Pijn door hallux valgus komt door:
Ik heb heel veel pijn aan mijn hallux valgus, waarom?
11 april 2022 
3 min. leestijd

Ik heb heel veel pijn aan mijn hallux valgus, waarom?

Ik heb heel veel pijn aan mijn hallux valgus. Waarom is dat? Er zijn 3 hoofdoorzaken waarom een scheve teen, de hallux valgus, pijnlijk kan zijn. Ik schrijf bewust ‘kan zijn’, want niet iedereen met een scheve teen heeft of krijgt pijn. 

Waarom doet een hallux valgus pijn?

 De redenen waarom een hallux valgus pijnlijk kan zijn:

  1. Irritatie van het gewrichtskraakbeen 
  2. Slijmbeursontsteking bij de uitstekende knobbel aan de zijkant 
  3. Veel bewegen 

1: Pijn door irritatie van het gewrichtskraakbeen

Waarom doet een hallux valgus pijn?

Stand grote teen gewricht bij een rechte teen

Waarom doet een hallux valgus pijn?

Stand grote teen gewricht bij een hallux valgus.

 

Op de tekening wordt eigenlijk al duidelijk waarom de scheve teen pijn doet. Bij een hallux valgus staan de 2 gewrichtjes van de grote teen niet meer in het verlengde van het lange botstuk in de middenvoet, het eerste middenvoetsbeentje. De grote teen wijst de ene kant op, terwijl het botstuk in de middenvoet vaak de andere kant op wijst.

Kijk naar de rode cirkels

Tussen de twee botstukken (rode cirkel) zit een kleine ruimte, de gewrichtsspleet. De beide botstukken zijn bekleed met kraakbeen. Doordat de botstukken niet meer recht tegenover elkaar staan, is deze gewrichtsspleet niet overal meer even groot. De teen kan niet goed meer buigen en de buiging in dit gewricht is nodig voor een goede afwikkeling tijdens het lopen. 

Pijn bij lopen

Bij staan en zitten is dat meestal geen probleem, maar als het gewricht moet bewegen zoals bij wandelen, scharniert het gewricht niet zo vrij als bij een rechte teen. De belasting in het gewricht wordt niet meer gelijkmatig verdeeld over de twee oppervlakten van de beide botstukken.

 Hierdoor wordt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner. Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd. De irritatie kan tot ontsteking en zwelling leiden. Dit geeft pijn. Ook gaan de bewegingen in het gewricht minder makkelijk, waardoor het gewricht stijver en nog pijnlijker wordt. 

Waarom doet een hallux valgus pijn?

Door scheefstand wordt bij afwikkeling van de voet het kraakbeen in het gewricht niet overal gelijk belast.

 

2: Pijn door slijmbeursontsteking bij de uitstekende knobbel aan de zijkant  

Waarom doet een hallux valgus pijn?

Pijn aan het grote teen gewricht door een ontsteking van de slijmbeurs (bunion).

Tussen het gewricht van de grote teen en de huid is niets. De huid ligt eigenlijk direct op het bot. Aan de binnenzijkant ligt nog een slijmbeurs tussen bot en huid, maar daar merk je niets van als je grote teen recht staat. Als de stand van het gewricht verandert, kan de slijmbeurs wel geïrriteerd raken.

Door de scheefstand zal de schoen op 1 plek drukken. Daardoor ontstaat een zwelling en roodheid aan de binnenzijde van de grote teen. Als je op de zwelling drukt, voelt het een beetje zompig aan. Zo’n verdikking wordt een knobbel of bunion genoemd. 

Knobbel of bunion bij hallux valgus

Door de bunion gaat de schoen strakker zitten en dit geeft weer meer druk op de bunion. Door de verhoogde druk zal de zwelling in de loop van de dag groter worden. Hierdoor heb je niet alleen pijn bij het lopen maar ook pijn als je stil zit, ligt of de schoenen uit hebt gedaan.  

De pijn aan de bunion is de reden dat veel mensen met een hallux valgus steeds bredere schoenen moeten kopen en uiteindelijk orthopedisch schoeisel voorgeschreven krijgen

3: Pijn bij intensiever of langer bewegen

Sommige mensen hebben bij de gewone dagelijkse bezigheden geen pijn aan hun grote teen, maar krijgen dat pas bij bijvoorbeeld hardlopen of een lange wandeling, yoga, steps of aerobics. Vaak zijn het activiteiten waarbij de teen meer moet buigen. Er wordt dus een grotere beweeglijkheid van het gewricht gevraagd. De oorzaak van deze pijn is irritatie van het gewrichtskraakbeen, zoals benoemd bij punt 1. 

