Voeten kennisbank: ontdek alles over voeten, voetklachten en de juiste behandeling

Voeten kennisbank

Voetklachten aanpakken of voorkomen?

Download alvast de 4 gratis oefeningen voor:

Het voetskelet en de voetbogen

Je voeten zijn ontzettend complex! Elke voet bestaat uit 26 botten, plus extra sesambeentjes bij de grote teen. Deze botten vormen samen 33 gewrichten.

Een belangrijk onderdeel van de voet zijn de 4 voetbogen. Deze bogen zorgen voor stabiliteit en veerkracht. Ze werken als schokdempers en helpen je om je evenwicht te bewaren tijdens het bewegen.

Voetspieren en stabiliteit

Om al die botten te kunnen bewegen, heeft elke voet 21 spieren. Maar liefst 15 van deze spieren zitten vast aan je tenen. Het is cruciaal dat er over al deze spieren een gelijke spanning staat. Deze spanning houdt de voetbogen intact, zodat ze niet inzakken.

Het belang van de tenen

Je tenen lijken misschien klein, maar ze zijn essentieel! Ze verlengen je voet en zorgen voor een groter steunvlak als ze allemaal recht op de grond liggen. Een groter steunvlak betekent een beter evenwicht, wat belangrijk is voor je stabiliteit.

Proprioceptie: de automatische piloot

Je lichaam is uitgerust met een slim systeem dat proprioceptie heet. Dit zijn zenuwen en sensoren die continu informatie over je bewegingen naar je hersenen sturen. Hierdoor bewegen je voeten automatisch en op de juiste manier, zolang ze gezond zijn natuurlijk. Je hoeft er dus niet over na te denken!

Een natuurlijke, gezonde Voetstand

Een natuurlijke en gezonde voetstand is de basis voor goed functionerende voeten. Je hebt zo'n stand als je voet op de volgende punten gelijkmatig contact maakt met de grond:

  • De hiel
  • Het gehele vijfde middenvoetsbeentje
  • De kopjes van alle middenvoetsbeentjes, waarbij die van de grote teen het sterkst is.

De verbinding met de rest van je lichaam: de spier- en gewrichtsketen

Onthoud dat je voeten niet op zichzelf staan. Ze zijn onderdeel van een groter geheel: de spier- en gewrichtsketen die je hele lichaam met elkaar verbindt. Je houding speelt hierbij een cruciale rol.

Stel je voor dat je altijd gedraaid staat met je heupen of een beetje voorovergebogen loopt. Dan is de drukverdeling onder je voeten niet gelijk. Dit kan leiden tot problemen zoals een hallux valgus (een scheefstand van de grote teen). Dit laat zien hoe belangrijk een goede algehele lichaamshouding is voor de gezondheid van je voeten.

Houd je voeten gezond en sterk: het belang van oefenen

Wil je gezonde en sterke voeten behouden? Dan is regelmatig oefenen cruciaal! Je kunt zelf de spieren in je voeten, je voetstand, manier van lopen en je houding trainen.

Getrainde, soepele voeten met sterke voetspieren helpen je om veelvoorkomende en vaak pijnlijke voetklachten te voorkomen.

Maar dat is nog niet alles! Door je voeten te trainen, voorkom je ook diverse houdingsklachten die verder in je lichaam optreden, zoals pijn in je knieën, heupen, rug, schouders en nek.

Kortom: sterke, getrainde voeten dragen bij aan je algehele welzijn en een pijnvrij leven!