Hallux valgus corrector die helpt is de teenspreider voor alle tenen en tape
Hallux valgus corrector en andere hulpmiddelen
15 januari 2021 
4 min. leestijd

Hallux valgus corrector en andere hulpmiddelen

Hallux valgus corrector en andere hulpmiddelen. Wat werkt goed? Waar heb je wat aan? Veel hulpmiddelen worden aangeboden, maar helaas werken ze lang niet allemaal even goed. Wij hebben een aantal bekende hallux valgus hulpmiddelen, zoals de nachtspalk en de teenspreider, voor je op een rijtje gezet. En we geven onze mening op basis van onze jarenlange ervaringen.

Hallux valgus corrector – nachtspalk

De hallux valgus corrector nachtspalk is een van de hallux valgus hulpmiddelen die volop in de handel is. De nachtspalk doe je ’s nachts om je scheve teen, zodat hij recht wordt getrokken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat dit geen effect heeft op de stand van je teen. Je beïnvloedt je spieren immers niet. Wij zijn ook van mening dat het oncomfortabel is om ermee te slapen. Als je ’s nachts naar het toilet moet, kan het bovendien gevaarlijk zijn. Doordat je duf bent is de kans op vallen vrij groot.

Nachtspalken

Teenspreider

Dan is er de teenspreider. Deze schuif je tussen je 1e en 2e teen in. Zo wordt je scheve teen gedwongen om recht te staan. Ook bij dit hallux valgus hulpmiddel krijgen spieren geen impuls om de teen anders te bewegen, waardoor de stand van je scheve teen niet verandert. Het enige voordeel is dat de 1e en de 2e teen elkaar overdag niet aanraken.

Teenspreider met bescherming

Teenspreider met bescherming

De 2e variant van de teenspreider heeft een soort stootkussentje. Als je een hallux valgus hebt dan weet je dat het dragen van schoenen pijnlijk kan zijn. De schoen drukt namelijk heel erg op één punt: de knobbel. Vaak vragen mensen of de schoenmaker hun schoen wil uitkloppen. Als bescherming voor de knobbel kan je deze teenspreider dragen.

Het stootkussentje aan de zijkant zorgt ervoor dat er minder druk is tussen de knobbel en je schoen en dat de druk van de schoen over een groter gebied verdeeld wordt. Hierdoor zal je waarschijnlijk minder last hebben van pijnlijke voeten. De stand van je scheve teen wordt door deze teenspreider echter ook niet beïnvloed.

Hallux valgus en steunzolen

Als je een hallux valgus hebt, draag je wellicht speciale steunzolen. Bij een hallux valgus zakt de binnenkant van je voet in, wat de kans op een platvoet vergroot. De steunzool voor de scheve teen zorgt ervoor dat je voet minder inzakt. Ook hierbij geldt: je beïnvloedt de scheefstand van je teen niet. Denk je nu: oh, dan haal ik mijn steunzolen uit mijn schoenen? Dat is een te snelle conclusie. Begin eerst met oefeningen om je spieren te versterken. Tijdens de Online Training Scheve Teen leer je geleidelijk aan te lopen zonder steunzolen.

Medical Tape

Medical tape is een van de hallux valgus hulpmiddelen waar je wel baat bij hebt. Dit is een rekbare tape.  Hiermee zet je de scheve teen in de goede stand. Als je dit overdag gebruikt, verandert de trekrichting van de spieren. Bij een hallux valgus is immers de trekrichting van de spieren anders geworden. De teen wordt door de spieren schever getrokken.

Door de rechtere stand kunnen de spieren weer op de juiste manier gaan trekken. Let er wel op dat je schoenen draagt met een ruime neus, waarin je tenen niet worden samengedrukt. Anders heeft het geen zin om medical tape toe te passen. Wil je weten hoe je medical tape het beste kunt aanbrengen? Bekijk hier de video.

Teensokken

Het dragen van teensokken is ook ideaal om de scheve teen in de juiste stand te krijgen. Teensokken zijn handschoenen, maar dan voor de voeten. Met dit soort sokken zet je namelijk je middenvoetsbeentjes en tenen in 1 lijn. Hierdoor worden je spieren aan het werk gezet, wat leidt tot verbetering van de stand van je hallux valgus.

Teenspreider voor alle tenen

Met het dragen van de 3e variant van de teenspreider krijg je wel een positief effect op de stand van je scheve teen. Dit is een teenspreider die al je tenen spreidt en hij zet je tenen in een rechte lijn met je middenvoetsbeentjes. Ook je spieren gaan weer onder de juiste hoek hun werk doen.

Teenspreiders voor alle tenen

Spikeballetje

Het laatste hulpmiddel voor de hallux valgus dat we behandelen, is het spikeballetje. Wij zijn grote fan van dit balletje. Door op de juiste wijze met je voet op het balletje te drukken of onder je voet te laten rollen, stimuleer je je voetspieren, je doorbloeding en je zenuwen. Je komt weer in contact met je voet, waar je veel baat bij ondervindt als je een hallux valgus hebt.

