Ontdek de voetenkunstwerken van Marina Radius
voeten kunstwerk
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
02/14/2024
2 min
0

Ontdek de voetenkunstwerken van Marina Radius

02/14/2024
2 min
0

“Kijk eens wat mooi”, zei Cocky Hoogeveen toen ze foto’s ontving van indrukwekkende voetenbeelden. Deze kunstwerken waren van Marina Radius, een Rotterdamse kunstenares die onze Online Training Hallux Valgus volgt. Ze nodigde ons uit in haar mooie atelier, waar we de voeten met eigen ogen konden bewonderen.  

Een inspirerende ontmoeting in Marina’s atelier

Marina is al meer dan een halve eeuw kunstenares. Naast beelden van brons en albast, maakt ze olieverfschilderijen. Honden, paarden en andere dieren staan centraal in haar werk. Maar ze experimenteert ook graag. Zo verrast ze af en toe met opvallende creaties, zoals haar beelden van voeten.

kunstwerk van voeten

Van Romeinse keizers tot de ideale voet

Marina vertelt: "Tijdens mijn vakantie in Italië zag ik gebeeldhouwde voeten van Romeinse keizers. Die maakten veel indruk op mij, hoewel ze vaak kromme tenen hadden. Ik wilde hier graag mijn eigen versie van maken: de ideale voet.” 

Ze nam haar eigen voet als voorbeeld, maar dan zonder haar hallux valgus. Wel wilde ze in het beeld verwerken dat haar tweede teen langer is dan haar grote teen. Dat vindt ze uniek. “Precies op die plek gaat mijn sok altijd kapot, terwijl de meeste mensen een gaatje bij de grote teen krijgen.” 

kunstwerk van voeten

De technische uitdaging: voeten vormgeven

De kunstenares merkte al snel dat het maken van voeten moeilijk is. Ze leerde in boeken over het menselijke lichaam waar alle pezen, spieren en botten in de voet zitten. Zo kreeg ze meer inzicht in de juiste vorm.

Ze vertelt: "Toen het model van klei af was, liet ik het aan een podoloog zien. Zij zei dat ik de voetboog hoger moest maken, zodat het niet op een platvoet leek." Met die tip kon Marina verder.

De collectie: brons, goud en albast

Marina creëerde drie voeten: een van brons, een van brons met een goudlaagje en een van albast, een soort zachte steen. Van het albast dat over was, maakte ze vleugels. "Zo lijkt de voet van albast toch een beetje Romeins", legt ze uit.

kunstwerk van voeten

Van kunst naar hallux valgus oefeningen

Marina merkte bij het maken van haar kunst al hoe ingewikkeld voeten zijn, maar ze leerde nog meer over voeten in de Online Training Hallux Valgus.

Ze vertelt: "Voeten zijn heel belangrijk voor hoe je staat en loopt. Door de oefeningen uit de training loop ik veel fijner, bewuster en het zwikken van mijn enkel is afgenomen. Maar het belangrijkste is dat ik dankzij de training een hallux valgus operatie voorkom.”

Wil je meer weten over Marina en haar werk? Neem vooral een kijkje op haar website.

Gratis oefeningen voor de hallux valgus

Heb je ook een hallux valgus? En wil je daar iets aan doen? Begin alvast met onze gratis oefeningen.

Download de oefeningen voor de hallux valgus hier

Reacties
Categorieën