Kinderen hebben meestal geen steunzolen nodig
Heeft mijn kind steunzolen nodig
Scheve grote teen
Yvonne Bontekoning
Scheve grote teen
02/21/2024
2 min
2

Heeft mijn kind steunzolen nodig?

02/21/2024
2 min
2

Heeft mijn kind steunzolen nodig? Meestal niet. Als je kind genoeg tijd op blote voeten loopt of flexibele schoenen zonder steun draagt, kunnen de voeten en de manier van lopen zich op een natuurlijke manier ontwikkelen.

Natuurlijke ontwikkeling van de kindervoet

Als ouder of verzorger kun je bijdragen aan de natuurlijke groei van de kindervoet. Laat je kind bijvoorbeeld geregeld op blote voeten lopen of minimalistische schoenen dragen (barefoot schoenen). Deze schoenen bieden geen ondersteuning, waardoor de voetspieren en -gewrichten zelf aan de slag gaan. De voet en het looppatroon krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen.

Het effect van steunzolen: wat zegt de wetenschap?

steunzolen voor kinderenMechanische steunzool die passief ondersteunt.

De wetenschap geeft het volgende advies over steunzolen bij kinderen:

Geen steunzolen
Er is geen bewijs dat steunzolen de voeten helpen beter te ontwikkelen. Je kind hoeft dus geen steunzolen te gebruiken als het geen pijn heeft of geen problemen heeft met bewegen. Zien de voeten er plat uit? Dat is normaal voor die leeftijd. Bovendien kunnen voeten van kinderen van dezelfde leeftijd er heel verschillend uitzien, dus ook daarover hoef jij je geen zorgen te maken.

Heeft je kind platvoeten? Lees hier wat je als ouder of verzorger kunt doen.

Wel steunzolen

Heeft je kind wel pijn in de voeten of problemen met bewegen? Dan kunnen steunzolen tijdelijk een optie zijn. Onderzoek laat zien dat steunzolen de pijn kunnen verminderen en het bewegen makkelijker maken. Krijgt je kind nieuwe, grotere schoenen? Kijk dan goed of de steunzolen nog groot genoeg zijn voor de nieuwe maat.

Algemeen advies van de wetenschap
Het is goed om als kind veel op blote voeten te lopen. Of oefeningen te doen waarbij je kind dingen oppakt met de tenen. Zo worden de spieren in de voeten sterker.

Actieve oplossing voor kindervoeten

Wij geloven in een actieve oplossing voor de ontwikkeling van kindervoeten.

Train en versterk de voetspieren actief met beweging en oefening, in plaats van te vertrouwen op passieve hulpmiddelen zoals steunzolen. Hier zijn enkele tips om de voeten van je kind sterk en gezond te houden:

 1. Tijd doorbrengen op blote voeten
  Laat je kind zoveel mogelijk op blote voeten lopen, zowel binnenshuis als buiten.
 2. Barefoot schoenen dragen
  Kies voor schoenen die de natuurlijke beweging van de voeten bevorderen
 3. Spelletjes op blote voeten
  Moedig activiteiten aan zoals knikkers oppakken met de tenen om de voetspieren spelenderwijs te trainen.
 4. Verken verschillende ondergronden
  Laat je kind op verschillende ondergronden lopen zoals zand, gras, houtsnippers of kiezels. Zo kunnen de voetspieren zich aanpassen aan verschillende structuren en wordt de priopriocepsis gestimuleerd. Dit wil zeggen dat je kind beter leert voelen waar het op loopt en daardoor makkelijker zijn balans kan houden, zonder dat het daar over na hoeft te denken.

steunzolen voor kinderen


Zolen die wij wél aanbevelen: proprioceptieve zolen

Proprioceptieve zolen helpen de voeten van kinderen beter samen te werken met hun hersenen. Dit komt doordat de zolen kleine drukpunten hebben die met de voetspieren, pezen en zenuwen 'communiceren'. Hierdoor kunnen kinderen hun voeten beter voelen en gebruiken, wat helpt bij het lopen, rennen en spelen.

steunzolen voor kinderenProprioceptieve zool die het gevoel in de voeten prikkelt. 

Heeft mijn kind steunzolen nodig ­ – samenvatting

De meeste kinderen hebben geen steunzolen nodig voor een gezonde ontwikkeling van hun voeten. Als je kiest voor de actieve benadering en je kind aanmoedigt zijn of haar voetspieren te gebruiken en te versterken, leg je de basis voor sterke en gezonde voeten op de lange termijn.

Heb je nog vragen of wil je meer tips over hoe je de voetgezondheid van je kind kunt ondersteunen? Laat het ons weten in de reacties hieronder of stuur een mail naar info@voetentraining.nl. We helpen je graag.

Reacties
Categorieën