Artrose pak je aan door te bewegen en je spieren te versterken
wat te doen tegen artrose
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
10/26/2023
1 min
0

Pijnverlichting bij artrose: Cocky geeft tips

10/26/2023
1 min
0

Wat te doen tegen artrose? Blijven bewegen en spierversterkende oefeningen doen. Dat is belangrijk, volgens Cocky Hoogeveen van Voetentraining. Ze vertelt wat artrose eigenlijk is en geeft adviezen.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening die pijn en stijfheid in de gewrichten veroorzaakt. Het komt vaak voor, vooral bij vrouwen ouder dan 45 en bij mensen met overgewicht. Artrose is geen slijtage; het is eerder een verandering in de gewrichten.

Hoe ontstaat pijn bij artrose?

Gewrichten hebben een dun laagje kraakbeen, waardoor ze soepel kunnen bewegen. Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner, wat wrijving en pijn veroorzaakt. Meestal heb je pijn in één gewricht. Je voelt het vooral aan het begin van een beweging.

Je loopt meer risico op artrose als je botbreuken hebt gehad. Of als je een ander trauma in je gewrichten hebt opgelopen. Met voetklachten zoals een hallux valgus is de kans op artrose ook groter, bijvoorbeeld knieartrose. Je voetstand verandert als je een hallux valgus hebt en daardoor verandert je hele houding en dus ook de stand van je knie.

artrose behandelen

Wat te doen tegen artrose?

Als je pijn door artrose wilt verminderen, is het belangrijk om te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Doe daarnaast spierversterkende oefeningen, want daarmee houd je de spierkracht op peil. Pak ook je voetklachten aan, als je die hebt.

Meer weten over artrose? Onlangs werd Cocky hierover geïnterviewd door Margriet Online. Dit artikel kun je hier lezen, als je een gratis account aanmaakt.

Bekijk ook deze video:

Download de gratis oefeningen voor gezonde voeten

Wil je minder risico lopen op artrose in je voeten of knieën? Begin dan met oefenen. Download de vier gratis oefeningen voor gezonde voeten.

artrose behandelen

Reacties
Categorieën