Hoe kan ik mijn grote teen losser maken?
Hoe maak ik mijn grote teen losser?
28 maart 2022 
2 min. leestijd

Hoe maak ik mijn grote teen losser?

Je maakt je grote teen losser door hem rustig en met liefde te masseren. Als je ’s ochtends begint met deze korte oefening, heb je daar de hele dag plezier van. Onderaan dit blog staat een handige video. Die hoef je alleen maar na te doen.

Hoe maak ik mijn grote teen losser?

grote teen

Het gewricht van de grote teen wordt gevormd door het eerste middenvoetsbeentje en het eerste kootje. De teen zelf heeft twee kootjes. 

De grote teen is belangrijk voor de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. De druk op deze teen is nodig voor het laatste deel van de afwikkeling. Als je dit gewricht niet goed kan bewegen, heeft dit direct gevolgen voor het lopen. 

Verkeerde afwikkeling

Als je niet goed afwikkelt over de grote teen, dan kan de voet bijvoorbeeld meer over de buitenrand afrollen. Hierdoor worden de andere teengewrichten meer belast. De bal van de tweede teen krijgt de meeste druk. Op die plek komt dan ook eelt. Vaak doet de bal van de voet daar pijn.  

Eelt onder voet, voetentraining

Als de steun van de grote teen mist, kan de voet ook juist meer naar binnen kantelen tijdens de afwikkeling. Het gevolg hiervan is extra eelt aan de binnen onderzijde van de grote teen en het gewricht van de grote teen. Door de druk kan bij langer wandelen ook het gewricht van deze teen pijnlijk worden.  

Een goede beweeglijkheid van het gewricht is dus belangrijk voor het lopen. Als de beweeglijkheid minder is, kun je deze zelf verbeteren met onderstaande oefening. 
 


Volg deze stappen:

 1. Leg je linkerbeen over je rechterbeen.
 2. Pak met één hand het einde van je eerste
  middenvoetsbeentje vast.
 3. Pak met je andere hand het eerste kootje
  van je grote teen vast.
 4. Maak de grote teen iets langer en probeer goed
  te voelen tot hoe ver je kan gaan (zie foto 1).
 5. Als je de teen hebt uitgerekt dan beweeg je de
  grote teen iets van de tweede teen af. Met deze
  beweging zet je de scheve teen recht. Houd
  deze stand 3 tellen vast en ga weer terug. Dit
  herhaal je 10 keer. Doe het heel rustig
  (zie foto 2).

Foto 1

Foto 2

Het beste kan je deze oefening ’s morgens doen, dan heb je de hele dag profijt van een losser gewricht. En dit heeft weer een positief effect op het bewegen. 

Of bekijk het filmpje

4 gratis oefeningen hallux valgus

Wil jij beginnen met oefenen? Probeer onze 4 gratis oefeningen.

De bovenstaande oefening komt uit de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus. Wil je meer oefeningen? Klik op het plaatje om ze te downloaden.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Yvonne Bontekoning. Ik help sporters met klachten aan voeten, benen en heupen. Ik zie veel mensen met voetklachten. Sinds 2013, na een lezing van een evolutiebioloog over de natuurlijk voet, ben ik gaan onderzoeken of voetklachten misschien samen zouden kunnen hangen met het feit dat we onze voeten niet meer natuurlijk (zonder schoenen die niet de vorm van de voet hebben) gebruiken. Ik ben, samen met Cocky Hoogeveen, de initiatiefnemer van Voetentraining.
Ine van Rijt
Door

Ine van Rijt

op 24 Apr 2022

Hallo ik heb sinds een maand zowat krampen in mijn linkervoet zelfs met fietsen Kun je zeggen wat de oorzaak kan zijn

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Apr 2022

Hoi Ine, Wat vervelend. Zou je je kunnen aanmelden voor het gratis telefonisch spreekuur via info@voetentraining.nl? Dan kunnen we beter doorvragen en erachter komen wat eraan de hand is.

Els de Roo
Door

Els de Roo

op 09 Jun 2021

Hallo Yvonne en Cocky, ik lees zojuist jullie advies om in huis op blote voeten te lopen. Ik loop veel op Birkenstocks, daar ben ik een groot fan van. Is lopen op blote voeten beter dan op Birkenstocks? Groeten, Els

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Jun 2021

Beste Els, Birkenstocks geven passieve ondersteuning. Dit kan natuurlijk heel prettig zijn, maar je traint je voetspieren niet actief. Als je op blote voeten loopt doe je dat wel. Maar we raden aan dit heel rustig op te bouwen, in combinatie met voetoefeningen.

Irma
Door

Irma

op 08 Jun 2021

Ik ben 3 weken geleden geopereerd aan mijn Hallux Valgus, maar heb geen oefeningen meegekregen vanuit het ziekenhuis. Nu heb ik jullie webinar ook gevolgd maar vanaf wanneer kan ik weer beginnen met de oefeningen. Wellicht dat niet niet alle oefeningen nu gedaan kunnen worden omdat het bot nog niet goed is aangegroeid. Graag jullie reactie

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 08 Jun 2021

Beste Irma, Het is belangrijk eerst te wachten tot je voet is hersteld. Als de grote teen is vastgezet is oefenen niet mogelijk. We raden je aan je op te geven voor het telefonisch spreekuur via info@voetentraining.nl als je hersteld bent. Sterkte met het herstel.

