Hamerteen? Voetmassage helpt, echt waar, probeer het eens
Hamerteen, tips voor verlichting van de pijn
07 mei 2018 
3 min. leestijd

Hamerteen, tips voor verlichting van de pijn

Hamerteen? Klauwtenen? En dan heb je ook nog krabbeltenen! Allemaal vervelende voetklachten. Ze veroorzaken pijn, eelt, problemen met je schoenen of je kunt het gewoon lelijk vinden. Gelukkig is er wat aan te doen. In dit blog bespreken we 4 tips die je kunnen helpen om deze pijnlijke tenen wat verlichting te geven.

Hamerteen, klauwtenen en krabbeltenen. Wat is het verschil?

  • Hamerteen: het eerste kootje van je teen staat omhoog en de andere twee staan naar beneden. Hierdoor staat de teen een beetje scheef
  • Klauwtenen: het eerste kootje van je teen staat omhoog, het kootje daarna buigt naar beneden en het onderste kootje buigt nog verder naar beneden. Een klauwteen buigt dus op 2 punten
  • Krabbeltenen: de eerste twee kootjes staan recht en het eindkootje buigt naar beneden. Hierdoor krijg je veel eelt aan de onderkant van de teen

Hamertenen, klauwtenen en krabbeltenen. Oorzaak

Hamertenen, klauwtenen en krabbeltenen ontstaan niet zomaar. Er zijn verschillende oorzaken voor deze voetklachten:

  • Te kleine schoenen: veel dames schatten hun voeten te klein in. Het dragen van te kleine schoenen is een grote oorzaak van hamertenen. Een schoen zit pas goed als er een duim past tussen je langste teen en de neus van je schoen. Ook bij kinderen is het heel belangrijk hier op te letten. Hun voeten groeien snel, waardoor ze meer kans hebben op hamertenen of klauwtenenhamerteen tips om pijn te verlichten voetentraining
  • Holvoeten: hierdoor staat je middenvoet heel steil. Als reactie komen je tenen omhoog, maar de kootjes buigen omdat ze grip willen krijgen op de grond
  • Platvoet: als je voet helemaal is afgevlakt, heeft dat invloed op het gewricht. De tenen gaan iets omhoog staan en de kootjes buigen naar beneden
  • Doorgezakte voorvoetboog: de voorvoet moet in een boog staan. Bij veel mensen is deze boog plat geworden door afgezwakte voetspieren. Hierdoor kunnen de tenen omhoog komen.

Hamerteen hulpmiddelen en oefeningen

Wij hebben 4 tips die onder andere bestaan uit hamertenen hulpmiddelen en oefeningen. De tips werken ook voor klauwtenen en krabbeltenen.

1. Voetmassage
2. Hamerteen correctie
3. De hand-voet-bidgreep
4. Teensokken

1 Voetmassage

Stap 1: trek je sokken uit. Eventueel smeer je je voet in met bodylotion of massagecrème.
Stap 2: pak je middenvoet vast. Met je andere hand probeer je je tenen naar beneden te buigen.
Stap 3: probeer tijdens het masseren de 3 hamertenen, klauwtenen of krabbeltenen mee te strekken. Dit kan soms wat gevoelig zijn, maar dat is niet erg. Deze buig- en strekhandeling doe je ongeveer een minuut.
Stap 4: nu is het tijd om teentje voor teentje te buigen en te strekken. Doe je duim onder je teen, zodat je tegenkracht hebt. Probeer daar waar het wat stroever is 5 keer te masseren en te strekken. Zo werk je alle 3 je tenen af.

Klauwtenen bij klant

Er kwam een keer een klant bij ons voor advies. De 75-jarige dame had enorme klauwtenen met een hoop eelt. Dit leverde altijd problemen met haar schoenen op. Op advies van ons is ze de voetmassage gaan doen. Heel langzaam begon de beweging in haar kootjes terug te komen. Veel van onze collega’s zeggen dat klauwtenen rigide zijn, ofwel dat er niets meer aan te doen is. Deze klant heeft echter het tegendeel bewezen. Onze ervaring is: hoe lastig het ook lijkt, er is altijd wat aan kromme tenen te doen. Zolang je er maar de tijd voor neemt.

