Voorkom pijn met hardlopen. Draag stretchschoenen en oefen je voeten
Zere voeten na hardlopen: veelgestelde vragen en antwoorden
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
03/21/2022
3 min
0

Mijn voeten doen pijn bij hardlopen, wat kan ik daar aan doen?

03/21/2022
3 min
0

Je voeten doen pijn bij het hardlopen. Vervelend! Die pijn kan komen door een hallux valgus, hielspoor, metatarsalgie of een andere vervelende voetklacht. Lees hieronder hoe je de pijn kunt verminderen. En welke hardloopschoenen geschikt zijn om pijn te voorkomen.

Door een hallux valgus schuift de tweede teen over de grote teen. Dat kan pijn doen tijdens hardlopen.

Hoe voorkom je pijn tijdens het hardlopen?

Als je last hebt van je scheve grote teen tijdens het hardlopen, dan kun je speciale hulpmiddelen gebruiken. Schuift de hallux valgus onder of op de tweede teen? Draag dan teensokken, tape of de epitact of taping loop als je rent. Zo krijgt de tweede teen meer ruimte. In onderstaande video zie je hoe je je scheve grote teen tapet.

Vaak kantelen de voeten naar binnen als je hardloopt met een hallux valgus. Bij een hallux valgus categorie C, D of E (zie onderstaande afbeelding) raden we daarom ook vaak sportsteunzolen aan. Deze sportsteunzolen voorkomen dat je voet naar binnen kantelt.


Welke hardloopschoenen kan je dragen met een hallux valgus?

Als je last hebt van een bunion zijn stretchschoenen vaak de oplossing. Deze hardloopschoenen zijn speciaal gemaakt voor voeten met een hallux valgus. Deze koop je bij een speciaalzaak voor sportschoenen.

Let bij het passen op dat je genoeg ruimte hebt in je schoen. Koop dus geen schoenen die te lang zijn voor je voeten. Kies een model dat al breed is en/of vraag de verkoper om een breedtemaat. Voorkom dat de naad van de schoen over de bunion loopt, dat kan irritatie veroorzaken.

Voor dames met een hallux valgus is een hardloopschoen met D-leest geschikt en voor mannen een hardloopschoen met E-leest.

Verder is belangrijk dat de schoen lekker zit en dat je er een zachte landing mee kunt maken.

Trainen van je voeten

Wat zeker ook kan helpen is je voeten en manier van lopen trainen. Een verkeerde manier van lopen heeft niet alleen effect op je voeten, maar ook op je houding. Naast pijn in je voeten kun je dus pijn op andere plekken in je lichaam krijgen.

Met behulp van oefeningen voor de hallux valgus, versterk je je voetspieren, leer je beter lopen en train je je teen recht(er). De pijn zal daardoor binnen een paar weken verminderen. Hier lees je meer over de Online Training Hallux Valgus.

Als je begint met een online voetentraining, mag je dan meteen hardlopen?

Dat ligt aan de voetklacht. Bij hielspoor raden we hardlopen in het begin af. Je voet kan deze belasting nog niet aan. Daarna bepaal je of je kunt hardlopen op basis van pijnscores.

De pijnscore mag niet hoger dan 3 worden op een schaal van 0 tot 10, anders kun je niet goed van de pijn herstellen. Deze beoordeling op basis van pijnscores gelden eveneens voor de andere voetklachten.

Baldruk oefening uit Online Training Hallux Valgus

Kan je op barefoot shoes hardlopen als je voetklachten hebt?

We raden je aan op gewone hardloopschoenen te lopen, niet op barefoot shoes. Wil je het toch proberen? Ga dan voor advies naar een Erkend Voetentrainer en laat je goed onderzoeken en voorlichten.

Wat is een goede hardlooptechniek als je last hebt van voetklachten?

Het is belangrijk dat de pasfrequentie hoog is. Probeer 176 tot 180 stappen per minuut te maken. Dan belast je je voet en de rest van je lijf minder. Zorg er ook voor dat je houding goed is: loop rechtop en gebruik je bilspieren goed. In deze video doet Yvonne Bontekoning een goede looptechniek voor:

Mijn voeten doen pijn bij hardlopen, kan ik starten met oefenen?

Wil jij je zere voeten na het hardlopen aanpakken? Maak dan een goede start en begin met onze 4 gratis oefeningen voor jouw voetklacht. Je kunt ze hier downloaden.

– 4 gratis oefeningen hallux valgus
– 4 gratis oefeningen hielspoor
– 4 gratis oefeningen metatarsalgie
– 4 gratis oefeningen Mortons neuroom
– 4 gratis oefeningen hallux limitus/rigidus
– 4 gratis oefeningen tailor’s bunion
– 4 gratis oefeningen klauw- en hamertenen

Reacties
Categorieën