Kom erachter welke hallux valgus jij hebt en of oefenen zin heeft
Welke categorie hallux valgus heb ik
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
02/15/2024
3 min
0

Welke categorie hallux valgus heb ik? Heeft oefenen zin?

02/15/2024
3 min
0

De hallux valgus is er in verschillende categorieën: A t/m E. In dit blog bespreken we elke categorie en of oefenen zin heeft. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Hallux valgus volgens de Manchester scale

Bij Voetentraining gebruiken we de Manchester scale om te bepalen welke categorie hallux valgus je hebt. Zie afbeelding:

scheefstand hallux valgus

De scheefstand wordt elk jaar twee graden erger, als je niets doet. De botjes wijken steeds meer en ook de trekrichting van de spieren verandert. In onderstaande video zie je het verloop:

Hallux valgus categorie A

scheefstand hallux valgus

Categorie A is eigenlijk geen hallux valgus. De teen staat recht. Heb je deze categorie? Vooral zo houden. En dat doe je door te oefenen. Zo blijven je voeten gezond en behouden ze hun natuurlijke vorm. We raden in dat geval aan de Online Training Gezonde Voeten te doen.

Hallux valgus categorie B


Categorie B is een beginnende hallux valgus. Als je nu begint met oefenen, ben je er op tijd bij. Zie onderstaande foto’s eens.

Deze deelneemster schrok ervan dat haar teen scheef begon te staan. Want haar moeder en oma hadden een erge hallux valgus. Dit toekomstbeeld zag ze niet zitten en ze nam direct actie. Ze bereikte dit mooie resultaat: van C naar B en van B naar vrijwel A.


Hallux valgus categorie C


Categorie C is een matige hallux valgus. Oefenen heeft dan zeker zin. De kans op een rechtere teen is groot. Kijk maar eens naar de onderstaande foto’s.


Hallux valgus categorie D


Categorie D is een ernstige hallux valgus. In deze fase is het moeilijker de grote teen rechter te krijgen, maar het is nog steeds mogelijk. Kijk maar naar de onderstaande foto’s.


Hallux valgus categorie E


Dit is de ergste categorie. Meestal lukt het niet de grote teen rechter te trainen. Maar trainen heeft zeker zin. Je houdt de grote teen soepel en je leert beter lopen, waardoor de pijn afneemt. Zo kun je een operatie voorkomen. 

Pak de scheefstand aan met de Online Training Hallux Valgus

Om de scheve teen rechter te krijgen, is regelmatig oefenen van belang. De oefeningen uit onze Online Training Hallux Valgus zorgen ervoor dat de spieren in de voet beter samenwerken. Hierdoor kun jij je grote teen en andere tenen beter bewegen. We beginnen rustig met deze oefeningen, zodat je lichaam langzaam kan wennen.

Verder maken de hersenen weer contact met de voetspieren. Door het dragen van schoenen is deze verbinding verstoord en zijn de voetspieren lui geworden. De oefeningen helpen je hersenen herinneren hoe ze je voetspieren moeten gebruiken. Hierdoor kan je teen na een tijdje weer rechter staan. Ook je knieën en andere spieren worden sterker en werken beter samen door de training.

Hoe snel bereik je resultaat met de Online Training Hallux Valgus?


De resultaten van de training zijn heel divers en komen in de loop van de tijd. Een onafhankelijke fysiotherapeute heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en kwam tot de volgende resultaten:

  1. Van module 1 t/m 4 neemt de pijn overdag met 45 procent af
  2. Van module 1 t/m 4 neemt de pijn ‘s nachts met 60 procent af. 
  3. Van module 4 t/m 8 neemt de pijn overdag met 80 procent af
  4. Van module 4 t/m 8 neemt de pijn ‘s nachts met 75 procent af. 
  5. Na meer dan 4 maanden wordt de scheefstand minder

Gratis oefeningen hallux valgus downloaden

Wil je beginnen met oefenen? Download alvast onze vier gratis oefeningen. Dat is een goede start.

Download de gratis oefeningen voor de hallux valgus hier

Meld je aan voor ons gratis webinar

Wil je meer uitleg over de hallux valgus en de online training? Meld je dan aan voor ons gratis webinar. Dit wordt maandelijks zo’n twee keer gehouden.

Meld je aan voor het hallux valgus webinar

Reacties
Categorieën