Mortons neuroom

Dit is een Mortons neuroom

Een Mortons neuroom is een verdikking rondom de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje in je voorvoet. De zenuw zit bekneld. Je voelt een branderige, stekende pijn. Deze pijn straalt uit naar de tenen. Vaak voel je daar elektrische prikkels. De pijn van Mortons neuroom verergert als je staat of loopt.

Dit is een Mortons neuroom

Heb je een stekende, branderige pijn of doof gevoel meestal tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje? Dan heb je een Mortons neuroom. De zenuw die loopt tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje is overprikkeld en vraagt meer ruimte dan er is. Hierdoor raakt hij ingeklemd.

Op afbeelding 2 zie je waar die zenuw loopt. De zenuwinklemming komt soms voor tussen de 2e en 3e teen en heel soms tussen de andere tenen. Officieel heet het dan geen Mortons neuroom maar de pijnklachten zijn hetzelfde. 
Afbeelding 1: dit zijn je middenvoetsbeentjes
Afbeelding 2: de zenuw die bij een Mortons neuroom bekneld raakt.

Zo ziet een Mortons neuroom eruit

De naam Morton komt van de chirurg Morton die de klacht in 1876 heeft ontdekt. Maar wat is een neuroom? Een neuroom is bindweefselvorming rondom een zenuw. Vaak als gevolg van een ontstekingsreactie. Deze reactie ontstaat als de zenuw minder ruimte krijgt dan er is. Op onderstaande afbeelding is de verdikking van de Mortons neuroom omcirkeld. 
Afbeelding 3: zo groot kan een Mortons neuroom worden.

Wat is een Mortons neuroom?

Om goed te kunnen begrijpen of je een Mortons neuroom hebt gaan we even terug naar de opbouw van de voet. In de voet zitten 33 gewrichten. De gewrichten moeten goed bewegen ten opzichte van elkaar. Dit is belangrijk omdat alleen dan de voet kan doen wat hij moet doen. En dat is heel wat!

Als je op je voet staat dan wordt hij langer en breder. Zo past de voet zich aan aan iedere onderlaag. Maar als je een stap neemt (afwikkelt) wordt de voet juist smaller en korter. De voet gaat dus bij iedere stap van maximaal beweeglijk naar maximaal onbeweeglijk.

Hier zorgen de 33 gewrichten voor. Als dit samenspel niet goed verloopt ontstaat er een andere belasting in de voet. Hierdoor komt er bijvoorbeeld extra belasting in de zijkant van de voet. Zo staat er meer druk op  de voorvoet wat uiteindelijk kan leiden tot een Mortons neuroom. De druk is de locatie waar je de ondergrond voelt onder je voeten.

Hoe weet ik of ik een Mortons neuroom heb?


Je kunt op 2 manieren ontdekken of je een Mortons neuroom hebt:
 • Druk je voorvoet met je hand samen. Je verhoogt de druk op de zenuw waardoor je de typische pijnklachten van Mortons neuroom opwekt.
 • Echografie. Hiermee brengt de fysiotherapeut het Mortons neuroom in beeld.

Wat zijn de oorzaken van Mortons neuroom?

Wetenschappers zijn er nog niet uit wat de oorzaken zijn van een Mortons neuroom. Het kan komen door:
 • Een platvoet of holvoet
 • Veranderende stand van voet
 • Veranderende stand van de gewrichten tussen de middenvoetsbeentjes en het eerste teenkootje
 • Lopen op de zijkant van je voet, in plaats van de 3 steunpunten (zie afbeeld 4)
 • Schoenen met een hoge hak
 • Nauwe schoenen
 • Lang staan met een hoge hak of nauwe schoenen
 • Verandering in de spierbalans

Voetonderzoek bij Mortons neuroom

Bij de inklemming van een zenuw is voetonderzoek bij een Erkend Voetentrainer noodzakelijk. Deze onderzoekt een aantal belangrijke zaken. Doen de gewrichten wat zij moeten doen? Neemt de beweeglijkheid toe bij belasting en neemt de beweeglijkheid af als de voet afwikkelt? Verder beoordeelt de voetentrainer de houding.

Zorgt je houding ervoor dat je je voet verkeerd belast? Of heb je een beperking in de heup, lage rug of elders in het lichaam die de oorzaak is van de druk op de zenuw? Voetentraining kijkt dus verder dan alleen de voet. Een voetklacht is terug te vinden in de houding en een houdingsklacht is terug te vinden in de voet.

Wat doe je tegen Mortons neuroom?

Een Mortons neuroom pak je aan door te oefenen. Je maakt de voet soepeler. En je verbetert je voetstand, zodat de hersenen de spieren goed aansturen. Maar dit is niet voldoende. Je moet je houding ook betrekken bij de training. Door een andere, betere houding verbetert de drukverdeling onder de voeten. Wanneer heb je een goede drukverdeling onder de voet? Als je de grond voelt onder deze 3 punten:
 • Het midden van je hielbeen
 • Onder het kopje van je eerste middenvoetsbeentje
 • Onder het kopje van je vijfde middenvoetsbeentje (zie afbeelding 4)
Afbeelding 4: de gezonde voetstand Met de oefeningen van de Online Training Mortons Neuroom krijg je weer voldoende druk onder deze 3 punten. Je pakt het totaalplaatje aan: de voet en de rest van je lichaam. Maar dit kost wel tijd. Mortons neuroom heb je echter niet van de één op de andere dag gekregen, dus je bent er niet van de één op de andere dag vanaf.

Welke schoenen kan ik dragen met een Mortons neuroom?

Een Mortons neuroom kan ontstaan door schoenen met hakken of te nauwe schoenen. Schoenen met hakken geven meer pijn omdat de druk onder de voorvoet hoger wordt. Bij een goede drukverdeling zal de druk onder beide voeten ongeveer gelijk zijn.
Zowel onder de voorvoet als onder de achtervoet. Normaal gesproken heb je onder je achtervoet iets meer druk. Op onderstaande afbeelding kan je zien hoe de druk onder je voeten verandert als je schoenen met een hakje draagt. Hoe hoger de hak, hoe groter de druk onder de voorvoet.


Afbeelding 6: hoe hoger de hak hoe meer druk Wat ook belangrijk is, is de breedte van de neus van je schoen. Onderstaande linkerschoen drukt de voorvoet samen. Hierdoor zal er extra druk komen de ingeklemde zenuw. Het is dus beter te kiezen voor schoenen met een bredere neus (zie de rechterschoen).

Afbeelding 7: een groot verschil.
Sommige mensen geven de voorkeur aan een schoen die stijf is bij de voorvoet waardoor de zenuw minder geprikkeld wordt. Anderen willen een schoen met een zachte, dempende onderlaag. Zij ondervinden bij deze schoen juist minder klachten. Voor iedereen is het anders. Kies in ieder geval voor schoenen met een lage hak en een brede neus.

Kan ik minimalistische schoenen dragen met een Mortons neuroom?

Hier hebben we geen concreet antwoord op. Minimalistische schoenen zijn breed en hebben geen hak. Ze klemmen de zenuw niet in. Maar de zool is heel dun en flexibel. Het zou kunnen dat je daardoor juist meer pijn krijgt. In dat geval raden we je aan een extra zachte inlegzool of steunzool te gebruiken. Uiteindelijk is het wel goed om regelmatig op minimalistische schoenen te lopen.

De schoen laat je voeten “vrij”. Dit betekent dat de voet vrij is in de bewegingen. Hij doet wat hij moet doen. Maar als je nu nog veel pijn hebt in je voorvoet raden we het niet aan. Eerst moeten je voeten soepeler en je spieren actiever worden. Als de pijn weg is kun je het lopen op blote voeten en minimalistische schoenen heel rustig opbouwen. Afbeelding 8: dit is een voorbeeld van een minimalistische schoen

Mortons neuroom opereren: ja of nee?

Als het Mortons neuroom te groot is dan kan alleen een operatie nog helpen. Maar een operatie is een ingreep met een revalidatietijd. Daarom raden we je aan je voeten te trainen als het Mortons neuroom nog niet zo groot is. Bovendien pak je met trainen de oorzaak aan.

Online Training Mortons Neuroom

Wij (Yvonne en Cocky) ontwikkelden de Online Training Mortons Neuroom. Deze training bestaat uit 7 modules. In elke module krijg je 5 nieuwe oefeningen. In de eerste 3 modules maak je onder andere je voeten losser zodat er meer ruimte komt voor de beklemde zenuw. Daarna verbeter je de stand van je voorvoet en je hele voet. Ook leer je goed te staan en te lopen. Je pakt niet alleen je voet aan, maar je hele houding. Daardoor zal je uiteindelijk minder of geen last meer hebben van je Mortons neuroom.

We hebben een korte impressie gemaakt van deze online training Mortons neuroom:


Welke hulpmiddelen zijn er?

Tijdens de training Mortons neuroom ga je onder andere aan de slag met een spikeballetje, elastiek en wiggen. Maar deze hulpmiddelen zijn niet de heilige graal. Je gebruikt ze in combinatie met oefeningen.

Gratis oefenenmortons neuroom gratis oefeningen

Wil je weten of het oefenen van je voeten iets voor jou is? Probeer dan onze 4 gratis oefeningen voor de Mortons neuroom. Klik hier om deze oefeningen te downloaden.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down