Voetentraining, helpt dat echt bij pijn bij Hallux valgus?
Positief effect Voetentraining bij hallux valgus bewezen
Wetenschap
Eline van den Hout
Wetenschap
02/21/2022
2 min
0

Positief effect Voetentraining bij hallux valgus bewezen

02/21/2022
2 min
0

Voetentraining, helpt dat echt bij pijn bij Hallux valgus? Ja, het trainen van je voeten helpt echt! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pijn en scheefstand verminderen bij een hallux valgus. Lees verder over dit onderzoek.

Voetentraining, helpt dat echt bij pijn bij Hallux valgus?

Ja! Dit is wetenschappelijk onderzocht. Anouk Lammers, vierdejaarsstudent aan de Thim van der Laan Hogeschool Fysiotherapie, deed onderzoek naar de resultaten van de Online Training Hallux Valgus. Ons trainingsprogramma voor het rechter trainen van de scheve grote teen.


Snelle daling van pijn

Van de 1880 deelnemers deden 288 mensen mee aan het onderzoek. 150 mensen gaven aan veel pijn te hebben bij wandelen en sporten. Deze pijn daalde op een schaal van 10  van 4 naar gemiddeld 1,5. Het grootste deel van deze pijnvermindering ontstond al vrij snel nadat ze waren gestart.

Rechtere tenen

Uit het onderzoek bleek ook een positief effect op de scheefstand. Bij niemand werd de scheefstand erger. En een derde trainde zijn scheve teen minimaal 15 graden rechter.

Categorieverdeling hallux valgus

Een verrassende uitkomst van het onderzoek is het positieve effect bij een ernstige scheefstand (categorie D/45 graden). Voor dit onderzoek dachten we dat het lastig is voor mensen hun grote teen in deze categorie rechter te trainen.

Maar van de deelnemers met deze 45 graden scheefstand aan de rechtervoet (categorie D) bereikte 40 procent een scheefstand van 30 graden.

Deze deelneemster trainde categorie D zelfs terug naar B.

Cocky Hoogeveen, een van de initiatiefneemsters van Voetentraining:

In 2017 zijn wij, Yvonne Bontekoning en ik, begonnen met het ontwikkelen van een online training voor de hallux valgus. Vol met filmpjes met voetoefeningen. We zouden hier niet aan zijn begonnen, als we niet door eigen kennis en ervaringen overtuigd waren van de positieve effecten van het trainen van je voeten. Inmiddels zijn duizenden deelnemers aan het trainen en die zijn blij met de resultaten.

Toch horen we ook sceptische geluiden. Vooral van professionals, dus de behandelaren van voeten. Want het trainen van je voeten bij een hallux valgus is een nieuwe manier van behandelen. ‘Werkt dat wel?’, vragen ze, of ‘Is een operatie niet de enige echte oplossing?’

Daarom waren we blij met de vraag van fysiotherapie studente Anouk Lammers. ‘Mag ik wetenschappelijk onderzoek doen naar de effecten van voetentraining?’

Hallux valgus behandeling

Met de oefeningen van de Online Training Hallux Valgus mobiliseer je het grote teengewricht, je maakt je tenen los en je doet coördinatieoefeningen om de spieren beter samen te laten werken. Het doel van de coördinatieoefeningen is de aansturing van de voeten door de hersenen te verbeteren. Deze is de laatste jaren, vermoedelijk door het dragen van schoenen, weggezakt.

Als je schoenen draagt dan worden je voetspieren lui, omdat ze niet meer actief bezig zijn. Met de coördinatie-oefeningen maken de hersenen opnieuw kennis met je voetspieren, waardoor je teen uiteindelijk rechter kan gaan staan.

De kniestand en andere spieren in het lichaam neem je ook mee tijdens de training. Je traint niet alleen je voeten, maar je hele houding. Kniepijn, heuppijn, rugpijn, schouderpijn en nekpijn pak je daarmee ook aan.

Wil je meer weten over het onderzoek?

Ga naar de wetenschapspagina op WijVoetentrainers.nl. 

Gratis oefeningen scheve teen

Zoek je een hallux valgus behandeling en wil je ook je voeten trainen? Maak een start met onze 4 gratis oefeningen.

Reacties
Categorieën