Resultaten onderzoek voetklachten bekend
Dit zijn de resultaten van ons onderzoek naar voetklachten
03 november 2022 
1 min. leestijd

Dit zijn de resultaten van ons onderzoek naar voetklachten

Afgelopen zomer deden bijna vijftig mensen mee met het wetenschappelijke onderzoek naar het openen en sluiten van de gewrichten in de binnenste voetboog. Waarvoor onze grote dank! We presenteren de resultaten.

Dit hebben we onderzocht

 Onze Erkend Voetentrainers gebruiken een test waarmee ze bepalen of 3 gewrichten in de binnenste voetboog goed bewegen.

voetentraining wetenschap

Op de afbeelding zie je de rechtervoet en kijk je naar de binnenzijde.

De Erkend Voetentrainer laat een cliënt staand een beweging maken en voelt dan met de vingers of er meer ruimte ontstaat in het gewricht.

Als deze gewrichten niet goed bewegen kun je allerlei voetklachten krijgen. Onze oefeningen zijn er dus op gericht om deze (3) gewrichten goed te laten bewegen.

We hebben de studenten gevraagd dit uit te zoeken:

  • Als 2 Erkend Voetentrainers deze test bij dezelfde persoon doen vinden ze dan dezelfde uitkomsten? Oftewel, hoe betrouwbaar is deze test? (Onderzoek van Tom Weber)
  • Klopt het dat hoe schever de grote teen staat, hoe minder gewrichten er bewegen? (Onderzoek van Nathan Casadémont)
  • Is het mogelijk een echografieprotocol te maken, zodat de therapeut op een beeldscherm kan zien dat de gewrichten bewegen? (Onderzoek van Myrne van Erp)

Erkend Voetentrainer Nanda van der Linden voert de test uit. 

De resultaten

Resultaat 1:

Het blijkt, en dat hebben we dus onderzocht, dat de twee Erkend Voetentrainers redelijk gelijk scoorden bij het voelen van gewricht 1. Maar de beoordelingen van de gewrichten 2 en 3 weken nogal af.

Resultaat 2:

Het klopt dat hoe meer een grote teen scheef staat hoe minder gewrichten in de voetboog bewegen. En het is vooral gewricht 1 dat het minst goed beweegt.

Resultaat 3:

Het is Myrne gelukt een echografieprotocol te schrijven en te testen voor de mediale boogtest. De beweging van gewrichten 1 en 3 bleken heel goed in beeld te brengen. Die van gewricht 2 niet.

Wat hebben we gedaan met de resultaten?

Allereerst werken de Erkend Voetentrainers nu met een verbeterd testprotocol. Verder hebben de Erkend Voetentrainers op een nascholingsdag gediscussieerd over de resultaten. We snappen nu beter waarom gewricht 2 zo moeilijk te voelen is: op de echo bewoog het niet.

Ook hebben we op deze nascholingsdag behandelopties besproken die de Erkend Voetentrainer kan gebruiken om met wigoefeningen en tapen gewricht 1 bij een hallux valgus weer te laten bewegen.

Nogmaals hartelijk dank voor je medewerking. Zonder je hulp hadden we deze kennis niet gehad.

Over de schrijver
Reactie plaatsen