Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken voor mijn hallux valgus?
Hallux valgus hulpmiddelen onze 3 favorieten
18 juli 2018 
2 min. leestijd

Hallux valgus hulpmiddelen onze 3 favorieten

Hallux valgus hulpmiddelen. Je hebt er zoveel van dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daar gaan wij verandering in brengen. Wij hebben een aantal hulpmiddelen voor de scheve teen uitgeprobeerd en een duidelijke selectie gemaakt. Onthoud wel: hallux valgus hulpmiddelen zijn niet zaligmakend. Het is belangrijk om je voeten te blijven trainen.

Hallux valgus hulpmiddelen

Wij vinden tape altijd een goed hulpmiddel. Hiermee kun je de scheve teen sturing geven en het is niet al te duur. Veel van jullie vinden tape echter niet prettig vanwege de lijm. Een ander nadeel is dat je tape na 4 à 5 dagen moet vervangen. Gelukkig zijn er alternatieven voor tape. Onze 2 favoriete hallux valgus hulpmiddelen die tape vervangen zullen we hieronder bespreken.

Epitact

De Epitact is een corrigerende sok met een hallux valgus spalk. Wij vinden hem heel comfortabel zitten en je kunt hem gemakkelijk aantrekken. De spalk aan de zijkant van de scheve teen trekt de teen recht. Staat je teen iets rechter? Dan kun je de Epitact verder naar achteren trekken, waardoor je scheve teen nog rechter gaat staan. Ook beschermt de epitact de knok van de hallux valgus tegen drukpijn, dankzij een zacht kussentjes. Je kunt de Epitact overdag dragen, zowel blootsvoets als in de meeste schoenen. In totaal kost hij € 34,95. Hier kun je meer informatie vinden over Epitact.

Taping Loop

De Taping Loop zit om de scheve teen en om de hiel heen. Het is een band die de stand van de teen corrigeert en het rechtzetten stimuleert. Tijdens het lopen lijnt hij de hallux valgus uit, wat uiteindelijk tot minder klachten leidt en de teen minder scheef laat worden. Let er wel op dat je hem goed om doet: plaats het kruis om de knok en niet erop.

Bij beweging zit de Taping Loop bijzonder comfortabel. is. Als je stilzit, kan de Taping Loop wat gaan knellen. Je kunt de taping loop in bijna alle schoenen dragen. Dit hallux valgus hulpmiddel is minder duur dan de Epitact: € 14,95. Hier kun je meer informatie vinden over de Taping Loop.

Correct toes

Teenspreiders zijn geen vervanging van tape, maar je kunt ze wel tegelijkertijd met tape, de Taping Loop of de Epitact dragen. Teenspreiders lijnen de tenen goed uit en drukken klauwteentjes naar beneden. De goedkope variant kost € 22,50.

Dan zijn er nog de Correct Toes, dit is ook een teenspreider maar van een betere kwaliteit dan de goedkopere teenspreider. Correct Toes zijn in er vier verschillende maten. Deze kost € 62,95, dit is een vastgestelde prijs en mag niet voor een ander bedrag verkocht worden.

Hallux valgus oefeningen

Zoals we al eerder vermeld hebben, zijn de effecten van de hallux valgus hulpmiddelen onlosmakelijk verbonden met het doen van oefeningen. Wij bespreken er nu 2. (Zie ook het filmpje). Doe deze oefeningen met beleid en voel waar het teengewricht heen wil.

Het losmaken van je grote teen

  • Pak het eindkootje en trek het richting je nagel
  • Beweeg het eindkootje rustig heen en weer terwijl je je scheve teen recht zet. Forceer het niet. Beweeg rustig.
  • Je kunt de beweging ook zijwaarts maken.

Masseren

  • Zet je grote teen rechter
  • Masseer tussen de grote teen en de 2e teen.
  • Ga steeds dieper, zodat je tegen het bot aan komt.
  • Het masseren duurt een minuutje. Doe het een paar keer per dag om de scheve teen los te maken.

4 gratis hallux valgus oefeningen

Wil je meer oefeningen doen? Download dan de 4 gratis oefeningen. We zijn ook benieuwd of je een goed hallux valgus hulpmiddel gebruikt dat wij niet hebben besproken. Laat het in een reactie hieronder weten, zodat wij het hulpmiddel eventueel kunnen testen.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Yvonne Bontekoning. Ik help sporters met klachten aan voeten, benen en heupen. Ik zie veel mensen met voetklachten. Sinds 2013, na een lezing van een evolutiebioloog over de natuurlijk voet, ben ik gaan onderzoeken of voetklachten misschien samen zouden kunnen hangen met het feit dat we onze voeten niet meer natuurlijk (zonder schoenen die niet de vorm van de voet hebben) gebruiken. Ik ben, samen met Cocky Hoogeveen, de initiatiefnemer van Voetentraining.
Van Mieghem Elsje
Door

Van Mieghem Elsje

op 09 Aug 2023

Ik heb bij de podologe een orthese op maat laten maken die ik ‘s nachts draag en samen met oefeningen en elastiek is dit veel beter geworden

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 29 Aug 2023

Wat fijn dat het beter gaat! :)

emma
Door

emma

op 20 Apr 2023

Hi,Which hulpmiddel is the best I can use to pull my big toe straight so that my other toes can have more space? I dont have that much pain on the bunion itself but its more that all my toes on my left foot are getting pushed towards the left.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 21 Apr 2023

Hi Emma, You can use tape, the taping loop and toe spreaders. It must be stretchable sports tape. Here you see the instruction:

On this page you find all the products: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/

Kea Beeloo
Door

Kea Beeloo

op 06 Nov 2022

Ik loop meestal op sketchers of fiitflops…hoe goed op slecht is dat voor mijn voeten?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 08 Nov 2022

We kunnen helaas niets over schoenenmerken zeggen, maar wel algemene tips geven:- Draag schoenen die breed genoeg zijn; waarin je tenen niet tegen elkaar aan zijn gedrukt. - Draag platte schoenen. - Draag slippers en sandelen met een bandje om de hiel, anders gaan de tenen klauwen.

Jos Gosens
Door

Jos Gosens

op 28 Oct 2022

Goedenavond Cocky en Yvonne,bedankt voor alle informatie en filmpjes.Ik heb zelf epitact gebruikt .Dat helpt voor geen meter.Waar koop ik die oefenballetjes .Ik geloof in trainen! Met vriendelijke groetenJos Gosens E: josegosens@gmail.com

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 03 Nov 2022

Beste Jos, Wat goed dat je in trainen gelooft. Je kunt de oefenballetjes hier vinden: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/

Dirkje van gaalen
Door

Dirkje van gaalen

op 13 Jun 2021

Ik heb vragen over minimalistische schoenen, of het goed is om die altijd te dragen, en zo ja welke dan ,en welk merk en waar je die kan kopen. Ik heb n.l. altijd gehoord dat je juist afwikkel schoenen moest dragen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 14 Jun 2021

Belangrijk is om lopen op minimalistische schoenen heel rustig op te bouwen, je voeten moeten eraan wennen. En met bepaalde voetklachten raden we ze af, of raden we ze aan in combinatie met een gelzooltje. Het is van belang eerst sterkere voetspieren te ontwikkelen met behulp van oefeningen. Voor persoonlijk advies kun je het beste je verhaal en voetfoto e-mailen naar info@voetentraining.nl.

Sjef Wierink
Door

Sjef Wierink

op 22 Aug 2020

Het Duitse merk Hanwag heeft verschillende modellen met de aanduiding "bunion" in de naam. Deze zijn speciaal bedoeld voor mensen die meer ruimte nodig hebben bij het grote duimgewricht. Die hebben mij goed geholpen. Zie ook: https://www.hanwag.nl/echt-handwerk/speciale-leesten/

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 24 Aug 2020

Er zijn inderdaad een aantal merken die modellen hebben die rekening houden met de bunion. Meindl is van zich zelf een breed merk. Asics heeft hardloopschoenen voor een bunion.

Lisette
Door

Lisette

op 18 May 2020

Diverse schoenen van Timberlands zijn voor mij een goed keuze, fijne sneakers en boots.

Jeanine Klaasen
Door

Jeanine Klaasen

op 08 Feb 2020

Mijn ervaring met schoenen met een brede voorvoet is dat de achterkant bij mij dan te breed is en ik er uit slip. Ik heb diverse x-senible schoenen, maar daarvan is de zool eigenlijk te stug en bij de stretch walker types zit aan de onderkant op de zool een kleinen verhoging, waardoor je voet automatisch afwikkelt en je spieren helaas weinig hoeven te doen.

Andjila
Door

Andjila

op 01 Oct 2019

Beste Cocky, Ik heb geen problemen met m’n grote teen , maar hamer tenen.2e en 3e teen en een doorgezakte voorvoet, waardoor m’n voet breder is. Heb je daar ook specifieke oefeningen voor? Groet ,

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 01 Oct 2019

Beste Andjila, Dank voor je reactie op hallux valgus, hulpmiddelen. Er zijn zeker oefeningen voor klauw- of hamertenen. We zijn hier ook een online training voor aan het maken. Eind van het jaar is het klaar. Nu kun je alvast wat oefeningen vinden in dit blog:

Sylvie
Door

Sylvie

op 17 Jul 2019

Ik gebruik voor lange wandelingen die sok, maar die blijft na 10-15 km niet meer goed zitten, alsook begin ik dan ook meer pijn te krijgen op die knobbel. Iemand nog andere voorstellen om die knobbel pijn tegen te gaan?

