Wetenschappers ontdekken hallux valgus oorzaak in de late middeleeuwen
Puntschoenen vermoedelijk oorzaak hallux valgus in late middeleeuwen
Wetenschap
Eline van den Hout
Wetenschap
06/28/2021
1 min
0

Puntschoenen vermoedelijk oorzaak hallux valgus in late middeleeuwen

06/28/2021
1 min
0

Hallux valgus oorzaak – Modetrends zijn van alle tijden. Ook in de late middeleeuwen wilden mensen zich zo modieus mogelijk kleden. Zowel volwassenen als kinderen van rijke afkomst droegen in die tijd poulaines; schoenen met lange punten. Prachtig natuurlijk, maar dit had vermoedelijk wel gevolgen voor de stand van de grote teen.

Bunion aan de grote teen

Onderzoekers van de University of Cambridge onderzochten onlangs skeletten van rijke Britse burgers uit de middeleeuwen. Zij zagen tussen skeletten uit de 14e en 15e eeuw bij 27 procent een bunion aan de grote teen.

Bij de skeletten uit de 11e, 12e en 13e eeuw was dit 6 procent. De meest voor de hand liggende oorzaak van dit grote verschil is de schoenenmode.

In de 14e eeuw maakte de schoenenmode een grote ontwikkeling door: van een ronde neus naar een lange, spitse neus. Deze puntschoen wordt ook wel poulaine genoemd (zie onderstaande afbeelding). Puntschoenen geven de tenen veel te weinig ruimte. Hierdoor kunnen ze gaan vergroeien.

Botbreuken door vallen

Bovendien zagen de onderzoekers dat de mensen met knobbeltenen ook vaker gebroken botten hadden, die duidelijk waren veroorzaakt door een val. Ze vermoedden dat deze mensen door hun hallux valgus moeite hadden hun evenwicht te bewaren en zodoende sneller voorover vielen.

In de 15e eeuw werd de punt van de poulaine extreem lang. Koning Edward IV zag in dit niet langer zo kon doorgaan. In 1463 stelde hij speciaal voor deze schoen een nieuwe wet op. De punt mocht niet langer zijn dan 5 centimeter. Een verstandig besluit vinden wij! Maar het is natuurlijk beter om helemaal geen puntschoenen te dragen.

Hallux valgus oorzaak

Schoenen kunnen dus een hallux valgus oorzaak zijn. Maar ook een verkeerde houding, manier van lopen en luie voetspieren kunnen hieraan bijdragen. Deze oorzaken pak je aan met behulp van oefeningen. Begin alvast met de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus.

Reacties
Categorieën