Voetentraining is bezig met validatie
Validatie Voetentraining is in volle gang
11 juli 2022 
2 min. leestijd

Validatie Voetentraining is in volle gang

Tientallen proefpersonen deden 4 juli 2022 mee met het validatieonderzoek van Voetentraining. We testten het belang van de mediale voetboog test bij een hallux valgus. Cocky Hoogeveen, Yvonne Bontekoning, Pine Berg, de drie betrokken Erkend Voetentrainers en de drie studenten van Fontys waren blij met deze hoge opkomst. Hoe meer proefpersonen, hoe hoger de kwaliteit van het onderzoek!

Wat was het doel van deze testmiddag? En wat onderzoeken we precies? Dat lees je in dit blog.

Onze samenwerking met studenten Fysiotherapie

Voetentraining onderzoekt op dit moment of beperkingen in de mediale voetboog (zie afbeelding hieronder) invloed hebben op het ontstaan van de scheve grote teen. 


validatie voetentraining


Dit onderzoek voeren we uit met drie studenten Fysiotherapie van Fontys: Myrne van Erp, Nathan Casadémont en Tom Weber. Je ziet ze op onderstaande foto.

validatie voetentraining

Validatie Voetentraining: de mediale voetboog test

Een van de oorzaken van het ontstaan van een hallux valgus zou kunnen liggen in de mediale voetboog. Als bepaalde gewrichtjes binnen deze boog niet goed openen en sluiten, dan zou dat kunnen leiden tot problemen in het grote teengewricht. Het gewricht kan de beperkingen in de mediale voetboog gaan compenseren, waardoor de grote teen scheefgroeit.

Om de mobiliteit van de mediale voetboog te testen gebruiken onze Erkend Voetentrainers de mediale voetboog test. Daarmee voelen ze of de gewrichtjes zich kunnen openen en sluiten. Maar is deze test wel zo betrouwbaar? Klopt het dat mensen met een hallux valgus mobiliteitsbeperkingen hebben in de mediale voetboog?

Voor de beantwoording van deze onderzoeksvragen, hielden we afgelopen maandag 4 juli 2022 een testmiddag. De groep proefpersonen bestond uit mensen met hallux valgus en zonder.
validatie voetentrainingFysiotherapeut en Erkend Voetentrainer Anique Zufang bereidt de deelnemers voor op de test.

Dank aan alle bereidwillige en enthousiaste deelnemers!

De afgelopen weken hebben we diverse malen oproepjes geplaatst om deelnemers te werven voor het onderzoek. Uiteindelijk kwamen meer dan vijftig proefpersonen opdagen. Een mooi aantal. "Ik heb zelf veel last van mijn hallux valgus. Dus ik vind het belangrijk een bijdrage te leveren als er onderzoek naar wordt gedaan", zei proefpersoon Ineke Pouwelse.

validatie voetentrainingFysiotherapeut en Erkend Voetentrainer Nanda van der Linden voert de test uit bij Ineke Pouwelse.


Ook Meta Nijenhuis wilde graag meewerken. "Voetentraining heeft mij erg geholpen bij mijn voetklachten, want ik heb hiermee de oorzaak kunnen aanpakken. Ik loop nu weer prettig. Daarom doe ik met alle plezier mee met dit onderzoek."

validatie voetentrainingFysiotherapeut en Erkend Voetentrainer Irma Koolen voert de test uit bij Meta Nijenhuis.

We verheugen ons op de uitkomsten van het onderzoek. De studenten zijn hard bezig de resultaten te bekijken. Ook kijken we uit naar de volgende stap: echografie toepassen. Hier gaat studente Myrne mee aan de slag.

"Na de zomervakantie ga ik de test die ze vandaag met de hand doen, uitvoeren met echografie. Ik onderzoek dan of de mobiliteitsproblemen niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar zijn."

Gratis oefeningen hallux valgus downloaden

Heb jij last van een hallux valgus? Wacht niet tot deze voetklacht erger wordt. Download de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus en start met oefenen! 

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen