Kom erachter of je schoenen passen met deze pasvormcheck
hoe weet je of schoenen passen
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
06/08/2022
3 min
0

Kom erachter of je schoenen passen met deze pasvormcheck

06/08/2022
3 min
0

Hoe weet je of schoenen passen? Als je onze pasvormcheck gebruikt kom je erachter of de schoenen die je wilt kopen goed zitten. Een verkeerde schoenkeuze kan voetklachten veroorzaken, dus het is belangrijk deze check altijd toe te passen.

Hoe weet je of schoenen passen? Doe de pasvormcheck

We hebben twee pasvormchecks:

  • pasvormcheck voor een schoen met uitneembare inlegzool
  • pasvormcheck voor een schoen waar je de binnenzool niet uit kunt halen

We leggen eerst stap voor stap uit hoe je de pasvorm checkt bij een schoen met een uitneembare inlegzool.

Stap 1: Haal de inlegzool eruit.

Stap 2: Zet je voet op de inlegzool.

Stap 3: Kijk hoeveel ruimte je bij de voorvoet hebt. Deze moet ongeveer 1 centimeter zijn vóór je langste teen. Heb je minder dan 1 centimeter ruimte? Dan heb je een grotere maat nodig. Is de ruimte meer dan een duimbreedte? Dan heb je een kleinere maat schoen nodig.

pasvorm checken

Stap 4: Nu ga je de breedte van de schoen controleren. Je beoordeelt dit vanaf de zogenoemde ballijn. Deze loopt van het uiteinde van het eerste middenvoetsbeentje tot en met het uiteinde van het vijfde middenvoetsbeentje. Dit is het breedte deel van de voorvoet.

Stap 5:  Kijk of je voet bij deze punten over buitenranden van de zool heen ligt. Als dit het geval is, heb je een bredere schoen nodig. De betere schoenenmerken verkopen schoenen in meerdere breedtematen. Deze maten worden met een letter aangegeven. Zo kun je gemakkelijker de juiste schoen vinden.

pasvorm checken

Heb je geen schoen waar je een binnenzool uit kunt halen? Dan teken je op de volgende manier de omtrek van je voet:

Stap 1: Zet je voet op een vel papier en teken de omtrek van je voet.

Stap 2: Knip uit het papier de voet met het stukje extra ruimte van 1 centimeter
voor de langste teen.

Stap 3: Doe dit voor beide voeten, want je voeten zijn niet identiek.

Stap 4: Pak de schoen en stop de papieren voet erin.

Stap 5: Ga met je hand in de schoen en voel hoe het papier zit bij de voorvoet,
de hiel en de breedte. Krult het op? Of heb je juist nog veel ruimte over? Dan past de schoen niet goed.

Het volume van de schoen checken

Dan is er nog het volume van de schoen. Je kunt hier het beste naar kijken met behulp van een veterschoen. Als je voet goed in de schoen past, lopen de vetergaatjes netjes parallel. Als je twee vingers tussen de gaatjes legt, van onder naar boven, past dat precies (zie foto hieronder). Is je voet smaller? Dan verdwijnen de vetergaatjes onder je vingers. De afstand tussen de gaatjes is niet meer overal gelijk.

schoenen passen

Heb je een hoge of brede voet en is de schoen niet breed genoeg? Dan worden de vetergaatjes naar buiten geduwd. Ook dan lopen ze niet parallel.

Let op: Neem geen kleinere schoen als je voet te smal is, maar een schoen met een kleinere breedtemaat. Anders is de schoen mogelijk te klein in de lengte.

Extra pastip: Koop schoenen in de middag. Je voeten zwellen in de loop van de dag iets op. Zo weet je zeker dat je schoenen koopt die groot genoeg zijn.

De voeten oefenen

Het is goed als je passende schoenen hebt. Dit voorkomt voetklachten. Maar wat ook helpt is het oefenen van je voeten. Hierdoor versterken en versoepelen je voetspieren, krijg je een betere voetstand en ga je beter lopen. We stoppen onze voeten altijd maar weg in schoenen, terwijl we de rest van ons lichaam vaak wel trainen. Waarom worden de voeten niet geoefend, terwijl ze het fundament zijn van ons lichaam?

pasvorm checken

Gratis voetoefeningen downloaden

Wil jij je voeten sterk en gezond houden? Download dan onze voetoefeningen voor gezonde voeten. Je vindt ze hier.

Heb je een hallux valgus, hallux limitus/rigidus, hielspoor, Mortons neuroom, metatarsalgie, tailor’s bunion of klauw- en hamertenen? Download dan onderstaande oefeningen:

Reacties
Categorieën