2. Hamerteen correctie

Naast de voetmassage, kun je gebruik maken van de hamerteen correctie, ofwel teenspreiders. Dit hulpmiddel is ook te gebruiken als klauwteen correctie en krabbelteen correctie. Deze tenenspreider doe je om al je tenen, hierdoor kunnen je tenen niet over elkaar gaan en worden ze hamerteen correct toes voetentraininggestrekt. Ook zorgt deze hamerteen correctie dat je kootjes niet omhoog kunnen komen. Je kunt de teenspreiders aantrekken als je op blote voeten, of met teensokken door je huis loopt. De teenspreiders adviseren we eveneens bij een hallux valgus.

3. Hand-voet-bidgreep

Je kunt je tenen ook spreiden door je eigen vingers tussen je hamertenen en klauwtenen te wroeten. Dit heet ook wel de hand-voet-bidgreep. Met deze oefening kun je je tenen vastpakken, heen en weer trekken en naar beneden bewegen. Een ideale oefening om je kromme tenen beweeglijk te maken.

4. Teensokken

Bij hamertenen, klauwtenen en krabbeltenen kan het erg vervelend zijn om schoenen te dragen. Vaak steekt er 1 teen omhoog en die trekt de andere tenen mee. Dit kan pijnlijk zijn tijdens het lopen. Met teensokken kunnen je tenen zich spreiden en krijgt de omhoogstekende hamerteen meer ruimte. Het dragen van schoenen wordt hierdoor een stuk comfortabeler.

Meer hamertenen hulpmiddelen? Blijf ons volgen!

Ongeacht de oorzaak van je hamertenen, klauwtenen of krabbeltenen: de oefeningen en tips werken altijd. Dus ga er lekker mee aan de slag. Ze helpen ook als je last hebt van een hallux valgus. Voor deze laatste voetklacht hebben we gratis oefeningen die je kunt downloaden van onze website. Voor meer adviezen en hamertenen hulpmiddelen: volg ons op Facebook en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Yvonne Bontekoning. Ik help sporters met klachten aan voeten, benen en heupen. Ik zie veel mensen met voetklachten. Sinds 2013, na een lezing van een evolutiebioloog over de natuurlijk voet, ben ik gaan onderzoeken of voetklachten misschien samen zouden kunnen hangen met het feit dat we onze voeten niet meer natuurlijk (zonder schoenen die niet de vorm van de voet hebben) gebruiken. Ik ben, samen met Cocky Hoogeveen, de initiatiefnemer van Voetentraining.
Neubourg
Door

Neubourg

op 07 Jan 2024

Waar kan ik de teenspreiders bestellen of kopen ?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 22 Jan 2024

Je vindt ze op deze pagina: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/

Neufri@live.be
Door

Neufri@live.be

op 07 Jan 2024

Waar kan ik de teenspreiders kopen of bestellen ?

Hanne
Door

Hanne

op 11 Dec 2023

Wat kan ik doen als parapleeg (verlamd vanaf T6 en rolstoelgebonden) het is aan beide voeten de teen naast de dikke teen… ik heb ook HEDS…

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Dec 2023

Hoi Hanne, Zou je je kunnen aanmelden voor het gratis telefonisch spreekuur? Dan kunnen we beter persoonlijk advies geven. Je kunt je aanmelden via info@voetentraining.nl.

christiane Hondeghem
Door

christiane Hondeghem

op 30 Nov 2023

info hamerteen (naast de grote teen )

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Dec 2023

Je kunt het beste beginnen met deze oefeningen: https://voetentraining.nl/gratis-oefeningen-klauw-en-hamertenen-inschrijven/

Reactie plaatsen