Je kunt voetoefeningen combineren met steunzolen
ik heb steunzolen heeft oefenen dan wel zin
Scheve grote teen
Yvonne Bontekoning
Scheve grote teen
12/04/2023
2 min
6

Ik heb steunzolen, heeft oefenen dan wel zin?

12/04/2023
2 min
6

Het oefenen van je voeten heeft zeker zin als je steunzolen hebt. Steunzolen oefenen de voet namelijk niet; ze bieden alleen steun. Gezonde voeten bereik je met oefeningen die je voetspieren versterken en je voetgewrichten soepeler maken.

Is Voetentraining tegen steunzolen?

Voetentraining is niet per definitie tegen steunzolen. Maar wij zien steunzolen als een passieve oplossing. Ze kunnen helpen tegen de pijn; daarom kan het prettig zijn om ze te dragen. Maar je pakt de oorzaak van de pijn er niet mee aan. We noemen dit ook wel symptoombestrijding.

steunzolen en voetentraining

Als je de voeten oefent, pak je de oorzaak van je pijn wel aan. Je krijgt sterke, soepele voeten, een goede voetstand en een juiste houding. Daardoor loop je uiteindelijk weer lekker en bovendien op eigen kracht.

Maar oefenen vergt wel tijd en discipline. Je merkt geleidelijk aan effect. Vaak ervaar je na de eerste vier weken al pijnverlichting.

In deze video vertel ik er meer over:

Zijn er zolen die je voeten trainen?

Ja, dat zijn proprioceptieve zolen: dunne inlegzolen met kleine verhogingen van kurk. Deze verhogingen prikkelen de zenuwen in de voetzool.

Proprioceptieve zolen activeren bepaalde spieren om meer of juist minder te doen. De spierbalans wordt zo gunstig beïnvloed. Daarnaast hebben deze dunne zolen een positieve invloed op je lichaamshouding.

Hieronder zie je een afbeelding van proprioceptieve zolen.

steunzolen en voetentraining

Kan ik mijn steunzolen afbouwen?

Als je regelmatig oefent, heb je misschien minder vaak je steunzolen nodig. Maar dit hangt af van je voet- en houdingsproblemen.

Het is slim om samen met een Erkend Voetentrainer te bekijken of jij je steunzolen kunt afbouwen. Die kijkt naar je voeten en houding, en begeleidt je op een professionele manier. Het is geen goed idee om zomaar te stoppen met je steunzolen.

Dit is de kaart met Erkend Voetentrainers. Kijk of iemand bij jou in de buurt zit.


Ik heb steunzolen, heeft oefenen dan wel zin? - Conclusie

Oefenen heeft zeker zin als je steunzolen hebt. Je krijgt sterke, soepele voeten en misschien heb je na een tijdje je steunzolen niet eens meer nodig.

Tips voor het oefenen van je voeten

  1. Begin met eenvoudige oefeningen en bouw het geleidelijk aan op.
  2. Doe de oefeningen regelmatig; minimaal drie keer per week en dan vijftien minuten per voet.
  3. Let op je houding en ademhaling tijdens het oefenen.
  4. Als je pijn krijgt, stop dan met de oefening of doe deze voorzichtiger.

Gratis oefeningen hallux valgus

1 op de 4 Nederlanders heeft een hallux valgus. Ben jij er hier één van? Download dan de 4 gratis oefeningen hieronder.

steunzolen en voetentraining

4 gratis oefeningen hallux valgus downloaden

Heb je een andere voetklacht? We hebben ook gratis oefeningen voor hielspoor, Mortons neuroom, metatarsalgie, tailor’s bunion, hallux limitus/rigidus, klauw- en hamertenen en metatarsalgie. Deze vind je allemaal via de homepage.


Reacties
Categorieën