Hallux valgus en proprioceptieve zolen . Wat heb je aan dit soort zolen?
Hallux valgus en proprioceptieve zolen
23 juli 2018 
2 min. leestijd

Hallux valgus en proprioceptieve zolen

Hallux valgus en proprioceptieve zolen. Als je deze voetaandoening hebt en steunzolen draagt, raden wij je tijdens onze Online Training Scheve Teen het gebruik hiervan langzaam af te bouwen. Maar er zijn zolen die we met Voetentraining juist aanmoedigen: proprioceptieve zolen. Wat zijn dit voor zolen en waarom zijn ze goed voor je voeten en de rest van je lichaam? In dit artikel lees je hier meer over. Of bekijk de video waarin we het uitleggen.

Hallux valgus en proprioceptieve zolen

Heb je een hallux valgus, dan kunnen proprioceptieve zolen goed van pas komen. Proprioceptieve zolen zijn ontwikkeld door de neuroloog Dr. Bourdiol uit Frankrijk. Hij bedacht een methode om de receptoren (zenuwuiteinden) onder je voeten te stimuleren. Receptoren geven allerlei prikkels en signalen door aan de hersenen. Onder de voetzool zitten allemaal receptoren, waardoor de hersenen exact weten waar je bent in een ruimte en hoe je je voeten moet neerzetten. Dit wordt ook wel propriocepsis genoemd.

Proprioceptie stimuleren

Als je een hallux valgus hebt, of andere voetklachten, is het verstandig om de propriocepsis op bepaalde wijze te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld een aantal spieren prikkelen om harder te gaan werken of juist langzamer. De proprioceptieve zolen komen hierbij goed van pas. Ze zijn meestal gemaakt van kurk en je hebt ze in verschillende diktes: 1 millimeter, 2 millimeter en 3 millimeter. Dit lijkt heel dun, maar je kunt er toch de receptoren mee prikkelen en de stand van je lichaam op de juiste wijze veranderen.

Hallux valgus en proprioceptieve zolenVoetklachten onderzoeken

Voetklachten, zoals hallux valgus, klauwtenen, hamertenen, hielspoor, Morton’s neuroom en ga zo maar door, werken door in de rest van het lichaam. Je hebt nooit alleen voetklachten, je kunt ze altijd terugvinden in de rest van je houding. Om te kunnen zeggen wat voor voetklachten je hebt en of je proprioceptieve zolen nodig hebt, zullen wij (podoposturaal therapeuten) eerst je voeten en houding onderzoeken. Zo bekijken we de beweeglijkheid van je voetgewrichten, verkleuringen, nagelaandoeningen, eelt of afwijkingen in temperatuur.

Onderzoek naar je houding

Vervolgens gaan we na wat voor soort voet je hebt. Een holvoet, een platvoet, een normale voet of een kruising. Een belangrijke vraag die we eveneens stellen is: hoe sta je op je voeten? Waar bevindt zich de druk? Ook doen we onderzoek naar je houding. Hoe staan je hakken, je knieën, je rug, je schouders en je nek? Is dit niet in balans, dan kunnen proprioceptieve zolen zeer bruikbaar zijn.

Geen steunzolen

Het is belangrijk dat de proprioceptieve zolen erg dun zijn. Anders worden het steunzolen en dan hoeven je voetspieren minder te werken. Door de ondersteuning doe je geen appèl op je voetspieren, waardoor je niet van de oorzaak van je voetklachten afkomt. Je kunt een hele proprioceptieve zool laten maken, maar ook een halve of een kwart. Het is maar net waar je de receptoren onder je voeten moeten worden gestimuleerd om weer in balans te komen.

Hallux valgus oefeningen

Zie de proprioceptieve zolen niet als dé oplossing voor je voetklachten. In het begin van de Online Training Scheve Teen zijn ze een goede aanvulling op de de oefeningen. Daarna is het de bedoeling ze langzaam af te bouwen. Als je balans is hersteld kun je de proprioceptieve zolen weglaten. Wil je weten of de Online Training Hallux Valgus wat voor je is? Download dan onze 4 gratis oefeningen.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Ada
Door

Ada

op 03 Oct 2018

Goedemorgen, ik heb met interesse gevolgd over deze zolen. Maar mijn vraag is, bij welk soort arts of therapeut moet ik dat laten nakijken welk zooltje ik dan nodig hebt? Alvast bedankt, gr,Ada

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 03 Oct 2018

Beste Ada, Dank voor je vraag.Een podoposturaal therapeut maakt proprioceptieve zolen. (Klik hier op deze link om te lezen wat dat zijn.) Een podoloog of podotherapeut maakt mechanische zolen. (klik op deze link om te lezen wat mechanische zolen zijn).Cocky is podoposturaal therapeut en kan ook mechanische zolen maken. Op de site van de beroepsgroep kan gezocht worden naar therapeuten in de buurt. Idealiter zoek je iemand die beide is.

Reactie plaatsen