Train je voeten sterk, ook als je hamertenen hebt.
klauw en hamertenen

Klauwtenen en hamerteen behandeling

Hamerteen behandeling. Een training waardoor je uiteindelijk pijnloos loopt en je tenen recht(er) staan. Voetentraining ontwikkelde deze klauw- en hamerteen behandeling.
Kromme tenen veroorzaken een hoop leed. Lopen doet pijn, veel schoenen passen niet meer en het ziet er niet mooi uit. Maar de voetklacht hoeft niet blijvend te zijn. In dit artikel leggen we uit wat het is, hoe het ontstaat en wat onze hamerteen behandeling inhoudt.

Wat is een hamerteen en klauwteen?


Een hamerteen, klauwteen of krabbelteen is een kromme teen. De teen kan omhoog of omlaag staan, stijf zijn en pijn doen. Vaak heb je ook last van eelt. Als de pijn heel erg is, loop je niet makkelijk. Daarbij liggen andere voetklachten op de loer, zoals een hallux valgus of likdoorn. Er zijn verschillende soorten kromme tenen. De 3 meest voorkomende zijn:
  • Hamerteen  Op de tekening zie je dat het eerste kootje van de teen omhoog staat. De andere 2 koortjes buigen naar beneden.
hamerteen behandeling
Hamerteen
  • Klauwteen  Op de tekening zie je dat het eerste kootje van de teen naar boven staat. Het 2e kootje buigt naar beneden en het 3e kootje buigt nog verder naar beneden. Een klauwteen heeft dus 2 buigpunten.
 hamerteen behandeling
Klauwteen
  • Krabbelteen Op de tekening zie je dat alleen het eindkootje naar onderen buigt. De andere 2 staan recht naar voren.
hamerteen behandeling
Krabbelteen

Waarom doet een klauw- of hamerteen pijn?

Je hamerteen, klauwteen of krabbelteen doet pijn omdat er veel lichaamsgewicht leunt op een klein oppervlak. Dit komt doordat je tenen maar gedeeltelijk op de grond staan in plaats van helemaal. Je spieren bewegen hierdoor afwijkend, met kramp, likdoorn, eksterogen, eelt en ontstekingen als gevolg.

Oorzaak hamerteen, klauwteen of krabbelteen

Er is niet één oorzaak waardoor je een hamerteen, klauwteen of krabbelteen krijgt. De oorzaken die wij kennen zijn:
  • Te kleine schoenen
  • Afwijkende voetvormen, zoals een holvoet, platvoet, hallux valgus of doorgezakte voorvoet
  • Gezondheidsproblemen, zoals reuma, diabetes of een spasme
  • Aangeboren

Klauw- en hamerteen hulpmiddel: werkt dat?

Voor de hamerteen behandeling hebben wij diverse hulpmiddelen getest waarvan wij zeker weten dat ze werken. Ze werken echter alleen in combinatie met oefeningen en als je spieren in beweging zijn. Het heeft dus geen zin om hulpmiddelen ’s nachts te dragen.

Wij adviseren tijdens onze hamerteen behandeling de volgende hulpmiddelen: het spikeballetje, tape, elastiek, wiggen en teenspreiders. Met sommige hulpmiddelen doe je oefeningen, zoals het spikeballetje, de wiggen en het elastiek. De andere hulpmiddelen, waaronder tape en teenspreiders, kun je de hele dag door dragen. Het dragen van teenspreiders moet je wel rustig opbouwen. Geef je voeten de tijd eraan te wennen. hamerteen behandeling

Klauw- en hamerteen operatie voorkomen

Wij zijn van mening dat een hamerteen operatie het allerlaatste redmiddel is. Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis. Je krijgt veel pijn en kunt lange tijd niet goed lopen. Bovendien pak je de oorzaak niet aan met een operatie.
Je teen staat misschien wel recht, maar je hebt nog steeds dezelfde voetstand en je loopt op dezelfde wijze. Daardoor kun je opnieuw problemen krijgen. Met onze hamerteen behandeling pak je de oorzaak van je voetaandoening aan. Hierdoor vermindert de pijn, gaat je teen recht(er) staan en voorkom je een hamerteen operatie

Hamerteen en schoenen: welke kan ik aan?

Als je een hamerteen, klauwteen of krabbelteen hebt, kun je niet alle schoenen aan. Sommige schoenen veroorzaken namelijk meer pijn. Wij raden je schoenen aan met een bovenwerk van zacht, rekbaar materiaal. Deze drukken je tenen minder naar beneden.
Let er ook op dat er geen naden over je tenen lopen. Veel mensen kiezen voor een grotere maat schoen dan dat zij werkelijk nodig hebben. Maar als een schoen te groot is, gaan je tenen juist klauwen om de schoen vast te houden. Dus zorg ervoor dat je voet niet kan glijden in je schoen. Kies voor een grotere breedtemaat in plaats van een grotere lengtemaat. Heb je voorvoetpijn ofwel metatarsalgie?

Kies dan altijd voor een schoen zonder hak. hamerteen behandeling Je kunt ook minimalistische schoenen/barefoot shoes dragen, maar bouw het lopen erop langzaam op. Het voordeel van een minimalistische schoen bij een klauw- of hamerteen is de ruime en zachte neus. De tenen hebben alle ruimte en worden niet samengedrukt. Je kan deze schoen ook goed combineren met een teenspreider.

Maar pas op. Een minimalistische schoen heeft een hele dunne zool, waardoor je juist meer pijn kunt krijgen. Zorg er dus voor dat je voet goed getraind is voordat je deze schoenen draagt.

Hamerteen behandeling

Onze klauw- en hamerteen behandeling bestaat uit video’s met oefeningen. Trainen is belangrijk omdat je voetspieren versterken, je gewrichten versoepelen en omdat je voetstand en houding verbeteren. Hierdoor gaan je kromme tenen weer recht(er) staan.

Interesse in Online Training Hamer-en klauwtenen?

Hieronder een korte impressie van onze Online Training Klauw- en hamertenen.


Ben je geïnteresseerd? Hier kun je meer informatie over de Online Training Klauw- en Hamertenen lezen. Gelijk een start maken met oefenen? Download dan onze 4 gratis oefeningen voor klauw- en hamertenen. Als je wilt praten met lotgenoten raden we je aan onze Facebookpagina te liken en je aan te melden voor de besloten groep. Hier kun je al je vragen stellen over klauw- en hamertenen. Voetentraining kijkt altijd mee en geeft advies als dat nodig is.
Anja Robben
Door

Anja Robben

op 09 May 2024

Het lukt me niet om de oefeningen/ online training voor hamertenen te downloaden. Ik heb de privacy verklaring goedgekeurd. Kunt u me zeggen wat ik kan doen?

Paula Bruigom
Door

Paula Bruigom

op 12 Dec 2023

Geeft u ook een webinar over klauw-en hamertenen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Dec 2023

Niet meer, maar hebben we wel gedaan. Je kunt hier een webinar terugkijken: https://my.demio.com/recording/B4ZpKcBL

Reactie plaatsen