arrow_drop_up arrow_drop_down

Mortons neuroom: wat is het?

Mortons neuroom, wat is het? Een mortons neuroom is een beklemde gevoelszenuw in je voet. Meestal tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Deze gevoelszenuw vraagt meer ruimte dan daadwerkelijk aanwezig is en raakt overprikkeld. Dit heeft vaak een branderige of stekende pijn tot gevolg. Bij het uitdoen van de schoenen verdwijnt de pijn. Veel schoenen drukken de middenvoetsbeentjes naar elkaar toe, waardoor de deze gevoelszenuw bekneld raakt. Mortons neuroom wordt ook wel mortons neuralgie genoemd. https://youtu.be/tiAqy_r9OVo https://youtu.be/tMCvo8ykDvQ

Mortons neuroom, wat is het?

De naam van Mortons neuroom is afkomstig van de Amerikaanse chirurg Morton, die deze voetafwijking in 1876 heeft beschreven. Mortons neuroom komt meer voor bij vrouwen die doorgaans nauwe schoenen dragen met hoge hakken. Bij Voetentraining vragen we ons echter af of dit de enige reden is. Je draagt aan je linker en rechter voet namelijk dezelfde schoenen. Waarom heb je aan de ene voet dan wel last en de andere voet niet? Daar zit meer achter.

Voetklachten

Voetklachten ontstaan vaak doordat we ze niet in een goede conditie houden. We stoppen ze weg in schoenen en daardoor wordt de beweeglijkheid van de gewrichten niet optimaal benut. De steun krijgen we van onze schoenen, niet meer van onze voeten. Onze hersenen hebben daardoor weinig contact met onze voeten en ontvangen steeds minder prikkels. Dit heeft niet alleen gevolgen voor onze voeten, maar ook voor de rest van ons lichaam: de wervelkolom, knieën, heupen, en ga zo maar door. Er bestaat namelijk een wisselwerking tussen onze voeten en de rest van ons lichaam.

Mortons neuroom behandeling

De oorzaak van Mortons neuroom hoeft dus niet alleen aan ‘foute’ schoenen te liggen. Bij de behandeling van een Mortons neuroom is het daarom belangrijk na te gaan hoe je loopt. Bij een stabiele voetdruk heb je druk op je hak, het 5e teengewricht en het 1e teengewricht. Als je last hebt van Mortons neuroom loop je meer op de zijkant van je voet, waardoor de druk onder je voet niet gelijkmatig is verdeeld. Dit kan zorgen voor de inklemming van de gevoelszenuw.

Verwringing

Vervolgens is het van belang na te gaan waarom er meer druk ontstaat op de zijkant van je voet. Komt dit bijvoorbeeld door de stand van je knieën, je bekken of je wervelkolom? Op deze plaatsen kan een verwringing zitten waardoor je meer op de zijkant van je voet terechtkomt als je loopt of staat.

Goed je voeten trainen

De voetafwijking Mortons neuroom is een van de redenen waarom wij het belangrijk vinden dat voeten goed getraind zijn. Je voeten zijn het fundament van je lichaam. Je gebruikt ze de hele dag door. Daarom is het van groot belang dat je voeten in goede conditie zijn. Onze conclusie is dan ook dat je Mortons neuroom niet alleen lokaal moet laten behandelen. Dat haalt de oorzaak niet weg. Betrek de gehele voet en de andere voet erbij. Zoek de verschillen en kijk ook naar het slijtpunt van de schoen. Laat eveneens de stand van de bovenliggende lichaamsdelen meenemen in de diagnose, zodat er een goed behandelplan kan worden opgesteld en Mortons neuroom structureel wordt aangepakt.

Meer weten?

Wil je meer weten over Mortons neuroom? Klik hier voor meer informatie.