Wandelen op blote voeten is gezond, mits je dit voorzichtig opbouwt
Is wandelen op blote voeten gezond
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
01/31/2024
2 min
1

“Met het bevrijden van mijn voeten, bevrijdde ik ook iets in mijzelf”

01/31/2024
2 min
1

Is wandelen op blote voeten gezond? Ja, want je krijgt sterkere, soepele voeten en je loopt op een natuurlijkere manier. Maar het is belangrijk om lopen op blote voeten voorzichtig op te bouwen en training te volgen, zoals Marijke Schut heeft gedaan tijdens Bevrijd je voetendag. Wij interviewden haar over haar ervaring.

lopen op blote voeten is goed voor je

Daar moet ik heen, dacht Marijke toen ze een krantenbericht zag over de workshop Barefoot lopen op Bevrijd je voetendag. Ze had vroeger weleens op blote voeten gelopen en was benieuwd naar de juiste techniek en de effecten ervan. Enthousiast deelt ze wat de workshop haar heeft gebracht.  

Inspirerende workshop Barefoot lopen

“Samen met een vriendin ging ik naar schoenenwinkel De Trek Barefoot op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Daar vond de workshop plaats. Het was direct inspirerend. Rob Salomonson, de workshoptrainer, vertelde dat hij al vijftien jaar zonder schoenen loopt, ook in de winter. Zijn voeten hadden zo’n dikke eeltlaag gekregen dat ze goed tegen de kou konden.

‘Willen jullie eerst sokjes dragen om rustig te wennen?’, vroeg hij. ‘Nee hoor, we gaan direct op blote voeten’, antwoordden we. Dat vond hij een goede start. Anderhalf uur lang leerde hij ons hoe je je voeten neerzet, wat een goed loopritme is en welke houding het beste is. Zo kwam ik erachter hoe ik de krachten tijdens het lopen kan opvangen met mijn spieren in plaats van mijn gewrichten.

lopen op blote voeten is goed voor je

Minder pijn in mijn knieën

Sinds deze workshop loop ik geregeld op blote voeten en op mijn fivefinger teenschoenen. Ik merk dat de pijn in mijn knieën hierdoor is afgenomen en dat de doorbloeding van mijn voeten beter is. Normaal kreeg ik bijvoorbeeld altijd een blauwe teen als ik in de winter in het koude buitenwater zwom. Dat is nu niet meer zo.

Verder ben ik meer gefocust op het lopen, waardoor ik meer in de leegte loop met mijzelf. Een persoonlijke, innerlijke reis, waarbij ik me losmaak van afleidingen van buitenaf en diep in mijn eigen bewustzijn duik: mijn eigen bubbel. Lopen op blote voeten heeft mij dus ook een gevoel van vrijheid gegeven. Ik heb niet alleen mijn voeten bevrijd, maar ook iets in mijzelf.”

Is wandelen op blote voeten gezond – samenvatting

Wandelen op blote voeten is gezond, mits je dit voorzichtig opbouwt, het liefst onder begeleiding. De meeste schoenen die we dragen beknellen onze voeten, waardoor we klachten kunnen krijgen zoals een hallux valgus, Mortons neuroom of hamertenen. Daarom is het goed om onze voeten te bevrijden van deze korsetten.

Doe mee met de Bevrijd je voeten oefeningen challenge

Bevrijd je voetendag op 24 mei is de perfecte gelegenheid om te ervaren hoe het is om te lopen op blote voeten. Wil jij je optimaal voorbereiden op deze unieke dag? Neem dan deel aan onze challenge! Elke week onthullen we een nieuwe oefenvideo op onze website. Met regelmatige beoefening van deze oefeningen, sta jij straks klaar om zelfverzekerd en blootsvoets deel te nemen aan Bevrijd je Voetendag. Samen maken we er een onvergetelijk succes van!

Meld je hier aan voor de Bevrijd je voeten oefeningen challenge


Reacties
Categorieën