Ja, een hallux valgus is te genezen
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
01/31/2022
2 min
0

Is hallux valgus te genezen?

01/31/2022
2 min
0

Is een hallux valgus te genezen? Jazeker! Door het trainen van je voeten voorkom je dat het erger wordt en stopt de pijn. In dit artikel leg ik uit hoe dat gaat. Eerst vertel ik over het ontstaan van de hallux valgus.

Een hallux valgus is de medische term voor een scheve grote teen. De term komt uit het Latijn. Hallux betekent “grote teen” en “valgus” betekent “naar buiten gericht”. Het is dus een teen die in de richting wijst van de tweede teen. Als je 20 bent heb je meestal weinig last van de scheve teen. Op latere leeftijd kan een hallux valgus vervelende pijn geven.

Door deze stand komt er aan de binnenkant van de voet een hoek. Hoe groter de scheefstand hoe groter de hoek. De scheefstand wordt in graden weergeven. Vaak is de grote teen ook nog een beetje gedraaid gaan staan en, als je veel pech hebt, is er ook een zwelling gekomen bij de knokkel, een bunion. Je leest hier meer over waarom de hallux valgus pijn doet.

Hallux valgus

Deze standsverandering van de grote teen gaat geleidelijk. Als je niets onderneemt, wordt de scheefstand elk jaar ca. 2 graden erger.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus wordt in categorieën ingedeeld. Categorie A is het normale gewricht van de grote teen en categorie E is de ergste vorm van een hallux valgus.

Doe je schoenen en sokken maar eens uit en kijk in welke categorie je grote teen valt. Misschien heb je maar aan 1 voet een scheve teen, misschien aan allebei je voeten.Wat is een hallux valgus?

Scheve teen en knobbel

Door de bunion zal het kopen van schoenen moeilijker worden. Dat heb je misschien zelf al gemerkt. Schoenen doen pijn en je bent blij als je ze uit kan doen, toch?

Is een hallux valgus te genezen?

Ja, je kan er wat aan doen. Zonder operatie. Kijk nog eens naar het overzicht hierboven. Zeker als je hallux valgus past in categorie B, C of D kan je door het trainen van je voeten pijn en scheefstand voorkomen. (Heb je E dan is jammergenoeg een operatie onvermijdelijk).

Doelgericht trainen van je voetspieren is dus de oplossing. Door het oefenen van je voeten mobiliseer je het teengewricht en je maakt je tenen los. Ook doe je coördinatie-oefeningen om de spieren beter samen te laten werken. De training heeft een rustige opbouw, zodat je lichaam er langzaam aan kan wennen.een-hallux-valgus-is-te-genezen

Doel van de oefeningen

Het doel van de coördinatie-oefeningen is om de spieractiviteit in de hersenen te programmeren. Die spieractiviteit wordt minder naarmate je ouder wordt. Als je schoenen draagt worden je voetspieren lui omdat ze niet meer actief bezig zijn. Met de coördinatie-oefeningen maken de hersenen opnieuw kennis met je voetspieren, waardoor je teen uiteindelijk rechter gaat staan. De kniestand en andere spieren in het lichaam worden ook meegenomen in de training.

Probeer onze gratis oefeningen

Heb jij last van een scheve grote teen en ben je bang dat het erger wordt? 1 op de 4 mensen heeft een scheve grote teen en heeft daar in meer of mindere mate last van. De klachten, veroorzaakt door deze hallux valgus, nemen in de loop van de tijd toe. De teen gaat schever staan en de knobbel aan de zijkant van de voet wordt dikker, met vaak pijn bij het lopen tot gevolg.

Wij zijn Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen van Voetentraining. We ontwikkelden een online training voor de scheve teen, waarin voeten en tenen getraind worden. Getrainde voeten en sterke voetspieren voorkomen de pijnlijke gevolgen van een hallux valgus.

We hebben 4 oefeningen ontwikkeld die je kan proberen. Klik hier voor deze gratis oefeningen.

Reacties
Categorieën