Melanie
Door

Melanie

op 26 Jun 2019

Gebruiken jullie voor de tape de elastische of stugge variant?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 Jun 2019

Beste Melanie, Dank voor je vraag over de hallux valgus hulpmiddelen. We gebruiken de elastische variant voor de tape.

Susan Velders
Door

Susan Velders

op 16 Mar 2019

Waarom zijn de open zomerschoen altijd een stuk open bij de grote teen. Hierdoor komt de hallux valgus grote teen in de knel en puilt tussen de opening naar buiten. Het gevolg is hierdoor wanneer je na een tijd lopen en weer thuis bent de grote teenknobbel rood en zelfs groter lijkt. Probeer dus altijd open zomer schoen met een band over de wreef. Deze zijn haast niet meer te met een 5 cm hak helaas zijn de meeste 8 a 10 cm. Loop meestal in de zomer op Flip Flop sandalen maar als je uitgast wil je toch een elegantere open schoenen met een hak. Mijn andere voet is aan de hallux valgus geopereerd maar zie op tegen de operatie aan mijn andere voet

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 19 Mar 2019

Beste Susan,Het is heel belangrijk om bij een hallux valgus een goede schoenkeuze te maken. Of het gaat om open schoenen voor de zomer of dichte schoenen voor de winter. Waar moet je op letten als je schoenen gaat kopen · Ga in de middag schoenen passen. Je voeten worden in de loop van de dag iets dikker · Kies een schoen waarbij er geen naden over het gewricht van de grote teen lopen. Naden kunnen extra druk geven op het gewricht en dus irritatie · Kies schoenen waarbij de hak niet te hoog is. Bij een hoge hakhoogte wordt het gewricht extra belast · Het leer van de schoen moet soepel zijn. Dit om de druk op het gewricht niet te groot te laten worden. · De neus van de schoen mag niet te spits zijn. Door een spitse neus worden de tenen teveel bij elkaar gedrukt

Harrietta Vos
Door

Harrietta Vos

op 06 Nov 2018

Finn Comfort en Nimco hebben schoenen met stretchinzet rond het probleemgebied alleen zijn deze niet minimalistisch.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 06 Nov 2018

Dat klopt. Ook Xsensible heeft schoenen met strechtleer (genaamd stretchwalker), zodat er niet te veel druk op de knobbel komt. En diverse merken hebben breedte maten. Het zijn gewone schoenen maar extra breed, dus niet minimalistisch.

M.v.d.Lest
Door

M.v.d.Lest

op 01 Sep 2018

Dank voor de tips. Met de epitact zit echt mijn schoen te strak, zeker als daar ook nog een sok om heen gaat! De taping loop al besteld. Ik heb erg veel moeite met schoenen kopen die niet knellen ivm mijn Hallux valgus. Zou graag merken willen horen van andere lotgenoten. Tot nu toe kan ik alleen de wolky's aan tijdens mijn werk in de zorg.

Josephien Rosendal
Door

Josephien Rosendal

op 16 Jul 2020

kijk eens rond in de "prettig lopen winkel: in Maarn. Al woon ik in Drenthe; ik koop daar toch mijn schoenen. Ze hebben alle breedtes. mvrgroet Josephien

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Jul 2020

Bedankt voor de tip!

Ineke
Door

Ineke

op 09 Oct 2019

Kijk eens op de website van Intersko - allemaal schoenen die ruimte hebben voor de tenen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Oct 2019

Beste Ineke, Goede tip. Dit schoenenmerk houdt rekening met de natuurlijke vorm van de voorvoet waardoor de tenen niet/minder samen worden gedrukt. Ik kan niet beoordelen hoe soepel de zool is. De hakhoogte lijkt minimaal ten opzichte van de voorvoet. Dat is ook goed.

Ellie van Bergem
Door

Ellie van Bergem

op 06 Sep 2018

Ik loop nu op Loints: die zijn lekker breed aan de voorvoet. Misschien ook iets voor jou?

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 10 Sep 2018

Loints is een merk schoenen welke onder de beter schoenen valt, omdat ze veel breder bij de voorvoet en tenen zijn dan veel andere schoenen. Het is geen minimalistische schoen waarmee je al je voetspieren traint. Hiervoor is de zool te dik, het bovenwerk iets te stug en zit er meestal toch een lichte verhoging onder de hiel.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 03 Sep 2018

Beste, Schoenen kopen met een brede voorvoet is best lastig. Veel zgn goede merken hebben breedte maten. Xsensible heeft stretch materiaal. We hebben een besloten facebookgroep voor mensen met voetklachten waar ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Met onze online voetentraining wordt je voorvoet ongeveer 1 cm smaller.

Reactie plaatsen