Hoe doe ik oefeningen voor de hallux valgus?
Hoe oefen ik mijn voeten bij een hallux valgus?
06 december 2021 
0 min. leestijd

Hoe oefen ik mijn voeten bij een hallux valgus?

Hoe oefen ik mijn voeten bij een hallux valgus? Bij Voetentraining helpen we je oefenen om van de nare gevolgen van de hallux valgus af te komen. Om je op weg te helpen, hebben we 4 oefeningen gemaakt die je gratis kan downloaden. We hebben wat tips op een rijtje gezet hoe je met deze oefeningen het beste aan de slag kunt gaan.

Hoe oefen ik mijn voeten bij een hallux valgus?

1. Doe de oefeningen dagelijks vijf minuten.

2. Hoe langer je oefent hoe sneller je resultaat hebt.

3. Doe de oefeningen op een vast moment op de dag.voetoefeningen voor een scheve teen

4. Vraag aan je partner en/of kinderen of zij je willen steunen bij het doen van de oefeningen.

5. Loop meer op blote voeten in en om huis (behalve bij een diabetische voet).

6. Als een oefening pijn doet, doe het dan met minder kracht of minder vaak.

7. Als je door de oefeningen pijn krijgt, is dit niet de gewenste reactie.

8. Als je het niet vertrouwt, adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts.

Veel succes! Cocky en Yvonne van Voetentraining

Hieronder vind je nog een handig filmpje voor het losmaken van de grote teen.

Voetoefeningen downloaden

Heb je de oefeningen nog niet in je bezit? Vraag hier de 4 gratis oefeningen aan.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Yolanda
Door

Yolanda

op 06 Mar 2024

ben begonnen met de oefeningen, voelt goed. door het filmpje zag ik dat ik nog meer kanten op kan met de teen. dank jullie wel voor de tips.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 22 Mar 2024

Dank je wel voor je berichtje Yolanda. Wat fijn!

Mina
Door

Mina

op 02 Mar 2024

Na even wennen lukt het prima ik heb nu al warme voeten in de winter

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 04 Mar 2024

Wat fijn zeg Ina! Dank je wel voor je bericht.

Nico
Door

Nico

op 15 Oct 2023

Ik heb hier niets aan want ik heb hamertenen dus ik atop hiermee, succes met jullie hulp.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Oct 2023

We hebben ook heel veel tips voor hamertenen, als u verder zoekt op de website.

Anne-Riet
Door

Anne-Riet

op 11 Jun 2020

Goedemorgen, ik heb de bindweefselziekte Ehlers-Danlos. Ik weet niet zeker of deze oefeningen daarom voor mij geschikt zijn. Heeft u daar antwoord op? Dank!

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Jun 2020

Beste Anne-Riet, Je kunt de oefeningen doen, maar wel extra voorzichtig. Wellicht is het verstandig met een Erkend Voetentrainer contact op te nemen: https://voetentraining.nl/kaart-erkende-voetentrainers/

Ann Maertens
Door

Ann Maertens

op 04 Apr 2020

Ik kan het filmpje niet openen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 15 Apr 2020

Wat vreemd. Lukt het zo?

Yvonne den Dekker
Door

Yvonne den Dekker

op 05 Sep 2019

Heel bijzonder dat ik uw brief ontving en vervolgens met Gertrude van Houtum een vriendin van mij hoorde dat zij ook wel eens bij u kwam. Als dansdocent sta ik nog regelmatig op mijn tenen ( géén spitzen ) Daar mee houd ik mijn grote tenen ook wat rechter. Deze oefeningen zijn een prima aanvulling. Gertrude had het ook over oefeningen ter voorkoming van hielspoor. Zou u mij deze eens willen versturen. Ik denk dat mensen soms onnodig lag hiervoor bij een fysiotherapeut lopen. Zie uw reactie graag tegemoet. Met vriendelijke groet Yvonne den Dekker

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 06 Sep 2019

Beste Yvonne, Dank je wel voor je reactie op onze voetoefeningen. De oefeningen voor hielspoor zijn in de maak. Wellicht is dit al een interessant artikel over hielspoor voor je.

