Met de voetoefening lopen op de plaats met armzwaai leer je wandelen op blote voeten.
Voetoefening 9 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag
22 maart 2024 
2 min. leestijd

Voetoefening 9 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag

Welke voetoefening voor wandelen op blote voeten kan ik doen? Lopen op de plaats met armzwaai is een goede oefening. Hiermee bouw je wandelen op blote voeten rustig op. Als je deze oefening vaak doet, is de kans groot dat je op Bevrijd je voetendag gemakkelijk een blotevoetenpad kunt bewandelen.

Waarom is wandelen gezond?

Wandelen is gezond voor je lichaam en geest. Je maakt je spieren los en je verbetert de zuurstofcirculatie. Ook doet de buitenlucht veel goeds. Zeker als je in een natuurrijk gebied wandelt. Je bent even weg uit je dagelijkse omgeving, waardoor je beter kunt ontspannen. Bovendien bevat een groene omgeving bepaalde stoffen die je gezondheid positief beïnvloeden (bron: Arts en Leefstijl, 2022).

Waarom wandelen op blote voeten?

wandelen op blote voeten

Wandelen op blote voeten is ook gezond. Je traint je voetspieren en je leert echt voelen met je voeten.

In onze voeten zitten honderdduizenden sensoren/zenuwuiteinden. Deze staan in directe verbinding met de hersenen. Hierdoor weten de hersenen bijvoorbeeld automatisch hoe je staat. In de onderkant van de voet zitten ook sensoren. Deze geven druk, warmte en trekkrachten door. En daarop reageren de spieren.

Als je stevige schoenen draagt, prikkel je deze sensoren te weinig. Daardoor krijgen de hersenen onvoldoende informatie binnen over hoe je staat en loopt. Het gevolg hiervan is dat je sneller uit balans raakt. Daarom is het goed om regelmatig actief te zijn op blote voeten.

wandelen op blote voeten

Maar bouw wandelen op blote voeten wel rustig op, in combinatie met oefeningen. Onze voeten zijn het namelijk niet gewend.

Welke voetoefening voor wandelen op blote voeten kan ik doen?

De oefening die Yvonne Bontekoning van Voetentraining hieronder voordoet, is zeer geschikt. Je loopt op je plaats en maakt daarbij een armzwaai. Net zoals bij een echte wandeling. Probeer af te wisselen in snelheid. Hoe langzamer je het doet, hoe zwaarder het wordt.

Doe ook mee met Bevrijd je voetendag 24 mei!

Op 24 mei is het Bevrijd je voetendag! Dit is dé dag om je voeten te bevrijden van schoenen en te genieten van de voordelen van blootsvoets lopen.

Waarom meedoen?

Gezondheid: blootsvoets lopen stimuleert de spieren en pezen in je voeten en enkels, wat leidt tot een betere balans en coördinatie. Het maakt ook je voeten sterker.

Welzijn: direct contact met de grond vermindert een gevoel van stress.

Plezier: blootsvoets lopen is gewoon leuk! Het geeft je een gevoel van vrijheid en avontuur.


Vraag het Voetentraining

Heb je een vraag over deze oefening? Mail dan naar info@voetentraining.nl. We geven je graag advies.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Reactie plaatsen