Valpreventie is belangrijk om ongelukken door vallen te voorkomen. Lees ons advies
waarom is valpreventie belangrijk
Scheve grote teen
Pine Berg
Scheve grote teen
10/03/2023
1 min
3

Waarom is valpreventie belangrijk?

10/03/2023
1 min
3

Waarom is valpreventie belangrijk? Omdat het aantal dodelijke slachtoffers door een val blijft groeien. In 2022 overleden hierdoor 6200 Nederlanders. Volgens het CBS is dat 15 procent meer dan in 2021. Als je het omrekent, zijn het zeventien fatale vallen per dag.

Voetklachten beginnen al vroeg

Voor Cocky Hoogeveen komt dit nieuws niet als een verrassing. Een belangrijke oorzaak van de valongelukken is namelijk het ontbreken van een stevig fundament: sterke, getrainde voeten.

Cocky: “Jonge mensen, 20 tot 35 jaar, hebben al voetklachten. Dat komt doordat we onze voeten al vanaf het eerste levensjaar in een korset stoppen. De voeten hoeven niets te doen. Ze worden lui. En dat breekt ons op latere leeftijd op. Schoenen maken meer kapot dan je lief is. Wie mooi wil zijn moet kennelijk pijn lijden, zeker op latere leeftijd.”

valpreventie blote voeten

Andere aanpak valpreventie

“Daarnaast pakken we valpreventie misschien wel verkeerd aan. Kleedjes worden weggehaald, hulpmiddelen ingezet als sta-op stoelen. Noem maar op. Dat we zelf ook nog wat moeten blijven doen om onze spieren actief te houden, wordt makkelijk vergeten.”

Waarom is valpreventie belangrijk?

Valpreventie in combinatie met voetoefeningen en oefenen op blote voeten, voorkomt valongevallen. Door zo vroeg mogelijk te beginnen met voetentraining, is de kans op voetklachten, voetoperaties, steunzolen en ongelukken door vallen een stuk kleiner. 

valpreventie blote voeten

Misschien denk je nu: ik ben te laat, ik kan niets meer doen aan mijn voetklachten en evenwichtsproblemen. Maar het is nooit te laat. Je bent nooit te oud om te werken aan stevige voeten. Cocky heeft daarom een reeks valpreventie-oefeningen gemaakt.

Hier vind je de valpreventie-oefeningen van Cocky

Gratis oefeningen hallux valgus

Eén op de vier mensen heeft een hallux valgus. Ook hierdoor verlies je stabiliteit en wordt de kans op vallen groter. Wij hebben vier gratis oefeningen voor de hallux valgus.

Download ze hier. 

valpreventie blote voeten

Reacties
Categorieën