Voetoefeningen voorkomen dat je hallux limitus een hallux rigidus wordt
Hallux rigidus voorkomen? Begin met oefenen
15 december 2020 
1 min. leestijd

Hallux rigidus voorkomen? Begin met oefenen

Hallux rigidus. Je grote teen is volledig verstijfd. Je kunt hem niet meer omhoog of naar beneden bewegen. Merk je dat je grote teen op dit moment steeds moeilijker beweegt? Dan heb je een hallux limitus. Als je niets doet wordt dit uiteindelijk een hallux rigidus. Start dus met oefenen. Hieronder bespreken we de voordelen van oefenen.

Dit zijn de voordelen van onze oefeningen voor de hallux limitus

  • Je krijgt een goed gevoel. Je voeten gaan fijner aanvoelen, en je voelt meer en scherper aan wat zich in je voeten afspeelt;
  • De gewrichten in je voeten en dus ook van je grote teengewricht versoepelen. Je kunt ze veel gemakkelijker bewegen;
  • Door te trainen worden je voetspieren beter aangestuurd door je hersenen;
  • Je zult beter lopen, een betere houding krijgen, een mooiere en sterke voet hebben, zonder pijn, tot in de lengte van jaren.

Als het goed is ben je al begonnen met onze 4 gratis oefeningen. Is dit nog niet zo? Download ze dan hieronder.

Hallux rigidus of een hallux limitus?

Weet je niet zeker of je een hallux limitus of een hallux rigidus hebt? Bekijk dan deze video:

Het is verwarrend dat de termen hallux limitus en hallux rigidus door elkaar worden gebruikt. Vaak denken mensen dat ze een hallux rigidus hebben, terwijl ze nog een hallux limtius hebben. Bij een hallux rigidus is het grote teengewricht rigide. Dat betekent dat er geen enkele beweging mogelijk is. Bij een hallux limitus wordt het grote teengewricht beperkt in zijn beweging. Kun jij je grote teen een klein stukje omhoog buigen met je vinger? Dan heb je een hallux limitus.

Wanneer kun je gaan oefenen?

Als je een hallux limitus hebt, dan kun je gaan oefenen. Heb je een hallux rigidus en zit er dus geen enkele beweging meer in het gewricht? Dan heeft oefenen geen zin. Uiteraard heeft het dan wel zin om de andere gewrichten in de voet te trainen, maar je krijgt geen beweeglijkheid meer terug in het grote teengewricht. Bij een hallux limitus kun je de beweeglijkheid van het grote teengewricht wel verbeteren en dus voorkomen dat het een hallux rigidus wordt.

Hallux rigidus/limitus Facebookgroep

Wil je met lotgenoten praten over het oefenen van je hallux limitus? Meld je dan aan voor onze Facebookgroep. We geven daarin ook tips over oefeningen. Daarnaast is het mogelijk vragen te stellen in de groep. We zullen deze beantwoorden.

Over de schrijver
Muriel
Door

Muriel

op 07 May 2023

Dag, zijn de oefeningen voor Hallux Limitus dezelfde als die voor de Hallux Valgus?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 08 May 2023

Bedankt voor je vraag. Oefening 1 t/m 3 is hetzelfde, de 4e oefening is anders. Succes met oefenen.

Narda van Geutselaar
Door

Narda van Geutselaar

op 17 Jan 2023

Ongeveer 10 jaar geleden zeiden de dokters van ziekenhuizen dat ik Hallux Valgus werd naderhand Hallux Regide Alleen een operatie zou voor mij goed zijn. Niet gedaan maar een Podoterapeut ingeschakeld. Wat is dan Hallux Valgus en mijn teen is te bewegen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Jan 2023

Beste Narda, Een hallux valgus is een scheve grote teen. Zou je een foto kunnen sturen naar info@voetentraining.nl van je voeten? Dan kijken we even in welke mate er sprake is van scheefstand. Als je je grote teen nog kan bewegen heb je geen hallux rigidus, maar waarschijnlijk een hallux limitus. De teen is dan nog goed trainbaar om volledige stijfheid te voorkomen.

Reactie plaatsen