Voetentraining gebruikt echografie voor onderzoek hallux valgus
Voetentraining gebruikt echografie voor onderzoek hallux valgus
19 september 2022 
1 min. leestijd

Voetentraining gebruikt echografie voor onderzoek hallux valgus

“Wat geweldig dat ik op beeld kan zien hoe de botjes van de grote teen uit elkaar bewegen”, zegt Yvonne Bontekoning. Donderdag 15 september organiseerde ze samen met Myrne van Erp, studente fysiotherapie, een testavond met een echoapparaat in Beek en Donk. Hier deden negen proefpersonen aan mee.

Onderzoek oorzaak hallux valgus

Deze testavond was het vervolg op de testdag van 4 juli. Erkend Voetentrainers namen toen handmatig de mediale voetboog test af bij tientallen proefpersonen.

Met deze test voelt de Erkend Voetentrainer of de botjes in de mediale voetboog (zie afbeelding hieronder) goed kunnen openen en sluiten. Zo niet, dan zou dat volgens wetenschappers de scheefgroei van de grote teen kunnen veroorzaken.  

validatie voetentraining

Myrne bracht donderdag het openen en sluiten van de gewrichten in beeld met het echoapparaat. “Met echografie kun je nauwkeuriger meten dan met de hand. De test is niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar.”  

Een extra uitdaging

Yvonne: “We hebben dit onderzoek helemaal zelf op moeten zetten. In de wetenschappelijke literatuur staat geen enkele voorbeeldtest met echografie omschreven. Een extra uitdaging dus.”

validatie voetentraining

“Gelukkig kregen we hulp van Ivo Klein Bluemink van Fyzzio, die ons het echoapparaat beschikbaar stelde. Veel dank daarvoor!”

Binnenkort hopen Myrne en haar medestudenten van de testdag op 4 juli ons de eerste resultaten te tonen. Wij zijn heel benieuwd naar het verdere verloop van dit onderzoek.

Gratis oefeningen hallux valgus

Heb jij een hallux valgus? Voorkom dat het erger wordt en train je voeten. Wij hebben vier gratis oefeningen waar je alvast mee kunt beginnen. 

Download ze hier.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen