Hoe pak ik voetproblemen aan?
Ik heb een probleem met mijn voeten, wat kan ik doen?
30 mei 2022 
3 min. leestijd

Ik heb een probleem met mijn voeten, wat kan ik doen?

Problemen met je voeten kan je zelf oplossen. Door het doen van voet- en houdingsoefeningen van Voetentraining. Je voeten worden sterker, je staat beter en je loopt weer zonder pijn. Sophie (61) had Mortons neuroom, hielspoor en ook nog een hallux valgus. Maar dankzij haar motivatie en doorzettingsvermogen is ze er nu grotendeels vanaf.

Sophie heeft geen pijn meer van haar Mortons neuroom en hielspoor. Ook staat haar hallux valgus een stuk rechter. In dit interview vertelt ze ons over haar herstelproces.

Voetproblemen oplossen

Je begon met de Online Training Hallux Valgus, maar stapte later over op de Online Training Mortons neuroom. Hoe zit dat precies?

 
“Ik heb ruim 10 jaar last van een scheve teen. De scheefstand werd steeds erger en ik kreeg pijn als ik smalle schoenen droeg. Op aanraden van een vriendin volgde ik een webinar bij jullie. Waarom het trainen van voeten belangrijk is, werd goed onderbouwd. Daarom startte ik met de Online Training Hallux Valgus. Ik wilde de situatie graag stabiel houden, zodat de scheefstand niet nog erger werd.”

Ik had eigenlijk geen hoge verwachtingen, maar ik was binnen een halfjaar pijnvrij.

Online Training Mortons Neuroom

“Maar tijdens de training bleek ik ook pijn te hebben door Mortons neuroom. Vermoedelijk door de steunzolen die ik in het voorjaar van 2020 had aangeschaft. Ze namen veel ruimte in in mijn schoen, waardoor de zenuw tussen mijn derde en vierde middenvoetsbeentje waarschijnlijk bekneld is geraakt. In overleg met Erkend Voetentrainer Inge de Jong en de klantenservice van Voetentraining, ben ik toen overgestapt op de Online Training Mortons Neuroom.”

Stopte je met oefeningen tegen de scheefstand?
 

 “Nee, ik heb met Inge een aantal oefeningen uitgekozen die ik blijf doen. En dat heeft gewerkt. De scheefstand van mijn teen is van categorie D naar categorie B/C gegaan (red. zie afbeelding hieronder). Hoewel er nog steeds werk aan de winkel is, is dat echt een verbetering.”

Dit zijn de verschillende scheefstand-categorieën van de hallux valgus. 

voetproblemen oplossen

voetproblemen oplossenHierboven zie je de voor- en nafoto's van Sophie. De bovenste foto is van 25 november 2020 en de onderste foto van 12 januari 2022.

Steunzolen afbouwen

Hoe gaat het met je Mortons neuroom?
 

 “Dit herstelproces ging snel. Ik had eigenlijk geen hoge verwachtingen, maar ik was binnen een halfjaar pijnvrij. Dat vond ik bijzonder en heel fijn. Ik houd van fietsen en wandelen, en daar kan ik nu weer van genieten.”

Hoe heb je dit aangepakt?

 “Ik oefen dagelijks en Inge had onder dunne zooltjes stukjes kurk geplakt, waardoor ik het dragen van steunzolen kon afbouwen. En tussen het oefenen door probeer ik zo veel mogelijk zonder slippers te lopen. Ik loop op teensokken of ik gebruik teenspreiders. Ik sta ook vaak op een ortho puzzel. Dit is een mat met spikes die mijn voetzenuwen prikkelt."

"Ik gebruik de ortho puzzel bijvoorbeeld tijdens het strijken of het koken. Daardoor is mijn hielspoor denk ik ook verdwenen. Verder draag ik nu meestal platte schoenen met een brede neus. Dat loopt fijner en mijn voeten krijgen genoeg ruimte.”

voetproblemen oplossenSophie staat op haar ortho puzzel.

Regelmatig oefenen

Had je van tevoren twijfels om met Voetentraining te beginnen?

 “Nee. Ik vond het ’t proberen waard. Maar mijn verwachtingen waren niet heel hoog. Ik wilde vooral de scheefstand stabiel houden, verergering voorkomen. Dat mijn teen nu rechter staat is erg fijn. Je moet hiervoor wel regelmatig oefenen. Het kan wat saai zijn om dit in je eentje te doen, maar als je gemotiveerd bent, helpt dat wel om ermee door te gaan.”

Wat vind je van het resultaat dat je bereikt hebt?

 
“Ik ben er blij mee. Tijdens de bruiloft van mijn zoon droeg ik elegante schoenen en dat is goed gegaan. Dan merk je dat er veel progressie is. Voorlopig ga ik nog door met trainen, want ik wil mijn scheve teen nog rechter krijgen.”

Noot van Voetentraining: Dit is een interview met een van de deelnemers aan de online trainingen van Voetentraining. Ze wilde liever niet met haar achternaam en woonplaats in dit artikel vermeld worden. Haar gegevens zijn wel bekend bij Voetentraining.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Barbara
Door

Barbara

op 31 May 2022

Heel mooi artikel !

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 31 May 2022

Hartelijk bedankt voor je compliment. Daar worden we blij van :)

Reactie plaatsen