Page content

Mortons neuroom: wat is het?

Mortons neuroom: wat is het?

Mortons neuroom, wat is het? Een mortons neuroom is een beklemde gevoelszenuw in je voet. Meestal tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Deze gevoelszenuw vraagt meer ruimte dan daadwerkelijk aanwezig is en raakt overprikkeld. Dit heeft vaak een branderige of stekende pijn tot gevolg. Bij het uitdoen van de schoenen verdwijnt de pijn. Veel schoenen drukken de middenvoetsbeentjes naar elkaar toe, waardoor de deze gevoelszenuw bekneld raakt. Mortons neuroom wordt ook wel mortons neuralgie genoemd.

Mortons neuroom, wat is het?

De naam van Mortons neuroom is afkomstig van de Amerikaanse chirurg Morton, die deze voetafwijking in 1876 heeft beschreven. Mortons neuroom komt meer voor bij vrouwen die doorgaans nauwe schoenen dragen met hoge hakken. Bij Voetentraining vragen we ons echter af of dit de enige reden is. Je draagt aan je linker en rechter voet namelijk dezelfde schoenen. Waarom heb je aan de ene voet dan wel last en de andere voet niet? Daar zit meer achter.

Voetklachten

Voetklachten ontstaan vaak doordat we ze niet in een goede conditie houden. We stoppen ze weg in schoenen en daardoor wordt de beweeglijkheid van de gewrichten niet optimaal benut. De steun krijgen we van onze schoenen, niet meer van onze voeten. Onze hersenen hebben daardoor weinig contact met onze voeten en ontvangen steeds minder prikkels. Dit heeft niet alleen gevolgen voor onze voeten, maar ook voor de rest van ons lichaam: de wervelkolom, knieën, heupen, en ga zo maar door. Er bestaat namelijk een wisselwerking tussen onze voeten en de rest van ons lichaam.

Mortons neuroom behandeling

De oorzaak van Mortons neuroom hoeft dus niet alleen aan ‘foute’ schoenen te liggen. Bij de behandeling van een Mortons neuroom is het daarom belangrijk na te gaan hoe je loopt. Bij een stabiele voetdruk heb je druk op je hak, het 5e teengewricht en het 1e teengewricht. Als je last hebt van Mortons neuroom loop je meer op de zijkant van je voet, waardoor de druk onder je voet niet gelijkmatig is verdeeld. Dit kan zorgen voor de inklemming van de gevoelszenuw.

Verwringing

Vervolgens is het van belang na te gaan waarom er meer druk ontstaat op de zijkant van je voet. Komt dit bijvoorbeeld door de stand van je knieën, je bekken of je wervelkolom? Op deze plaatsen kan een verwringing zitten waardoor je meer op de zijkant van je voet terechtkomt als je loopt of staat.

Goed je voeten trainen

De voetafwijking Mortons neuroom is een van de redenen waarom wij het belangrijk vinden dat voeten goed getraind zijn. Je voeten zijn het fundament van je lichaam. Je gebruikt ze de hele dag door. Daarom is het van groot belang dat je voeten in goede conditie zijn.

Onze conclusie is dan ook dat je Mortons neuroom niet alleen lokaal moet laten behandelen. Dat haalt de oorzaak niet weg. Betrek de gehele voet en de andere voet erbij. Zoek de verschillen en kijk ook naar het slijtpunt van de schoen. Laat eveneens de stand van de bovenliggende lichaamsdelen meenemen in de diagnose, zodat er een goed behandelplan kan worden opgesteld en Mortons neuroom structureel wordt aangepakt.

Meer weten?

Wil je meer weten over Mortons neuroom? Klik hier voor meer informatie.

  Comment Section

  24 reacties op “Mortons neuroom: wat is het?


  Door Paul op 5 mei 2020

  Jullie schrijven: “ Vervolgens is het van belang na te gaan waarom er meer druk ontstaat op de zijkant van je voet.”
  Is dat de kant van je kleine teen?
  Ik heb li een ‘kelnersvoet’; moet ik dan ter compensatie (nog) meer over m’n grote teen afwikkelen?


  Door Pine Berg op 8 mei 2020

  Beste Paul, Ja zijkant is bij de kleine teen. Van kelnersvoet hebben we nog niet eerder gehoord, is er ook nog een andere naam voor deze voetklacht? Je kunt niet zomaar met meer druk over je grote teen afrollen. Door oefeningen moeten er veranderingen in de voet en houding komen waardoor de belasting van de voet beter wordt.


