Fysiotherapeut Maya de Jong is Erkend Voetentrainer in Zwolle
Erkend Voetentrainer Zwolle
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
05/06/2024
2 min
0

Pijnvrij bewegen begint bij je voeten: Maya de Jong helpt je op weg

05/06/2024
2 min
0

Je wordt een betere fysiotherapeut, als je ook aandacht besteedt aan de voet. Daar is Maya de Jong van overtuigd. "Onze voeten zijn als de fundering van een huis; als die niet stevig is, wordt alles erboven kwetsbaar. Daarom hebben mensen met voetklachten ook vaak pijn in de knie, heup of rug."

Mensen reizen van ver voor Maya’s behandelingen

Maya werkt als Erkend Voetentrainer bij Fysiotherapie Holtenbroek in Zwolle, waar ze veel mensen met voet- en houdingsklachten behandelt. Sinds ze op de kaart met Erkend Voetentrainers staat, komen er zoveel mensen naar de praktijk dat ze vorig jaar bijna een wachtlijst moesten starten. Mensen komen vaak van ver voor een behandeling, soms reizen ze wel meer dan een uur.

Voetentrainer Zwolle

Weinig aandacht voor voeten in de opleiding Fysiotherapie

Als ex-topsporter in het marathonschaatsen en skeeleren, weet Maya hoe belangrijk gezonde voeten zijn. Maar tijdens de opleiding Fysiotherapie leerde ze weinig over voeten. Enkel de basis en achillespeesklachten kwamen aan bod.

Maya vertelt: "Dat vond ik opmerkelijk, omdat de voeten zo’n belangrijk onderdeel zijn van het menselijk lichaam. Toen ik na mijn afstuderen bij Fysiotherapie Holtenbroek aan de slag ging, kwam ik gelukkig wel in aanraking met het behandelen van voeten. De praktijk had hier zelf een protocol voor ontwikkeld."

Chronische rugpijn en een hallux valgus

Hoe meer kennis ze van voeten kreeg, hoe enthousiaster ze werd. Ze besloot weer te gaan studeren en volgde in haar vrije tijd de opleiding Erkend Voetentrainer. "Ik leerde verder te kijken dan alleen de plek waar de pijn zit. De oorzaak van een pijnklacht bevindt zich vaak ergens anders in het lichaam, bijvoorbeeld in de voet."

Voetentrainer ZwolleOp deze afbeelding zie je dat de stand van de voet invloed heeft op de rest van het lichaam, en andersom.

Deze nieuwe benadering paste Maya onlangs toe bij een man met chronische rugpijn. Hij had al van alles geprobeerd, zoals manuele therapie, dry needling, osteopathie en sportfysiotherapie, maar niets hielp.

"Mijn collega merkte op dat hij een scheve grote teen had, een hallux valgus. Ze verwees hem naar mij door. Door zijn voetstand en houding te analyseren, zag ik dat de hallux valgus de oorzaak was van zijn rugpijn. Met een paar eenvoudige voetoefeningen verbeterden zijn houding en manier van lopen al snel. Daardoor nam zijn rugpijn aanzienlijk af. Hij was ontzettend blij met de resultaten."

Sterke voeten dragen bij aan de balans en houding

Cliënten laten vaak weten dat ze Maya’s aanpak fijn vinden. Ze waarderen het dat ze ook de tijd neemt de voeten te onderzoeken. "De voet is nog onbekend terrein binnen de fysiotherapie, maar het is echt waardevol voetoefeningen op te nemen bij de behandeling van houdingsklachten", vertelt ze. "Het maakt me een betere fysiotherapeut. Ik zie keer op keer dat sterke voeten bijdragen aan de balans en houding."


Erkend Voetentrainer Zwolle bezoeken

Zoek je een Erkend Voetentrainer in Zwolle? Neem dan contact op met Maya de Jong via deze link. Wil je graag naar een Erkend Voetentrainer, maar is Zwolle te ver weg? Bekijk dan onze kaart met Erkend Voetentrainers en kijk wie bij jou in de buurt zit.

Gratis oefeningen hallux valgus

Heb jij een hallux valgus? Voorkom dat de scheefstand en de pijn erger worden. Begin met oefenen. Download hier onze vier gratis oefeningen. Dat is alvast een goed begin.

Reacties
Categorieën