Als je regelmatig voetoefeningen doet, kun je weer pijnloos wandelen
kun je door voetoefeningen weer lang wandelen
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
05/28/2024
4 min
0

Hoe Gerdien haar wandelleven terugkreeg

05/28/2024
4 min
0

Kun je door voetoefeningen weer lang wandelen? Ja, dat kan. Als je voeten getraind zijn, nemen voetklachten af. Of ze verdwijnen zelfs helemaal. Lees hoe Gerdien Hermsen (62 jaar) haar wandelleven weer terugkreeg.

Stilzitten is geen oplossing voor Gerdien

Wandelen door ruige natuur over afstanden van twintig tot dertig kilometer. Dat is het favoriete tijdverdrijf van Gerdien. Maar tijdens een tocht door de Pyreneeën kreeg ze op de tweede dag een stekende pijn in haar linker voorvoet die steeds erger werd. Op dag 11 moest ze haar wandeling helaas afbreken.

minder pijn voetoefeningen

Gerdiens omgeving zei al snel: "Je moet je erbij neerleggen dat lang wandelen niet meer gaat." Maar dat kon ze moeilijk accepteren. Stilzitten bleek bovendien ook geen oplossing; de pijn bleef. Vastberaden om een oplossing te vinden, probeerde ze talloze behandelingen. Uiteindelijk ontdekte ze Voetentraining, en dat veranderde alles. In dit interview deelt ze haar ervaringen.

Frustratie en pijn ondanks talloze behandelingen

Wat deed je aan de pijn in je voet voor je Voetentraining kende?

 
"Ik heb echt overal aangeklopt: de huisarts, orthopeed, fysiotherapeut, podoloog en sportarts. Steunzolen laten aanmeten, zelfs met krukken gelopen. Maar niets hielp. Sterker nog, de steunzolen maakten de pijn in mijn voorvoet alleen maar erger."

Hoe kwam je met Voetentraining in aanraking?

 
"De sportarts raadde me aan mijn voeten te gaan trainen. Hij dacht dat dit me zou helpen, en dat klonk logisch. Net als de rest van het lichaam, moeten ook de voeten in goede conditie zijn. Op internet kwam ik de website Voetentraining.nl tegen. Ik nam meteen contact op en maakte een afspraak met Erkend Voetentrainer Sonja de Cocq."

voetoefeningen en wandelenEen massageoefening uit de Online Training Hallux Valgus

Nieuwe inzichten en hoop op herstel

Wat kwam eruit het onderzoek bij Sonja?
 

 
"Sonja legde uit dat mijn bekken iets naar voren stond en naar links gedraaid. Dat gaf extra druk op mijn voorvoeten. Ze vertelde ook dat mijn linker achtervoet niet flexibel was en dat mijn voeten naar binnen gekanteld stonden. Hierdoor rustte mijn voorvoet op de middelste middenvoetsbeentjes. Dit veroorzaakte die stekende pijn."

voetoefeningen en wandelen

voetoefeningen en wandelen

Links: goed steunvlak onder de voet. Rechts: steunvlak van Gerdien (te veel gewicht op 2e, 3e en 4e middenvoetsbeentje).

Sonja’s advies: Online Training Hallux Valgus en teenspreiders

Wat voor oplossing droeg Sonja aan?
 

 "Omdat ik ook een beginnende hallux valgus had, raadde ze mij aan de Online Training Hallux Valgus te doen. Op die manier krijg ik sterke en flexibele voeten. Ook adviseerde ze teenspreiders. Die lijnen mijn tenen goed uit."

Twijfelde je aan deze oplossing, je had immers zoveel geprobeerd?

 
"Sonja's uitleg was duidelijk, en ik wist eindelijk wat ik moest doen. De prijs van de training leek misschien een drempel, maar ik besefte dat steunzolen jaarlijks tweehonderd tot driehonderd euro kosten. Deze training is een eenmalige uitgave."

voetoefeningen en wandelenDit zijn teenspreiders

Van 12 km naar 20 km wandelen

Wat voor resultaat bereikte je met de Online Training Hallux Valgus?

"De pijn in mijn voorvoet is verdwenen door de oefeningen. Daardoor heb ik het wandelen langzaam kunnen opbouwen. Tot module 7 van de training kon ik niet meer dan 12 tot 13 km lopen, maar daarna ging het steeds beter. Onlangs liep ik 20 km. Ik voelde dat mijn voeten het zwaar hadden, maar ik had geen pijn meer aan die specifieke plek in mijn voorvoet. Dat is een grote opluchting."

voetoefeningen en wandelen

 "Nu loop ik veel bewuster, verdeel mijn gewicht goed over mijn voeten en beweeg zorgvuldig. Ik heb geleerd goed naar mijn lichaam te luisteren. Met de juiste aanpak verdwijnt de pijn, zonder dat steunzolen nodig zijn. Je lichaam kan heel veel zelf oplossen, als je het de juiste hulp biedt."

Zelf de regie nemen over voetklachten

Zou je andere mensen met voetklachten aanraden hun voeten te gaan trainen?

"Jazeker, je kunt zelf iets doen aan je voetklachten, en dat geeft een goed gevoel. Sinds ik met de training ben begonnen, hoor ik steeds vaker mensen zeggen: 'Ben jij óók je voeten aan het trainen?' Het wordt steeds normaler. Ik denk dat dit komt door de leuke en aansprekende video's. Ik vind het mooi om te zien hoe gedreven Cocky en Yvonne zijn."

voetoefeningen en wandelenEen voetspier-versterkende oefening

Kun je door voetoefeningen weer lang wandelen?

Je kunt weer lang wandelen als je regelmatig je voeten oefent. Je voeten worden soepeler, je voetspieren sterker en je loopt beter. Daardoor neemt de pijn af of verdwijnt zelfs.

Gratis oefeningen hallux valgus downloaden

Heb je op dit moment moeite met wandelen door een hallux valgus? Download dan onze 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus.

Download de oefeningen hier.Reacties
Categorieën