Page content

Mortons neuroom: wat is het?

Mortons neuroom: wat is het?

Mortons neuroom, wat is het? Een mortons neuroom is een beklemde gevoelszenuw in je voet. Meestal tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Deze gevoelszenuw vraagt meer ruimte dan daadwerkelijk aanwezig is en raakt overprikkeld. Dit heeft vaak een branderige of stekende pijn tot gevolg. Bij het uitdoen van de schoenen verdwijnt de pijn. Veel schoenen drukken de middenvoetsbeentjes naar elkaar toe, waardoor de deze gevoelszenuw bekneld raakt. Mortons neuroom wordt ook wel mortons neuralgie genoemd.

Mortons neuroom, wat is het?

De naam van Mortons neuroom is afkomstig van de Amerikaanse chirurg Morton, die deze voetafwijking in 1876 heeft beschreven. Mortons neuroom komt meer voor bij vrouwen die doorgaans nauwe schoenen dragen met hoge hakken. Bij Voetentraining vragen we ons echter af of dit de enige reden is. Je draagt aan je linker en rechter voet namelijk dezelfde schoenen. Waarom heb je aan de ene voet dan wel last en de andere voet niet? Daar zit meer achter.

Voetklachten

Voetklachten ontstaan vaak doordat we ze niet in een goede conditie houden. We stoppen ze weg in schoenen en daardoor wordt de beweeglijkheid van de gewrichten niet optimaal benut. De steun krijgen we van onze schoenen, niet meer van onze voeten. Onze hersenen hebben daardoor weinig contact met onze voeten en ontvangen steeds minder prikkels. Dit heeft niet alleen gevolgen voor onze voeten, maar ook voor de rest van ons lichaam: de wervelkolom, knieën, heupen, en ga zo maar door. Er bestaat namelijk een wisselwerking tussen onze voeten en de rest van ons lichaam.

Mortons neuroom behandeling

De oorzaak van Mortons neuroom hoeft dus niet alleen aan ‘foute’ schoenen te liggen. Bij de behandeling van een Mortons neuroom is het daarom belangrijk na te gaan hoe je loopt. Bij een stabiele voetdruk heb je druk op je hak, het 5e teengewricht en het 1e teengewricht. Als je last hebt van Mortons neuroom loop je meer op de zijkant van je voet, waardoor de druk onder je voet niet gelijkmatig is verdeeld. Dit kan zorgen voor de inklemming van de gevoelszenuw.

Verwringing

Vervolgens is het van belang na te gaan waarom er meer druk ontstaat op de zijkant van je voet. Komt dit bijvoorbeeld door de stand van je knieën, je bekken of je wervelkolom? Op deze plaatsen kan een verwringing zitten waardoor je meer op de zijkant van je voet terechtkomt als je loopt of staat.

Goed je voeten trainen

De voetafwijking Mortons neuroom is een van de redenen waarom wij het belangrijk vinden dat voeten goed getraind zijn. Je voeten zijn het fundament van je lichaam. Je gebruikt ze de hele dag door. Daarom is het van groot belang dat je voeten in goede conditie zijn.

Onze conclusie is dan ook dat je Mortons neuroom niet alleen lokaal moet laten behandelen. Dat haalt de oorzaak niet weg. Betrek de gehele voet en de andere voet erbij. Zoek de verschillen en kijk ook naar het slijtpunt van de schoen. Laat eveneens de stand van de bovenliggende lichaamsdelen meenemen in de diagnose, zodat er een goed behandelplan kan worden opgesteld en Mortons neuroom structureel wordt aangepakt.

Meer weten?

Wil je meer weten over Mortons neuroom of over andere voetklachten? Blijf ons dan vooral volgen. Er zijn namelijk nieuwe online trainingen in de maak. Op dit moment hebben we een training voor de scheve grote teen, ofwel de hallux valgus. Hiervoor hebben de we Online Training Hallux Valgus ontwikkeld. Heb je een hallux valgus en wil je kennismaken met onze trainingsmethode? Download dan onze 4 gratis oefeningen.

  Comment Section

  8 reacties op “Mortons neuroom: wat is het?


  Door A op 5 april 2019

  Bij mij alleen na uur autorijden, maar is dan bijna niet te harden. Daarna wel weer.


  Door Yvonne Bontekoning op 9 april 2019

  Beste A, Dank voor je reactie op het bericht over de Mortons Neuroom. Dat is ook erg vervelend. En kan inderdaad ook met autorijden heel naar zijn.


  Door Anja Leppink op 1 april 2019

  Heb al jaren last van een morton neuroom aan linker voet.
  Van alles geprobeerd……zooltjes….cortison injecties…..ortheses…niets heeft geholpen.
  Op dit moment loop ik het beste op sketchers.
  Is er genezing mogelijk?
  Wat zijn de vooruitzichten?
  Eventueel een operatie?
  Of zou dat teveel bijwerkingen geven?


  Door Yvonne Bontekoning op 3 april 2019

  Beste Anja, Dank voor je reactie op ons artikel over Mortons neuroom. Zonder je voet gezien en gevoeld te hebben is het lastig oordelen of je Mortons neuroom genezen kan worden. Onze visie is dat je met de juiste voetoefeningen de oorzaken weg zou kunnen nemen, waardoor de zenuw steeds ingeklemd raakt. Het punt bij een Mortons neuroom is verder dat de zenuw op de plek van irritaties dikker wordt. De vraag is dan of bij een verbetering van het functioneren van de voet de zenuw voldoende vrij komt te liggen, waardoor hij weer dunner kan worden. Dit gaat echter heel langzaam.


  Door Dini Kuik op 31 maart 2019

  Heb een aantal jaren gewandeld met morgans neuroom. Dat weet ik nu pas een maand of 9 door een sportpodoloog. Goede zooltjes gekregen, en een goed schoenadvies. Een openbaring om zonder die pijn te lopen


  Door Yvonne Bontekoning op 1 april 2019

  Beste Dini, Dank voor je bericht over mortons neuroom. Wat fijn te lezen dat je met zolen en schoenen van je klachten af bent en dat je weer kan wandelen zonder pijn.


  Door Lia op 31 augustus 2018

  Ik krijg tijdens langer wandelen steeds meer last van stekende pijn in mn tenen. Heb al nieuwe wandelschoenen gekocht die een half maatje groter zijn maar dat heeft niets opgelost. Zou deze klacht ook kunnen vallen onder Mortense neuralgie?


  Door Yvonne Bontekoning op 31 augustus 2018

  Beste Lia, dank voor je vraag over de mortons neuroom. Vervelend dat het wandelen zoveel klachten geeft en dat de nieuwe schoenen niets aan de situatie veranderd hebben. Ik stel voor dat je eerst je klacht met je huisarts bespreekt.

  Plaats een reactie


  *