Gratis oefeningen

Heb je een hallux valgus? Download dan onze 4 gratis oefeningen. Je gaat merken dat het trainen van je voeten een zeer positief effect heeft op je scheve teen. Gebruik je toevallig een hallux valgus hulpmiddel? Laat ons dan weten wat je ervaring is. We zijn erg benieuwd.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Marianne Vinken
Door

Marianne Vinken

op 12 Aug 2022

ik heb correct toes gekocht, maat Smal, wat klopt als je naar de lengte van mijn voet kijkt, maar ik heb hele brede voeten. De correct toes zitten ontzettend strak en blijven niet zitten als ik er mee rond loop. Had ik niet maat M moeten hebben?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Aug 2022

Beste Marianne,Wat vervelend dat ze niet goed zitten. Stuur ons alsjeblieft een voetfoto van bovenaf waarop je de teenspreiders aan hebt en één zonder de teenspreiders. Deze foto's kun je sturen naar info@voetentraining.nl.

Anne Rysbrack
Door

Anne Rysbrack

op 02 Jul 2022

Waar kan ik een teenspreider vinden voor alle tenen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 04 Jul 2022

Beste Anne, Bedankt voor je bericht. Die vind je hier: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/Met vriendelijke groet, Eline Medewerker Voetentraining

Wout Bos
Door

Wout Bos

op 25 Sep 2021

Ja ik heb het helemaal begrepen maar ik heb er niets aan mij voeten doen alleen aan de onderkant zeer en dat heb ik al me hele leven lang last van maar daar word niks over gezegd

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 24 Oct 2021

Bedankt voor je bericht. Zou je je kunnen opgeven voor het gratis telefonisch spreekuur via info@voetentraining.nl? Dan kunnen we het hebben over deze klacht en advies geven.

Mary van Sliedregt
Door

Mary van Sliedregt

op 14 Sep 2020

Die spalk waar het filmpje mee begint heb ik voor de nacht. Heb ik gedaan op advies van de fysio. Vraag is waar kun je de teenspreider en de teensok kopen. Heeft de apotheek dit? Verder doe ik 2x per dag jullie oefeningen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 14 Sep 2020

Beste Mary, de nachtspalk heeft zoals in bovenstaand artikel staat weinig effect. Teenspreiders kun je vinden op deze pagina als je een stukje naar onderen scrollt: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/ Teensokken kun je in vele winkels krijgen, bij Alprovi, maar ook bij de Decathlon.

Rita oomen
Door

Rita oomen

op 23 Jul 2020

Mijn 4e geen van allebei mijn voeten staan naar boven zit veel eelt op. Heb ook weleens een eksteroog gehad. Is daar wat aan te doen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 24 Jul 2020

Beste Rita, Zou je een foto kunnen sturen naar info@voetentraining.nl? Dan kijken we er even naar. Kun je dan ook aangeven waar je het eksteroog hebt gehad?

Ivo Groothedde
Door

Ivo Groothedde

op 16 Mar 2020

ik mis een foto van de derde variant van de teenspreider

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Mar 2020

Beste Ivo, dat plaatje staat helemaal bovenaan het artikel. Bedankt voor de tip. Inderdaad een goed idee om een extra afbeelding neer te zetten.

Roy
Door

Roy

op 16 Oct 2019

Ik zie dat jullie teensokken aanraden als een doelsteffende behandeling. Bedoelen jullie dan gewone teensokken of zijn dit speciaal voor Hallux Valgus ontwikkelde sokken?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 Oct 2019

Beste Roy,We bedoelen normale teensokken. Hierdoor kun je ze beter spreiden.Met vriendelijke groet, Cocky

Georges V
Door

Georges V

op 17 Feb 2020

Heel leerrijk artikel. bedankt hiervoor. Ik zat echter met exact dezelfde vraag als Roy op 5-10-2019. Een foto (zelfs twee) kunnen elk item duidelijker maken omdat weinig mensen geïnformeerd zijn. Nu weet ik echter nog steeds niet wat "normale" teensokken zijn. Walen maken soms een neerbuigend mopje over onze "hand-schoenen" wat zou aangeven dat wij nog niet zolang geleden nog op 4 poten rondliepen.

Jeanet
Door

Jeanet

op 04 Oct 2019

ik heb de plastic teenspreider voor snachts, maar voor mijn gevoel worden mijn tenen afgekneld en doe ik ze na een uur uit. Bedankt voor jullie filmpjes en oefeningen!

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 09 Oct 2019

Beste Jeanet, Dank voor je bericht over de nachtspalk. Over je vraag over de teenspreiders. Ik kan mij voorstellen dat je er last van hebt. Teenspreiders moet je daarom niet 's nachts gebruiken. Ze zijn om mee te lopen.

Lia Spaansen
Door

Lia Spaansen

op 18 Aug 2019

Nu een kwestie van oefenen, en de meest geschikte vorm te vinden wat voor mij het meeste effect geeft.Duidelijk uitgelegd.En inderdaad zijn er vele middelen om de teen ofwel tenen in een betere stand te kunnen krijgen/Dank jullie voor de duidelijke fimpjes en welke middelen er zoal zijn.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Aug 2019

Beste Lia, Dank voor je reactie op het bericht over de nachtspalk en andere hulpmiddelen. Inderdaad, oefenen... Succes!

Reactie plaatsen