Kinderen kunnen een hallux valgus krijgen als ze te kleine schoenen dragen
kunnen kinderen een hallux valgus krijgen
Scheve grote teen
Yvonne Bontekoning
Scheve grote teen
03/19/2024
4 min
0

Kunnen kinderen een hallux valgus krijgen?

03/19/2024
4 min
0

Kunnen kinderen een hallux valgus krijgen? Het antwoord is 'ja'.  Kinderen kunnen een scheve grote teen krijgen. Verrassend genoeg draagt iets heel alledaags bij aan dit probleem: te kleine schoenen. Recent onderzoek laat ziet dat maar liefst 70 procent van de kinderen te kleine schoenen draagt. En dat heeft grote gevolgen. Sommigen krijgen al op hun derde levensjaar een hallux valgus.

hallux valgus bij kinderen

Hoe voorkom je een hallux valgus bij kinderen?

Zorg dat de kinderschoenen goed passen – ze moeten 12-17 mm extra ruimte hebben tussen de tenen en de voorkant, omdat kindervoeten snel groeien.

Om zeker te weten dat de schoenen goed passen, kun je het volgende doen:

 1. Teken de voetomtrek op papier of karton.
 2. Voeg 12-17 mm toe bij de langste teen en knip dit sjabloon uit.
 3. Controleer of het sjabloon in de schoen past. Krult het op? Dan is de schoen te klein. Is er meer dan 17 mm ruimte over? Dan is de schoen te groot.

Laat je kinderen bij voorkeur barefoot schoenen dragen. De neus van barefoot schoenen is breder bij de tenen dan bij de meeste gewone schoenen. En de schoenen zijn flexibel; ze bieden geen steun. De voetspieren moeten zelf aan de slag, waardoor ze sterk worden. Moedig ook het lopen op blote voeten aan, dan kan de voet zich op een natuurlijke manier ontwikkelen.

hallux valgus bij kinderenBarefoot schoenen voor kinderen

Hoe snel groeien kindervoeten?

Als je kind tussen 1 en 3 jaar oud is, groeien zijn of haar voeten snel. Daarom heeft je kind ongeveer elke twee tot drie maanden nieuwe schoenen nodig. De voeten groeien ongeveer 1,5 millimeter per maand. Dat betekent dat je kind elk jaar twee tot vier keer grotere schoenen nodig heeft. Dat is twee tot vier schoenmaten per jaar.

Als je kind 4 of 5 jaar oud is, groeien de voeten wat minder snel. Je kind heeft dan elke zes maanden grotere schoenen nodig. De voeten groeien ongeveer 0,9 centimeter per jaar. Dat is ongeveer één tot twee schoenmaten per jaar.

Tussen 6 en 7 jaar oud heeft je kind ongeveer elke acht maanden nieuwe schoenen nodig.

Vanaf 8 jaar oud heeft je kind meestal één keer per jaar nieuwe schoenen nodig.

Welke hallux valgus-oefeningen kan mijn kind doen?

De shortfoot-oefening is geschikt voor een kind van zeven jaar en ouder. Deze oefening kan op twee manieren: zittend en staand.

hallux valgus bij kinderenStartpositie 

hallux valgus bij kinderenUitvoering oefening

Stap 1: Ga op het randje van een stoel zitten met de juiste hoogte – niet te hoog en niet te laag – zodat je lekker zit.

Stap 2: Voetje goed neerzetten: zorg dat je enkel precies onder je knie staat. Als je een beetje druk onder je hiel voelt, dan zit je goed!

Stap 3: Leg een sok onder het begin van je grote teen. Dan houd je voldoende druk onder de bal van de grote teen.

Stap 4: Tenen spel: laat je tenen even ontspannen liggen op de grond. Dan trek je heel zachtjes de voorkant van je voet naar je hiel toe. Het is een kleine beweging, dus goed opletten! Voel je je voetspieren werken? Maak je een klein boogje met je voet? Staat je grote teen een beetje rechter?

Stap 5: Houd je voet zo voor drie tellen vast en ontspan dan. Doe dit spelletje tien keer.

Stap 6: Staand proberen: als zitten makkelijk gaat, probeer dan eens te staan. Het is bijna hetzelfde, maar je moet nu meer balanceren.

Met kinderen onder de zeven jaar kun je de volgende oefeningen doen:

 • Pen oppakken met de tenen
 • Knikkers oppakken met de tenen

  hallux valgus bij kinderen

  Mail voor meer oefeningen naar info@voetentraining.nl. Onze klantenservice helpt je graag.

Wat zegt de wetenschap?

Japanse wetenschappers deden onderzoek naar de voeten van 620 kleuters. Hiervan gingen 239 kinderen naar een kleuterschool waar ze binnen op blote voeten liepen. De 381 andere kinderen droegen schoenen op hun kleuterschool. De onderzoekers zagen dat de kinderen die veel op blote voeten liepen minder snel een hallux valgus ontwikkelden.

Onderzoekers in Oostenrijk ontdekten dat het goed is ouders of verzorgers te vertellen waarom het zo belangrijk is dat kinderen schoenen dragen die passen.

Ze verdeelden bijna 500 kinderen van zeven tot tien jaar in twee groepen. Aan groep 1 vertelden ze de ouders waarom het belangrijk is schoenen te dragen die goed passen. Aan groep 2 vertelden ze niets. Het gevolg was dat ze bij groep 1 verbetering zagen bij de ontwikkeling van de voeten en bij groep 2 niet.

hallux valgus bij kinderen

Kunnen kinderen een hallux valgus krijgen – samenvatting

Kinderen kunnen een hallux valgus krijgen, als ze te kleine schoenen dragen. Dit kunnen we voorkomen als we schoenen voor ze kiezen die goed passen en als ze veel op blote voeten lopen. Laten we samen de voeten van onze kinderen gezond en sterk houden.

Bronnen:

 1. Auftraggeber/Fördergeber Bundesministerium für Gesundheit und Frauen (GZ .23.100/189-III/A/3/2005) und Fonds Gesundes Österreich (1059/I/1/593 Kundi, M., E. Groll-Knapp, W. Kinz. KIDS: HEALTHY FEET – HEALTHY LIFE. 2007. Auftraggeber/Fördergeber Bundesministerium für Gesundheit und Frauen (GZ .23.100/189-III/A/3/2005) und Fonds Gesundes Österreich (1059/I/1/593)
 2. Wieland Kinz, Elisabeth Groll-Knapp and Michael Kundi. Hallux valgus in pre-school-aged children: the effects of too-short shoes on the hallux angle and the effects of going barefoot on podiatric health. FOOTWEAR SCIENCE 2021, VOL. 13, NO. 1, 29–42

Reacties
Categorieën