Griet Borger
Door

Griet Borger

op 08 Apr 2019

Ben direct begonnen iets te fanatiek natuurlijk door meteen meerdere keren per dag de oefeningen te doen .Nu eerst maar smorgens ieder oefening 5 minuten 1 maal per dag doen ook de laatste oefening er bij gedaan zodra ik deze op de mail kreeg bevalt goed.Wat ik moeilijhk vind is de laatste oefening

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 09 Apr 2019

Beste Griet, Dank voor je vraag op het bericht over de voetoefeningen. Goed dat je direct begonnen bent. Loop inderdaad niet te hard van stapel. Let ook op dat je de oefeningen rustig uitvoert. Voel wat je grote teen aan kan. De laatste oefening is ook moeilijk, zeker zonder video voorbeeld. Succes met oefenen.

Elles Westerink
Door

Elles Westerink

op 03 Apr 2019

Ik heb een dikke knobbel aan de rechterkant van mijn voet, maar mijn grote teen staat niet scheef, althans ik zie dat niet. De knobbel doet pijn, trekt door de hele voet. Zijn de voetoefeningen ook wat voor mij? Zal ik ook zo’n verband halen dat mijn teen rechttrekt en de knobbel beschut, of is dat contraproductief?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 09 Apr 2019

Beste Elles, Dank voor je reactie op Voetoefeningen bij de scheve teen. Wil je een foto van je voet en teen naar info@voetentraining.nl sturen met je vraag erbij?

Louise Van den Bossche
Door

Louise Van den Bossche

op 25 Jan 2019

Nog niet echt aan begonnen, helaas. Alleenstaanden hebben geen achterban om te motiveren. Met eczeemvoeten (die diverse malen per dag ingesmeerd moeten worden) blootsvoets door huis en omgeving gaan is voor mij ook geen optie, dus misschien kunt u punt 5 daarop aanpassen?

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 28 Jan 2019

Dag Louise, Het opstarten van regelmatig oefenen is voor veel mensen die wel enthousiast zijn om te gaan oefenen lastig. Immers, we hebben elke dag al een volle agenda. Iets er bij is lastig. Meestal moet je iets anders laten om tijd te maken. Daar proberen wij bij te helpen met tips. In plaats van op blote voeten lopen kun je ook op (teen)sokken lopen of hele zachte hut sloffen. Belangrijk is dat je voet vlak op de grond staat en je tenen actief kunnen zijn. Dus sokken moeten de tenen niet naar elkaar drukken. Vandaar dat ik teensokken noem. Succes!

Margot Mudde
Door

Margot Mudde

op 07 Dec 2018

Ik heb geen probleem met scheve grote tenen. In de loop van mijn leven op en af wel vaak diverse soorten last van mijn voeten gehad. Nu met name al weer een half jaar een flink ontstoken achillespees aan mijn rechterenkel. In huis loop ik al van kindsafaan op blote voeten, sokken, of spaanse sloffen. Nu soms barefootschoenen in huis met losse steunzooltjes erin. Wil ook voor buiten barefootschoenen kopen waar die zooltjes in kunnen. Is toch anders dan in 'gewone' schoenen waar al een 'vorm' in de zool/hak zit. In huis bevalt het goed en het lijkt mijn pees wat te ontlasten. Overigens loop ik nu buiten op reguliere schoenen zonder steunzolen. Wie heeft nog tips?

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 17 Dec 2018

Beste Margot, Dank voor je reactie op voetoefeningen bij de scheve teen. We zijn voorstander van blote voeten lopen en minimalistische schoenen. Echter, als je regelmatig last van je voeten hebt, moet je dit voorzichtig opbouwen en misschien toch specialistische hulp zoeken mbt voetoefeningen om je voetstand te verbeteren. Zooltjes kunnen helpen, maar zijn een passieve oplossing. Wij van voetentraining weten dat je met een goed oefenprogramma van veel klachten definitief af kunt komen.

