Een doorgezakte voorvoet herstelt met voet- en houdingsoefeningen.
“Ik kan weer 25 tot 30 kilometer pijnvrij lopen. Dat had ik nooit verwacht”
26 september 2022 
2 min. leestijd

“Ik kan weer 25 tot 30 kilometer pijnvrij lopen. Dat had ik nooit verwacht”

Kan een doorgezakte voet herstellen? Ja, dat kan met behulp van voet- en houdingsoefeningen. Mario van de Luijtgaarden had een doorgezakte voorvoet en deed de Online Training Metatarsalgie. Hij wandelt nu weer pijnloos. Bekijk de video en lees zijn verhaal.


Kun je wat over je liefde voor wandelen vertellen?

“Ik maakte altijd lange wandeltochten door Nederland en in het buitenland. Hoe ruiger de tocht, hoe beter. Van een mooi berggebied of een Canyon kon ik enorm genieten. Tot ik een paar jaar geleden last kreeg van mijn linker voorvoet.”

Kruistocht in Spijkerbroek

Kun je de pijn omschrijven?

“Het voelde alsof ik op mijn botjes liep, dat was heel pijnlijk. Als ik mijn nette schoenen voor werk droeg, kreeg ik direct pijn. En tijdens wandelingen met mijn wandelschoenen kwam de pijn na ongeveer 5 kilometer op.”

In hoeverre beperkte de klacht jou?

“Het gevolg was dat ik kortere wandelingen maakte van maximaal 10 kilometer. Lange wandelingen van 20 kilometer hield ik niet meer vol. Dat was erg jammer.”

“Toch had ik op een gegeven moment het plan om de ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman helemaal na te lopen. Dus ik moest echt wat doen tegen die voorvoetpijn.”

"Ik moet er maar mee leven"

Wat had je gedaan om de klacht te verhelpen?

“Ik ging naar een podoloog voor zooltjes, maar die hielpen niet. Ik had nog steeds pijn. Ik gooide ze weg en dacht: ik moet maar met die klachten leren leven. Tot ik over Voetentraining hoorde.

Hoe kwam je met Voetentraining in aanraking?

“Mijn wandeltrainer, Wanda Catsman, vertelde me over Voetentraining. Zij was ervan overtuigd dat ik zeker de ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ zou kunnen maken als ik mijn voeten zou trainen. Ik wist niet of het zou werken, maar ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar toen ik een webinar volgde van Cocky, raakte ik meteen overtuigd.”

"Sterke, getrainde voeten voorkomen voetklachten"

doorgezakte voorvoet

Hoe kwam dat?

“Het was een heel logisch verhaal. Sterke, getrainde voeten voorkomen voetklachten. Ik herkende ook mijn eigen voetklacht en ontdekte dat deze metatarsalgie heet.”

Wat vond je van de training?

“Toen ik de training had gekocht ging ik iedere avond aan de slag met oefenen. Ik vond de training vrij intensief. Je hebt echt discipline nodig. Maar ik had een duidelijk doel: de 'Kruistocht in spijkerbroek' lopen. Dus ik kon het oefenen goed opbrengen.”

“Ik vond het soms best moeilijk om de oefeningen goed na te doen, op beeld lijkt het zo makkelijk. Maar uiteindelijk merkte ik dat de pijn afnam, dus ik voerde de oefeningen goed uit.”

doorgezakte voorvoetFoto Kruistocht in Spijkerbroek - Maria Bruning Fotografie

"Dit had ik nooit verwacht!"

Wat voor resultaat heb je behaald?

“Ik kan weer 25 tot 30 kilometer pijnvrij lopen. Dat had ik nooit verwacht! Als ik nu hoor dat mensen een doorgezakte voorvoet, hielspoor, een scheve teen of andere voetklachten hebben, raad ik hen altijd aan om hun voeten te trainen.

“Laat niet gelijk steunzooltjes maken, maar ga trainen en pak de oorzaak van je voetklacht aan. Je voeten worden sterker, nemen de juiste stand aan waardoor de pijn verdwijnt.”

Onlangs wandelde Mario ook nog de Dutch Mountain Trail. Lees zijn blog.

Kan een doorgezakte voorvoet herstellen?

Ja, dat kan zeker. Begin met onze oefeningen. Download de 4 gratis oefeningen voor metatarsalgie en maak een start met Voetentraining.

Download de oefeningen hier.Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen