Wat te doen bij pijnlijke hallux valgus?
Wat te doen bij een pijnlijke hallux valgus?
04 april 2022 
2 min. leestijd

Wat te doen bij een pijnlijke hallux valgus?

Wat te doen bij een pijnlijke hallux valgus? Je kan een aantal dingen doen om een hallux valgus te voorkomen, te verminderen en de pijn te stoppen. Het trainen van je voeten bijvoorbeeld. Maar ook: het uitlijnen van je tenen. Over het trainen van je voeten vind je op deze site heel veel info. Hieronder vertel ik over het uitlijnen van je tenen.

Hallux valgus: hoe lijn je tenen goed uit?

Het goed uitlijnen van de tenen is belangrijk bij het trainen van je voeten. Waarom? Tenen worden over het algemeen naar elkaar toegedrukt door de schoenen die we dragen. De grote teen gaat meer naar binnen staan en kan daardoor vergroeien tot een hallux valgus. De kleine teen krult naar binnen en de andere tenen gaan vaak krom staan. Hierdoor kun je ook last krijgen van hamertenen of klauwtenen. Door je tenen goed uit te lijnen kun je hier wat tegen doen.

Maar wat zijn dat nou, goed uitgelijnde tenen?

Uitlijnen van je tenen

Tenen zijn goed uitgelijnd als ze in het verlengde van de middenvoetsbeentjes staan en het liefst een beetje uitwaaieren. Als je dag in dag uit schoenen draagt waarbij de tenen naar elkaar toe worden gedrukt (en dat is bij bijna alle schoenen zo), dan wordt de uitlijning tenietgedaan. De spieren in de tenen krijgen dan niet genoeg ruimte, waardoor er knikjes in komen met als gevolg dat de trekrichting van je spieren verandert.

Schoen nauw en neus iets omhoog

Daarnaast staat de neus van de schoen meestal iets omhoog, waardoor er aan de onderkant van je tenen overrekking ontstaat en aan de bovenkant verkorting. Dit helpt bij het afwikkelen, maar het is niet ideaal voor de werking van de spieren. Zij hebben dan niets meer te doen, waardoor er een spier disbalans ontstaat. Hallux valgus, pijn onder de bal van de voet, klauwtenen, eelt: het zijn allemaal klachten die ontstaan door het dragen van schoenen.

Wat te doen bij pijnlijke hallux valgus?

  • Loop vaker op schoenen die je tenen niet naar elkaar toe drukken. Dit zijn schoenen met een brede neus.
  • Minimalistische schoenen zorgen ook voor een goede uitlijning. Deze schoenen zijn helemaal vlak en soepel, waardoor je voeten in de natuurlijke stand staan. Ook voor kinderen is het goed om op minimalistische schoenen te open, omdat hun voeten nog in de groei zijn.
  • Schuif teenspreiders om je tenen. Zij duwen de tenen uit elkaar. Het is de bedoeling dat je met deze teenspreiders gaat lopen, zodat je voetspieren geactiveerd worden. Je kunt het beste teenspreiders kopen van het merk CorrectToes. Een goedkopere optie is One Size Fits All. Passen deze toch niet? Dan kun je er een stukje afknippen, totdat ze wel passen. Hier lees je daar alles over.
  • Met FiveFinger schoenen kun je je tenen eveneens goed uitlijnen. Doordat elke teen een eigen omhulsel heeft, worden de tenen gespreid op dezelfde wijze als de teenspreiders doen.

4 gratis voetoefeningen

Wil je naast het uitlijnen meer doen om je voetklachten zoals de hallux valgus of hamertenen aan te pakken? Download dan onze 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus. Hiermee kun je je voetspieren activeren, waardoor je klachten verminderen. Wil je meer weten over het uitlijnen van je voeten of de oefeningen? Neem dan vooral contact met ons op. Mail naar info@voetentraining.nl.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Yvonne Bontekoning. Ik help sporters met klachten aan voeten, benen en heupen. Ik zie veel mensen met voetklachten. Sinds 2013, na een lezing van een evolutiebioloog over de natuurlijk voet, ben ik gaan onderzoeken of voetklachten misschien samen zouden kunnen hangen met het feit dat we onze voeten niet meer natuurlijk (zonder schoenen die niet de vorm van de voet hebben) gebruiken. Ik ben, samen met Cocky Hoogeveen, de initiatiefnemer van Voetentraining.
Reactie plaatsen