Hallux Valgus doet pijn, wat kan je doen?

  • Bredere schoenen dragen
  • Teen weer rechter krijgen door tapen en oefeningen
  • Teenspreiders dragen
  • Voetspieren trainen (kijk op deze site  )
  • Sportsteunzolen dragen als je pijn krijgt bij intensief bewegen

4 gratis oefeningen hallux valgus

Heb jij veel last van je scheve grote teen? Wil je daarvanaf? Dan is het goed om je voetspieren te trainen. Probeer eens onze 4 gratis oefeningen.

 

 

 

Over de schrijver
Hallo, ik ben Yvonne Bontekoning. Ik help sporters met klachten aan voeten, benen en heupen. Ik zie veel mensen met voetklachten. Sinds 2013, na een lezing van een evolutiebioloog over de natuurlijk voet, ben ik gaan onderzoeken of voetklachten misschien samen zouden kunnen hangen met het feit dat we onze voeten niet meer natuurlijk (zonder schoenen die niet de vorm van de voet hebben) gebruiken. Ik ben, samen met Cocky Hoogeveen, de initiatiefnemer van Voetentraining.
Tineke Halkema
Door

Tineke Halkema

op 03 Jul 2020

Op een van jouw YouTube filmpjes zag ik een elastiek voorbij komen om de grote teen recht te zetten dit spreekt mij erg aan. Vraag waar kan ik deze bestellen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 06 Jul 2020

Beste Tineke, Bedankt voor je bericht. Dit vind je hier: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/

Corrie
Door

Corrie

op 28 Mar 2019

Bij mijn h is binion is vocht uitgehaald maar blokf open zodat ik zowat elke dag vocht eruit kan drukken maar af en toe in soda zodat ik denk dat hij ontstoken is maar hoor veel van operatie dus ben beetje bang

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 01 Apr 2019

Beste Corrie, Dank voor je reactie op ons blog over de Hallux valgus. Als de wond niet dicht gaat adviseer ik om even langs de huisarts te gaan.

Jan Ligthart
Door

Jan Ligthart

op 11 Nov 2018

Lieve dames, Hartelijke bedankt voor de oefeningen! Daar ga ik mee aan de slag en verwacht geen snelle verbetering, maar zal toch door zetten.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Nov 2018

Beste Jan, Dank voor je reactie. Goed dat je aan de gang gaat met de oefeningen. Veel succes!

WM Holtackers
Door

WM Holtackers

op 31 Oct 2018

pijn aan de grote teen valt wel mee, ik heb meer last van de er naastliggende tenen aan beide voeten,de linkervoet heeft een knobbel die erg pijnlijk kan zijn doordat hij bijna uit de kom is wat een ontsteking onder de voet tot gevolg had . de rechter tweede teen heeft een pijnlijk bultje wat een zenuw blijkt te zijn. ik ben blij met de oefeningen al kan ze niet allemaal doen. mijn handen hebben niet genoeg kracht door artrose.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 01 Nov 2018

Beste WM, Vaak hebben mensen met een hallux valgus geen pijn aan de grote teen zelf, maar wel aan de gevolgen van de scheve teen. Pijn onder de bal van de voet of heel precies onder het 2e middenvoetsbeentje/teen is heel kenmerkend. Ook zit hier dan vaak veel eelt. Dit komt omdat de voet niet meer over de grote teen kan afwikkelen, maar een andere route zoekt. Namelijk de kleine tenen. Ook is vaak sprake van een zgn spreidvoet. Wat nog meer druk op de bal van de voet van de kleine tenen geeft. Wissel de oefeningen die met de handen moeten goed af met andere oefeningen. Of doe ze wat korter zodat er geen pijn aan de handen ontstaat.

Jose Pauly
Door

Jose Pauly

op 27 Nov 2018

Hallo Ivonne wat jij hierboven beschrijft is precies wat ook mijn probleem is 2x aan geopereerd door steunzolen the dragen kan ik redelijk lopen zonder pijn maar het probleem blijft.

Jelly
Door

Jelly

op 15 Sep 2017

Soms flikkerende pijnen na hardlopen en lange afstand wandelen. Dan zorg ik voor een goede rusthouding van de voet en gaat het na enige tijd voorbij.

Reactie plaatsen