorten steunzolen te koop. Je hebt de standaard zooltjes bij sportwinkels, gelsteunzolen, maar ook op maat gemaakte steunzolen. Er wordt al heel lang gezegd dat voeten zwak zijn en ondersteunt moeten worden. Deze gedachtegang is echter niet juist.

Als we daadwerkelijk zwakke voeten hebben als mens dan had de natuur allang onze voeten aangepast. Voeten ontwikkelen zich vanaf onze geboorte en zijn rond het 20e levensjaar uitgegroeid. In het begin hebben we O-benen en als we 4 of 5 zijn, X-benen. Dit is nodig om de drukbelasting in ons lichaam te variëren en dit is allemaal voorgeprogrammeerd. Ook beginnen we zonder les te krijgen vanzelf te lopen.

Steunzolen en voeten trainen

Als ons lichaam zich op natuurlijke wijze aanpast, waarom is het dan nog nodig om op steunzolen te lopen? En kun je er nog van afkomen als je ze jaren gebruikt?steunzolen wel of niet gebruiken

Als mensen last hebben van hun rug, of arm dan adviseert de fysiotherapie oefeningen. Zo worden de spieren weer sterker en verdwijnt de pijn. Bij voetklachten worden in veel gevallen gelijk de zolen uit de kast gehaald. Dit is symptoombestrijding en geen structurele aanpak van het probleem. Waarom wordt er zo gemakzuchtig omgegaan met voeten? Wij zijn van mening dat je juist je voeten ook moet trainen, zodat de spieren steviger worden.

Steunzolen en hallux valgus

Veel mensen met een hallux valgus dragen zolen. Deze steunzolen corrigeren de voet, zodat je geen of minder pijnklachten ervaart tijdens het lopen. Ze verplaatsen de overmatige druk naar andere plekken. Er zit bijvoorbeeld een kuiltje in de zool op de plaats waar zich een middenvoetsbeentje bevindt waar anders heel veel druk op komt. Door het kuiltje krijg je een verplaatsing van de druk. Ook ondersteunt het zooltje de voetboog, zodat je voorvoet niet inzakt. Hiermee zorg je er echter niet voor dat de scheve teen rechter gaat staan en dat je echt van je voetklachten afkomt.

Hallux valgus oefeningen

Draag je nu zolen? Gooi ze dan niet meteen weg. Je voeten moeten eerst beweeglijker en sterker worden voordat ze zonder kunnen. In de Online Training Scheve Teen laten we je pas bij module 3 op blote voeten lopen en of lopen op minimalistische schoenen. Dit is vooral binnenshuis. Ga je een lange wandeling maken? Gebruik dan je steunzolen, want je voeten zijn hier nog niet op ingesteld. Pas bij module 6 adviseren we om je zolen weg te leggen. Het is belangrijk dat je hierbij niets forceert. Jij kent je voeten veel beter dan wij.4 gratis oefeningen hallux valgus

Online training Scheve Teen

Als je de oefeningen van ons Online Training Scheve Teen volgt, worden de spieren van je voeten sterker en gaat de doorbloeding beter, waardoor je voet sneller herstelt. Ook train je je scheve teen recht. Als je voeten eenmaal sterk genoeg zijn, kun je zonder steunzolen lopen. Heb je helemaal geen zin in oefeningen? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval adviseren we je de steunzolen te blijven gebruiken om pijn in de voeten te voorkomen.

4 gratis oefeningen hallux valgus

Wil je van je zolen af, maar twijfel je of je de Online Training Scheve Teen wilt volgen? Probeer dan eerst onze 4 gratis oefeningen uit om te kijken of het trainen van je voeten je bevalt. Je kunt ze downloaden via onze website. Heb je vragen? Stel ze vooral! We helpen je graag, want we willen het beste voor jou en je voeten.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Yvonne Bontekoning. Ik help sporters met klachten aan voeten, benen en heupen. Ik zie veel mensen met voetklachten. Sinds 2013, na een lezing van een evolutiebioloog over de natuurlijk voet, ben ik gaan onderzoeken of voetklachten misschien samen zouden kunnen hangen met het feit dat we onze voeten niet meer natuurlijk (zonder schoenen die niet de vorm van de voet hebben) gebruiken. Ik ben, samen met Cocky Hoogeveen, de initiatiefnemer van Voetentraining.
Marleen
Door

Marleen

op 11 Jul 2023

Goedemorgen Ik heb wat bijzonders: Als ik koude voeten krijg, drukt er een teen altijd de tweede naar beneden en schiet er kramp in. Wat zou dat kunnen zijn? Ik draag in de winter Meranowol sokken Zomers loop ik graag op slippers.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Jul 2023

Beste Marleen, Dat is lastig te zeggen.... je kunt het beste naar de huisarts gaan. Om de doorbloeding te stimuleren kun je de oefening met het massageballetje doen: https://voetentraining.nl/wat-is-een-goede-voetoefening-voor-lopen-op-blote-voeten/ Wat betreft slippers raden we een bandje om de hiel aan, anders gaan je tenen klauwen.

Belinda Schürhoff
Door

Belinda Schürhoff

op 20 Oct 2022

Tijdens autorijden lange afstand doet het onder bal van de voet zeer. Verder niet. Loop in huis op sokken en blote voeten. Zoontje werkt wel maar wil er uiteindelijk wel van af. Brede leest voor. Goede schoenen. Toch is het bij autorijden geen succes.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Oct 2022

Wat vervelend. Doe je al oefeningen? Wellicht dat je hiermee je voetstand kunt verbeteren, zodat je minder druk voelt onder de bal van je voet.

Sacha
Door

Sacha

op 25 Jul 2022

Goedenavond, is een bunion ook te behandelen met voetraining?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Jul 2022

Beste Sacha, Zeker, maar het ligt wel aan de scheefstand. Zou je een foto kunnen sturen naar info@voetentraining.nl van je voeten. Dan kijken onze specialisten ernaar.

Jeroen van Egmond
Door

Jeroen van Egmond

op 25 Feb 2020

Hoi, een vraag. Ik heb sinds ca. 10 jaar steunzolen via de podoloog. Het begon toen vanwege een pijnlijk teengewricht, iets met een 'peesje en een sesambeentje'. Ruim 1 ,5 jaar geleden kreeg ik een fikse hielspoor. Terug naar de podoloog bleek de oorzaak doorgezakte voeten en hup nieuwe steunzolen. Langzamerhand last van Hallux valgus, iets scheve teen maar vooral last van pijnlijk gewricht na lange wandelingen. Wat ik zo graag doe maar zie het steeds wat somberder in. Sinds gisteren kwam ik toevallig (?) op Voetentrainingen.nl uit, waardoor ik een nieuwe kans zie om van de klachten af te komen. Lang verhaal, maar nu mijn vraag : kan ik door alleen het trainen van al die klachten af komen? zonder steunzolen lopen ? Ben ook bang namelijk dat de hielspoor terug komt...

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 03 Mar 2020

Beste Jeroen, Bedankt voor je bericht. Fijn dat je ons hebt gevonden. In ieder geval gaan we ervoor dat je van je klachten afkomt. Of je van je steunzolen afkomt is van een aantal zaken afhankelijk. Je kunt het beste een Erkend Voetentrainer bezoeken voor persoonlijk advies: https://voetentraining.nl/kaart-erkende-voetentrainers/

Pim
Door

Pim

op 15 Aug 2018

Dankjewel voor deze post met de vraag: wel of niet steunzolen gebruiken? Ik kan me voorstellen dat bij hevige klachten het goed is om zolen te gebruiken, maar je hebt gelijk dat het symptoombestrijding is. Tegelijk is het belangrijk voor de voet om geen pijn te hebben. Door pijn ga je anders lopen wat ook weer klachten veroorzaken kan.

Vincent
Door

Vincent

op 08 Aug 2018

Zelf heb ik al veel baat gehad bij mijn steunzolen die ik een aantal maanden geleden heb laten aanmeten bij mijn podoloog. Ook ga ik zolen voor mijn dochter laten maken, die heeft namelijk dezelfde voetklachten als ik. Hopelijk ervaart zij dan ook minder klachten net als ik.

Astrid van Lit
Door

Astrid van Lit

op 11 Jul 2018

Hartelijk dank voor de uitleg en de gratis oefeningen. Ik was meteen begonnen met jullie oefeningen en heb meegedaan aan de webinar. Ik voelde al snel wat resultaat! Ik heb last van doorgezakte voeten en hielspoor, of in ieder geval een zeer geïrriteerde plek onder mn hiel. Ik heb steunzolen, maar door de veranderde stand van mn voeten en drukverdeling, kreeg ik zere knieën en ik heb de zolen weer weggelegd en ik draag wel stevige, goede schoenen! Ik doe oefeningen om de spieren in mn kuiten op te rekken. Ik doe rekoefeningen met een elastiek en nu jullie gratis oefeningen. Wat kan ik verder doen tegen die (hielspoor)pijnklachten?

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 12 Jul 2018

Beste Astrid, We zijn bezig met een training voor hielspoor. Tot die tijd posten we af en toe wat of facebook en hebben we een besloten groep waarin mensen ervaringen uitwisselen (zie hieronder).Deze blogs en oefeningen kunnen interessant voor je zijn.

Birgit
Door

Birgit

op 09 Jul 2018

Vraagje, ik heb geen last van een scheve teen maar heb doorgezakte voeten en daarvoor steunzole. Heeft het voor mij zin deze oefeningen te doen zodat ik geen steunzolen meer nodig heb? mvg, Birgit

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 11 Jul 2018

Dag Birgit, We hebben nog geen training voor doorgezakte voeten, maar een onderdeel van de scheve teen training gaat daar wel over, omdat het bijna altijd voorkomt bij doorgezakte voeten. Zowel de voetboog (holte) als de voorvoet. Dit blog is ook relevant voor ingezakte voeten. In principe kun je dus weer van je steunzolen af komen. Door te oefenen en door je voeten weer meer natuurlijk te belasten door blootvoets en/of minimalistische schoenen te dragen (wel rustig opbouwen).

Reactie plaatsen