Minimalistische schoenen beschermen je voeten, maar geven geen steun
Minimalistische schoenen, wat zijn dat?

Minimalistische schoenen, wat zijn dat?

Minimalistische schoenen, wat zijn dat? Minimalistische schoenen beschermen je voeten, maar geven geen steun. Je loopt als het ware op blote voeten. Ze zijn niet te vergelijken met gewone schoenen.

Gewone schoenen geven steun aan je voet. Je spieren in je voeten hoeven minder te doen. Doordat wij altijd op schoenen lopen, zijn onze voetspieren “lui” geworden. Immers, spieren die je minder gebruikt, nemen af in kracht.

Minimalistische schoenen kenmerken

 • De schoen is helemaal vlak zoals je op blote voeten staat. De schoen heeft geen hakverhogingMet minimalistische schoenen train je de voetspieren
 • De minimalistische schoen heeft een dunne zool. De dikte van de zool is ongeveer 5,5 mm. Hierdoor heeft de voetzool nog zoveel mogelijk contact met de grond
 • De hiel van de schoen heeft geen versteviging
 • Hij is flexibel, waardoor hij helemaal opgerold kan worden. Hoe soepeler de zool van de schoen hoe meer de spieren moeten doen
 • De vorm heeft van de natuurlijke voet. Hierdoor worden de tenen niet in elkaar gedrukt
 • De schoen kan gecombineerd worden met de teenspreider. In deze schoen is hier ruimte voor
 • Wanneer je de scheve grote teen recht wilt trainen, zal je in het begin de grote teen moeten tapen. Een getapete grote teen is geen probleem in deze schoen
 • Met teensokken worden de tenen in een rechte lijn gebracht met het middenvoetsbeentje. Daardoor zal het oefenen beter gaan en is het resultaat groter. Een mooie combinatie is oefenen, minimalistische schoenen gecombineerd met tape of teensokken
 • Ze zijn licht, ongeveer 150 gr. per schoen
 • De schoenen kunnen in de machine gewassen worden op 40°tapen voor de hallux valgus
 • Uithangen om te drogen

Lopen op minimalistische schoenen

Door op minimalistische schoenen te lopen moeten de voetspieren werken. De steun van de schoen is er immers niet. Daarnaast worden de zenuwen in de voetzool geactiveerd doordat de zool dun is. Hierdoor worden oneffenheden snel gevoeld en moeten de voetspieren hierop reageren. Het is dus een prima ondersteuning wanneer je de spieren in je voet wilt trainen. Als je alleen op minimalistische schoenen loopt en de spieren niet apart traint, bereik je niet gewenste resultaat. Dus je zal minimalistische schoenen altijd moeten combineren met oefeningen. Voetentraining helpt hierbij.

Lopen op minimalistische schoenen opbouwen

Als je niet gewend bent op sokken of op blote voeten te lopen moet je het lopen op minimalistische schoenen opbouwen. Dit doe je door te beginnen met 15 minuten per dag en dit rustig op te bouwen. Je begint in huis en als het goed gaat, ga je op deze schoenen buiten lopen.

Kan iedereen op deze schoenen lopen?

Mensen met diabetes type I en en II kunnen wel op deze schoenen lopen maar zij moeten een extra binnenzool gebruiken. Dit geldt ook voor mensen waarbij het vetkussen onder de voorvoet verdwenen is. In de meeste minimalistische schoenen is ruimte voor een inlay. Als de spieren in de voet sterker worden, kan het gebruik van de inlay afgebouwd worden.

Hoe loop je op minimalistische schoenen?

Je moet met deze schoenen kleinere passen maken. Hierdoor kan je de voet goed afwikkelen. Als je met grotere passen loopt, wikkel je niet goed af. Je hoort dat je je voet met een klap neerzet.

Kopen minimalistische schoenen

Wil je deze schoenen kopen? Dat kan via:


 1. Barefoot and More in Arnhem
 2. Anyonesrunschop in Tilburg 
Christine
Door

Christine

op 22 Feb 2024

Hallo, Ik heb de Correct Toes besteld. Ik vraag me toch af of dit een goede keuze is. Ik draag al jaren inlegzolen van de podo in bredere sneakers van meestal speciaal zaken. De vraag is kan ik de Correct Toes in deze schoenen dragen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Feb 2024

Beste Christine, Je kunt Correct Toes alleen in schoenen dragen die breed genoeg zijn. Wij weten niet of dit geldt voor de schoenen die jij hebt. Als het erg knelt, kun je ze beter alleen in huis dragen.

Petra
Door

Petra

op 05 Dec 2023

Hallo ik heb een erg verzakte enkel kan ik ook dan op minimalistische schoen lopen na de voettraining?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Dec 2023

In jouw geval is het belangrijk dat je oefeningen doet die je enkels versterken en waarmee je je voeten sterk en soepel traint. Vervolgens zou je voorzichtig het lopen op minimalistische schoenen kunnen opbouwen.

Sandra
Door

Sandra

op 24 Jun 2023

Ik heb HMS en dat is ook merkbaar aan mijn voeten. Die zijn daardoor erg doorgezakt en staan naar binnen, en mijn grote tenen doen zeer aan het grote gewricht aan de teenwortel (staan niet scheef). Ik draag steunzolen. Kan ik deze schoenen dragen?

Nancy
Door

Nancy

op 03 Mar 2023

Kunnen mensen met reuma ook.op.deze schoenen lopen? Of kunnen zij dmv voetoefeningen er voor zorgen dat de voeten soepeler worden? Gewrichten zitten meestal al vast, is dat onomkeerbaar of kan daar nog welmwat aan gedaan worden?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 03 Mar 2023

Hoi Nancy, Cocky heeft daar een video over gemaakt. Je kunt deze hier bekijken: https://voetentraining.nl/hallux-valgus-en-reuma-oefeningen/ Het is belangrijk om eerst sterke voetspieren te hebben voor je op deze schoenen loopt, bovendien is het bij reuma nog meer oppassen.

Cor van Ee
Door

Cor van Ee

op 12 Jul 2022

Hallo ik zag de teenslippers met hielband en platte zool Goed uitgelegd waarop je moet letten. Ik vraag me alleen af waar de getoonde slippers kan kopen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 18 Jul 2022

Beste Cor, Bedankt voor je bericht. De teenslippers vind je o.a. bij Barefoot and more. https://www.barefootandmore.nl/heren/sandalen/

Charlie
Door

Charlie

op 11 Mar 2022

Op internet wordt voor Hallux Limitus vaak een harde zool aangeraden om minder pijn te hebben. De arts had me dat ook aangeraden. Minimalistische schoenen hebben een zachte/dunne/flexibile zool om de tenen te oefenen. Ik snap niet waarom soms harde, soms zachte zolen worden aangeraden.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 18 Mar 2022

Bedankt voor je vraag. Door een harde zool zal het afwikkelen makkelijker verlopen, dus met minder pijn. Minimalistische schoenen hebben een soepele zool. Met minimalistische schoenen worden de spieren in de voet geoefend. Dus de schoenen worden met andere doelen ingezet.

Corine
Door

Corine

op 28 Feb 2022

Ik ben dus het grootste deel van de dag thuis en loop dan op dunne sokken, moeten je voeten dan ook wennen aan minimalistische schoenen? Wat is eigenlijk jullie advies voor binnen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 01 Mar 2022

Ja, thuis loop je vooral op een gladde vloer. Buiten is de ondergrond een stuk minder egaal. Daarom is het belangrijk lopen op minimalistische schoenen op te bouwen.Advies voor binnen: we raden aan af en toe te lopen op blote voeten. Ook hierbij is het van belang dit heel voorzichtig op te bouwen.

Hetty Lebbing
Door

Hetty Lebbing

op 25 Jan 2022

Wij lopen respectievelijk 62 en 61 jaar op normale schoenen, kan je dan toch nog wennen aan het lopen op deze schoenen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Jan 2022

Bedankt voor uw bericht. Als u graag op minimalistische schoenen wil lopen, is het van belang dat uw voetspieren sterk genoeg zijn. Dus we raden u aan eerst uw voeten te trainen. Minimalistische schoenen bieden geen steun, dus het is van belang dat uw voetstand goed is tijdens staan en lopen, uw voetspieren sterk zijn en dat u een goede houding heeft. Ook is het belangrijk om lopen op deze schoenen heel voorzichtig op te bouwen.

henk van essen
Door

henk van essen

op 10 Oct 2021

dank voor deze uitvoerige info. ik heb nog een vraag: raden jullie ook teen-schoenen aan? Ik bedoel: schoenen met voor elke teen een apart 'vakje'.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 24 Oct 2021

Graag gedaan. Die raden we ook aan, maar alleen als de voeten goed getraind zijn. En het is belangrijk lopen op deze schoenen heel rustig op te bouwen.

Reactie plaatsen