  Door Mel op 1 november 2019

  Ik heb al een maand last van mijn voet. Tijdens lopen krijg ik een stekende pijn in het midden van mjjn voet. Hoe kan ik zeker weten of dit Mortons neuroom is? Via echo of een röntgenfoto?


  Door Pine Berg op 8 november 2019

  Beste Mel, Dit check je met een echo. Hiervoor kun je terecht bij een podoloog die ook echografist is.


  Door Tamara op 7 september 2019

  Ik weet bijna zeker dat ook ik mortons neuroom heb. De podoloog probeert zooltjes te maken, maar tot op heden zonder pijnloos resultaat. Schoenen van barefoot geven verlichting ben ik deze week achtergekomen.
  Nou begrijp ik uit bovenstaande berichten dat er ook voor mortons neuroom online training komt, maar dat die pas in oktober klaar is. Is er iets wat ik tot die tijd zelf zou kunnen doen of waar ik op moet letten bij het zooltje?


  Door Pine Berg op 10 september 2019

  Beste Tamara,
  Dank voor je reactie op ons bericht over Mortons neuroom. Op onze website vind je dit blog . Hier staan ook enkele oefeningen in.
  Binnenkort komen er ook 4 gratis oefeningen voor de Taylor’s bunion.


  Door Else van den Berg op 14 juni 2019

  Hallo, ik denk dat ik Mortons Neuroom al een paar jaar heb, gezien de klachten die ik herken. Het is de laatste tijd erger geworden. Heb al Meerrel barefoot schoentjes gekocht, maar wil graag van de klachten af. Heb van de huisarts een verwijzing meegekregen voor Fysiotherapie, maar weet niet bij wie ik terecht kan. Ik woon in Den Haag. Is het mogelijk om bij jullie te komen voor behandeling? Alvast bedankt, MVG, Else


  Door Pine Berg op 17 juni 2019

  Beste Else, Dank voor je reactie op het bericht over de Morton’s neuroom. Morton’s neuroom is in klemming van een zenuw in je voorvoet. De oorzaken zijn een fout voetstand en afwikkeling. Met voetentraining is hier wat aan te doen. Met een consult moet eerst in kaart gebracht worden wat er aan de hand is. Onze consulten vallen onder podoposturale therapie (Cocky – in Nieuwegein) of podologie (Yvonne – Gouda). Vergoeding zit alleen in de aanvullende verzekering en moet je checken bij je zorgverzekeraar. Mail even voor een afspraak naar info@voetentraining.nl


  Door Eveline op 21 mei 2019

  Sinds ik op x sensibel stretchwalkers schoenen loop, heb ik geen last meer van de morton’s neuromen. Deze komen vrij snel terug als ik andere schoenen aandoe. Heb platvoeten en vrees dat dat geen pré is….


  Door Pine Berg op 27 mei 2019

  Beste Eveline,
  Dank voor je reactie op ons artikel over Mortons Neuroom. Fijn dat je met de Xsensible stretchwalker geen last meer van je Mortons neuroom hebt. Het zou kunnen dat de voorvoet nu minder wordt samengedrukt, waardoor de zenuw niet klem komt te zitten. Met voetoefeningen is wel wat te doen aan platvoeten.


  Door Roos op 24 april 2019

  Hallo Yvonne. Heb al jaren een Hallux Valgus en nu ik dit lees ook Mortons syndroom. Heb zooltjes via de podo die echt niet helpen. Na elk bezoek aan de podo doet hij aanpassingen in de dikte. Kan bijna geen normale schoen meer dragen en het voelt alsof ik naar buiten zak. Nu ik jullie artikel lees ben ik wel blij met de herkenning. Lange wandelingen in oa bergschoenen waren niet meer mogelijk. Heb het gevoel dat de tenen er af kunnen breken. Draag nu barefootschoenen. Dit geeft veel verlichting. Maar met fietsen komt de pijn toch wel terug. Is er nog hoop!!! Vraag ik me regelmatig af.
  Misschien moeten podologen ook regelmatiger aan bijscholing doen. Fijn als ze ook meerdere klachten gaan herkennen zodat je niet onnodig dure zooltjes moet aanschaffen die niet helpen. Ik blijf jullie volgen en duim voor pijnverlichting.
  Groetjes Roos


  Door Cocky Hoogeveen op 24 april 2019

  Beste Roos, Dank voor je reactie op het bericht over Mortons neuroom. De training voor een Mortons neuroom zijn wij nu aan het ontwikkelen. We verwachten deze nieuwe training in september klaar te hebben. Op onze facebook pagina hebben wij al een aantal video’s gemaakt over Mortons neuroom, de video’s vind je hier
  Heb je al geprobeerd om het zadel van je fiets wat lager te zetten? Je krijgt hierdoor een andere belasting op je voorvoet wat misschien helpt om minder klachten te krijgen.