Marianne
Door

Marianne

op 09 Sep 2018

Ik had dit voorjaar - vrij plotseling- erg pijnlijke pezen in de holte van mijn voet waardoor ik nauwelijks kon lopen. De huisarts sprak van licht doorgezakte voeten waardoor die druk op de pezen ontstond en verwees mij naar een podotherapeut. Zij adviseerde een lichte steunzool en een grotere maat schoenen. In het begin liep ik er prettig op, maar de laatste weken heb ik een scherpe pijn in mijn grote teen, voornamelijk rechts. Mijn grote tenen staan al jaren licht scheef, met een knobbel aan de binnenkant van de voet. Ik weet nu niet zo goed wat ik doen moet, omdat ik het idee heb dat de pijn in de grote teen ontstaat door de veranderde stand van de voet door de steunzool. Ik ga in elk geval het webinar volgen a.s. dinsdag en hoop dat ik wijzer word.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 10 Sep 2018

Dag Marianne, Ik denk dat het webinar een goed begin is om wat meer te weten te komen over hoe je voeten kunt trainen. Behalve bij een scheve grote teen, vinden wij dat voeten in het algemeen meer geoefend moeten worden. Op onze website en facebookpagina vind je daar veel informatie over.

Willem van Zwienen
Door

Willem van Zwienen

op 01 Sep 2018

Ik ben er mee begonnen ,maar ik heb veel pij aan mijn gehele voet, dat komt door De zenuwpijnen,die ik al jateb heb,Maar ik ga gewoon door totdat ik resultaat heb.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 05 Sep 2018

Beste Willem, Voetentraining is altijd goed. Het zal de zenuwpijnen (neuropathie) niet verhelpen, maar wel voor verbeterde doorbloeding zorgen en soepelere voeten. Bij neuropathie is het wel raadzaam om de huisarts te raadplegen en de diagnose neuropathie te laten stellen. Verder zorgdragen voor een goede voetverzorging. Inspecteer dagelijkse de voeten op wondjes. In een later stadium van neuropathie voel je niet meer of je iets aan je voeten hebt.

Marienne Feijtel
Door

Marienne Feijtel

op 28 Apr 2018

Ik kan helaas de oefeningen nog niet doen omdat ik 5 maart aan mijn linkervoet ben geopereerd. Tevens kwam de hielspoor ook de kop weer opsteken waarvoor ik momenteel shockwave therapie krijg. De rekoefeningen voor de hielspoor mag ik ook niet doen. Eerst moet mijn voet helemaal hersteld zijn van zowel de operatie als de hielspoor. Bovendien heb ik ook probleemvoeten en draag orthopedische schoenen met voor mijn voeten gemaakte steunzolen.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 30 Apr 2018

Dag Marienne, Wacht het herstel van je voet af en als de orthopeed toestemming geeft voor fysiotherapie kun je met de oefeningen beginnen. Vraag nog even of de oefeningen geen kwaad kunnen, of je alles weer mag doen. Ook als je orthopedische schoenen draagt heeft het zin om je voeten te trainen. Zo zorg je voor een betere bloedsomloop en houd je je spieren in beweging wat ze in de schoen minder goed kunnen. Sterkte met je herstel.

Yvonne
Door

Yvonne

op 29 Mar 2018

Ik doe de oefeningen (3) en tape mijn grote tenen. In paar weken wel resultaat alleen door wintervoeten helaas ontstoken bunion. Dat wil niet echt weg. Neem regelmatig paraffine voetenbad en masseer nadien de tenen en voeten. Kan grote teen na bad al weer beetje spreiden. Loop niet meer met steunzolen maar in brede slippers van kurk en leren inlegzooltjes in de schoenen. De steunzolen knellen momenteel. Zo heeft de teen ruimte en krijg ik geen koude cq dode tenen. Ga gewoon stug door en hoop dat het goed komt

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 02 Apr 2018

Dag Yvonne, De steunzolen mogen niet knellen op het grote teen gewricht. Het ontstoken gewricht mag geen druk krijgen. Doe geen oefeningen die meer pijn geven. Beweeg je grote teen voorzicht als je de oefeningen doet. Ivm de ontsteking kun je ook nog overwegen om alleen licht aan je grote teen te trekken en dit 10 seconde vast te houden ipv je grote teen ook nog op en neer te bewegen. Gooi ook niet te abrupt je steunzolen aan de kant. Wees daar ook voorzichtig mee. De voet moet daar ook aan wennen. Succes! Yvonne Bontekoning

Reactie plaatsen