Petie de jager
Door

Petie de jager

op 20 May 2021

Hallo Yvonne, Ben alweer 6 jaar geleden testified over een kabel. Accupuncturist kwam erachter dat grote teen uit gewricht was. Het blijft een gevoelige teen. Kan ik deze oefening ook doen? Alvast bedankt. Groetjes, Petie

Eline van den Hout
Door

Eline van den Hout

op 01 Jun 2021

Beste Petie, Zou je een foto van je teen/voet kunnen sturen naar info@voetentraining.nl? Dan kijken we er even naar.

Monique Grootswagers
Door

Monique Grootswagers

op 11 May 2021

Hallo dames, ik heb veel last van Metatarsalgie i.c.m. een Mortons Neuroom, aangepaste zolen en schoenen geven naar mijn idee allee meer stijfheid in mijn voet. Ik ben nu begonnen met voettraining bij een Fysiotherapeut die opleiding bij jullie heeft gedaan, hopelijk helpt dit beter dan de zooltjes en kom ik van mijn pijn af.

Eline van den Hout
Door

Eline van den Hout

op 01 Jun 2021

Wat goed dat je begonnen bent met voetentraining en dat je naar een Erkend Voetentrainer bent gegaan. Hopelijk zal dit goed helpen.

Johan Bouman
Door

Johan Bouman

op 09 May 2020

Beste Yvonne,Ik ben blij met deze specifieke rekoefening voor de grote teen. Ik sport veel en ben voortdurend in training voor lange tochten in de bergen. In het begin ging de pijn aan de binnenkant van mijn grote teen juist weg door het lopen maar deze winter is de pijn heviger geworden erger na lange afstanden. Ik doe altijd rekoefeningen, heb goede schoenen en tijdens het lopen minder last dan daarna. Zijn jouw oefeningen voldoende? Heb jij enig idee waar dit vandaan komt en of er nog iets anders aan is te doen?Alvast bedankt en ik ga aan de slag met de oefening.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 18 May 2020

De 4 gratis oefeningen voor de scheve grote teen kunnen voldoende zijn om een status quo te onderhouden. Ofwel geen pijn. Maar de scheefstand en de oorzaak van de scheefstand van je grote teen pak je er niet mee aan. Daarvoor hebben we een online training gemaakt.

Caroline
Door

Caroline

op 23 Mar 2018

Hallo Yvonne Mijn zoon heeft na een hernia een klapvoet overgehouden, Kunt u misschien iets voor hem betekenen. Groeten Caroline

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 28 Mar 2018

Dag Caroline,Ik neem aan dat uw zoon ook fysiotherapie heeft gehad en dat daar het maximaal haalbare is uitgekomen. Wat wij als podologen kunnen doen is met schoen - en steunzooladvies de voet helpen beter af te rollen, waardoor het klappen van de voet vermindert. Voetentraining kan dan helpen om de voet zelf gezond te houden, maar dit heeft meestal niet direct invloed op de klapvoet. Voor schoen- en zooladvies kunt u behalve bij ons ook bij andere podologen/podotherapeuten terecht.

Marianne
Door

Marianne

op 11 Mar 2018

Hallo Yvonne, Ik ben inmiddels bezig om me in te werken in jullie training. Ik ben al erg blij met het feit dat er uberhaupt iets te doen is aan mijn zere voeten. Ik hoop er heel oud mee te worden. Wat mij bezig houdt is het volgende: je zegt dat het natuurlijk is om op blote voeten te lopen, ook in huis op een vlakke vloer. volgens mij is daar weinig natuurlijks aan, je hoeft niks met je voeten te doen, en als je voeten al scheef staan en je voet doorgezakt, wordt dat er toch niet beter van. Ik kan me alles voorstellen bij lopen in gras, zand, grind, etc. omdat je daar je voeten voortdurend moet aanpassen en dus al je spieren goed gebruikt. Alvast bedankt voor je reactie, Marianne van Katwijk

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 12 Mar 2018

Dag Marianne, Inderdaad vraag je op een ongelijke onderlaag meer van je voetspieren dan in huis. Maar iedere keer dat je iets doet, al is het maar je een kopje thee van het aanrecht pakken, moet je met je voeten je balans corrigeren. Dus de voetspieren zijn ook dan actief maar op een andere manier. Als je op blote voeten loopt, ook in huis, stimuleer je de zenuwen onder je voeten. Ook dit is nog een reden om ook in huis op blote voeten te lopen.

Leonie Hoebe
Door

Leonie Hoebe

op 08 Jun 2021

Schoenen die nagenoeg de blote voet volgen zijn barefoots. Alleen zool om je voet te beschermen tegen de ondergrond of kou. En 5 tenen sokken, zodat elke teen zelfstandig functioneert. Dan kun je ook buiten op ' blote voeten lopen. Mij helpt het.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Jun 2021

Klopt, wij raden aan om lopen op barefoot shoes heel rustig op te bouwen in combinatie met voetoefeningen, evenals lopen op blote voeten. Tenensokken zijn inderdaad ook zeer effectief.

Reactie plaatsen