  Door Ingrid van der Muren op 23 april 2019

  Ik heb al jaren last van morton’s neuroom aan beide voeten. Draag steunzolen maar in bredere wandelschoenen juist niet. Ik zou graag al dagelijks oefeningen doen.


  Door Cocky Hoogeveen op 24 april 2019

  Beste Ingrid, Dank voor je reactie op bericht over Mortons neuroom. De training voor een Mortons neuroom zijn wij nu aan het ontwikkelen. We verwachten deze nieuwe training in september klaar te hebben. Op onze facebook pagina hebben wij al een aantal video’s gemaakt over Mortons neuroom, de video’s vind je hier.


  Door A op 5 april 2019

  Bij mij alleen na uur autorijden, maar is dan bijna niet te harden. Daarna wel weer.


  Door Yvonne Bontekoning op 9 april 2019

  Beste A, Dank voor je reactie op het bericht over de Mortons Neuroom. Dat is ook erg vervelend. En kan inderdaad ook met autorijden heel naar zijn.


  Door Anja Leppink op 1 april 2019

  Heb al jaren last van een morton neuroom aan linker voet.
  Van alles geprobeerd……zooltjes….cortison injecties…..ortheses…niets heeft geholpen.
  Op dit moment loop ik het beste op sketchers.
  Is er genezing mogelijk?
  Wat zijn de vooruitzichten?
  Eventueel een operatie?
  Of zou dat teveel bijwerkingen geven?


  Door Yvonne Bontekoning op 3 april 2019

  Beste Anja, Dank voor je reactie op ons artikel over Mortons neuroom. Zonder je voet gezien en gevoeld te hebben is het lastig oordelen of je Mortons neuroom genezen kan worden. Onze visie is dat je met de juiste voetoefeningen de oorzaken weg zou kunnen nemen, waardoor de zenuw steeds ingeklemd raakt. Het punt bij een Mortons neuroom is verder dat de zenuw op de plek van irritaties dikker wordt. De vraag is dan of bij een verbetering van het functioneren van de voet de zenuw voldoende vrij komt te liggen, waardoor hij weer dunner kan worden. Dit gaat echter heel langzaam.


  Door Dini Kuik op 31 maart 2019

  Heb een aantal jaren gewandeld met morgans neuroom. Dat weet ik nu pas een maand of 9 door een sportpodoloog. Goede zooltjes gekregen, en een goed schoenadvies. Een openbaring om zonder die pijn te lopen


  Door Yvonne Bontekoning op 1 april 2019

  Beste Dini, Dank voor je bericht over mortons neuroom. Wat fijn te lezen dat je met zolen en schoenen van je klachten af bent en dat je weer kan wandelen zonder pijn.


  Door Lia op 31 augustus 2018

  Ik krijg tijdens langer wandelen steeds meer last van stekende pijn in mn tenen. Heb al nieuwe wandelschoenen gekocht die een half maatje groter zijn maar dat heeft niets opgelost. Zou deze klacht ook kunnen vallen onder Mortense neuralgie?


  Door Yvonne Bontekoning op 31 augustus 2018

  Beste Lia, dank voor je vraag over de mortons neuroom. Vervelend dat het wandelen zoveel klachten geeft en dat de nieuwe schoenen niets aan de situatie veranderd hebben. Ik stel voor dat je eerst je klacht met je huisarts bespreekt.


  Door Greet Roosloot op 25 april 2019

  Dag Yvonne
  Ik denk dat ik last heb van een mortons neuroom, gezien de klachten die ik heb. Op advies van mijn podotherapeut en huisarts, die overigens denkt aan een metatarsalgie, heb ik een
  foto laten maken.
  Mijn vraag: kan je dit op een foto zien en wat is hier aan te doen? en valt dit onder vergoeding van fysiotherapie of…..


  Door Cocky op 26 april 2019

  Beste Greet, Dank voor je reactie op het bericht over Mortons Neuroom. Mogelijk dat de foto gemaakt wordt om andere oorzaken van de klacht uit te sluiten. Ik stel voor om hiernaar te informeren bij je huisarts en bij je podotherapeut. Wij zijn een training aan het maken voor het Mortons neuroom en deze is naar alle waarschijnlijkheid in oktober klaar. Heb je al op onze facebook pagina gekeken bij de video’s? Als je alle zoekfuncties op: Mortons neuroom, zet dan kan je alle video’s over dit onderwerp bekijken.

  Plaats een reactie


  *