Rollen met het stekelballetje is een goede voetoefening voor lopen op blote voeten
Voetoefening 1 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag
09 januari 2023 
1 min. leestijd

Voetoefening 1 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag

Wat is een goede voetoefening voor lopen op blote voeten? Rollen met het stekelballetje. Als je deze oefening dagelijks doet, stimuleer je je voetzenuwen. Zo ga je beter voelen met je voeten. Lopen op blote voeten wordt eenvoudiger.

Waarom je voetzenuwen stimuleren?

We hebben een zesde zintuig: de propriocepsis. Met de propriocepsis krijgen de hersenen informatie binnen over hoe je staat en loopt. Ook al kijk jij er zelf niet naar, je hersenen weten altijd waar je armen, handen en voeten zich bevinden.

Dit komt door de honderdduizenden zenuwuiteinden of sensoren in ons lichaam. Zij sturen de informatie over onze bewegingen door naar onze hersenen.

Ook in de onderkant van de voet zitten veel sensoren. Maar helaas krijgen onze hersenen hiervan niet alle informatie binnen. We lopen namelijk meer op schoenen dan op blote voeten. Hierdoor hoeven onze voetspieren weinig te doen en worden de sensoren niet geprikkeld.

Voetoefening met de stekelbal

Deze beperkte informatietoevoer heeft grote gevolgen. De hersenen kunnen onze voetspieren minder goed aansturen, waardoor we problemen krijgen met lopen en ons evenwicht.

Daarom is het belangrijk om de sensoren in onze voeten weer te prikkelen. En dat doen we door onze voeten te rollen over het stekelballetje. Hierdoor ga je écht voelen met je voeten.

Voetoefening 1: Rollen met het stekelballetje

In deze video vertelt Cocky hoe de voetoefening gaat. Je kunt gerust met haar meedoen.


Waar vind je het stekelballetje?

Heb je het stekelballetje nog niet? Je vindt het op onze pagina met oefenmaterialen. Dit balletje hebben we getest en is zacht genoeg. Andere balletjes, zoals hondenballetjes, zijn te hard.

Kan ik ook een tennisbal of een lacrossebal gebruiken?

Nee, deze ballen zijn te hard. Ze stimuleren de zenuwen en de bloedcirculatie niet, waardoor je voet zich niet kan herstellen.

Meer voetoefeningen voor lopen op blote voeten

De komende maanden geeft Cocky jou elke maandag om 14.00 uur een voetoefening via de videopagina op onze website en onze socialmediakanalen.

Met deze voetoefeningen oefen je voor Bevrijd je voetendag op 23 juni. Op deze dag gaan de schoenen uit. Dus is het belangrijk om sterke, soepele voeten te hebben. Zo kun je het blotevoetengevoel optimaal ervaren.

Meer weten? Ga naar de website van Bevrijd je voetendag.

Hulp nodig bij de oefeningen? Vraag het Cocky

Heb je vragen over de voetoefeningen? Stel ze via info@voetentraining.nl en zet in de onderwerpregel: Vraag het Cocky. Je krijgt antwoord op je e-mail en je vraag wordt ook anoniem verwerkt op deze pagina, zodat anderen er ook wat aan hebben. De oproep 'Vraag het Cocky' komt ook geregeld voorbij op Facebook.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen