Rollen met het stekelballetje is een goede voetoefening voor lopen op blote voeten
Voetoefening 1 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag
29 januari 2024 
1 min. leestijd

Voetoefening 1 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag

Wat is een goede voetoefening voor lopen op blote voeten? Rollen met het stekelballetje. Als je deze oefening dagelijks doet, stimuleer je je voetzenuwen. Zo ga je beter voelen met je voeten. Lopen op blote voeten wordt eenvoudiger. 

Waarom je voetzenuwen stimuleren?

We hebben een zesde zintuig: de propriocepsis. Met de propriocepsis krijgen de hersenen informatie binnen over hoe je staat en loopt. Ook al kijk jij er zelf niet naar, je hersenen weten altijd waar je armen, handen en voeten zich bevinden.

Dit komt door de honderdduizenden zenuwuiteinden of sensoren in ons lichaam. Zij sturen de informatie over onze bewegingen door naar onze hersenen.

Ook in de onderkant van de voet zitten veel sensoren. Maar helaas krijgen onze hersenen hiervan niet alle informatie binnen. We lopen namelijk meer op schoenen dan op blote voeten. Hierdoor hoeven onze voetspieren weinig te doen en worden de sensoren niet geprikkeld. 

Voetoefening met de stekelbal 

Deze beperkte informatietoevoer heeft grote gevolgen. De hersenen kunnen onze voetspieren minder goed aansturen, waardoor we problemen krijgen met lopen en ons evenwicht.

Daarom is het belangrijk om de sensoren in onze voeten weer te prikkelen. En dat doen we door onze voeten te rollen over het stekelballetje. Hierdoor ga je écht voelen met je voeten.

Voetoefening 1: Rollen met het stekelballetje

In deze video vertelt Cocky hoe de voetoefening gaat. Je kunt gerust met haar meedoen.


Waar vind je het stekelballetje?

Heb je het stekelballetje nog niet? Je vindt het op onze pagina met oefenmaterialen. Dit balletje hebben we getest en is zacht genoeg. Andere balletjes, zoals hondenballetjes, zijn te hard.

Kan ik ook een tennisbal of een lacrossebal gebruiken?

Nee, deze ballen zijn te hard. Ze stimuleren de zenuwen en de bloedcirculatie niet, waardoor je voet zich niet kan herstellen. 

Meer voetoefeningen voor lopen op blote voeten

De komende maanden geeft Cocky jou wekelijks nieuwe voetoefeningen. Op de videopagina op onze website worden de oefening gepubliceerd. Zo kan je iedere week aan de slag!

Met deze voetoefeningen oefen je voor Bevrijd je voetendag op 24 mei. Op deze dag gaan de schoenen uit. Dus is het belangrijk om sterke, soepele voeten te hebben. Zo kun je het blotevoetengevoel optimaal ervaren.

Meer weten? Ga naar de website van Bevrijd je voetendag.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Reactie plaatsen