Voeten sterk en gezond, 5 tips om direct mee aan de gang te gaan
Voeten sterk en gezond maken
23 januari 2019 
2 min. leestijd

Voeten sterk en gezond maken

Voeten sterk en gezond maken. Je houdt je voeten sterk en gezond door ze op natuurlijke wijze te gebruiken. Denk aan het lopen op blote voeten en minimalistische schoenen. Ook voetmassage, het dragen van teenspreiders en de Short-Foot Exercise houden je voeten in goede conditie. Yvonne Bontekoning van Voetentraining geeft 5 tips hoe je voetklachten kunt voorkomen.

Voeten sterk en gezond maken

Tip 1: Loop eens een tijdje op blote voeten of minimalistische schoenen.

Probeer je voeten op zo’n natuurlijk mogelijke manier te gebruiken. Dit doe je door al een half uurtje per dag op blote voeten of minimalistische schoenen te lopen. Met voorkeur een ongelijkmatige ondergrond, dan train je je voetspieren.

Maar waar vind je zo’n ongelijkmatige ondergrond? In Nederland zijn stoepen en wegen vaak hard en juist gelijkmatig. Maar je zou bijvoorbeeld op de blindengeleide ribbeltjes kunnen lopen of op een onverhard paadje in een park. Maar, hoe zorg je ervoor dat je niet in glas, kauwgom of hondenpoep loopt? Daar is een oplossing voor: minimalistische schoenen.

Minimalistische schoenen

Een minimalistische schoen geeft geen steun, maar wel bescherming. De schoen heeft een dunne, flexibele zool, geen hak en geen ronding bij de neus. Je voet staat dus vlak op de grond. Bij de meeste schoenen staan je tenen omhoog, waardoor je teenspieren worden verkort. Dit kan voorvoetklachten, zoals metatarsalgie, veroorzaken. Als je minimalistische schoenen draagt, of veel op blote voeten loopt voorkom je dit.

Tip 2: Draag teenspreiders

Waarom zijn teenspreiders goed voor je voeten? Heel veel schoenen hebben een vrij spitse neus. Hierdoor wijzen de grote en kleine teen naar elkaar toe. Ze hebben namelijk te weinig ruimte. Met de teenspreiders werk je deze stand tegen, want je zet je tenen weer in de natuurlijke stand: ofwel in lijn met je middenvoetsbeentjes.

Teenspreidershulpmiddelen hallux valgus

Hoe werken de teenspreiders of correct toes? Stop de siliconen kussentjes tussen je tenen. Als het koud is kun je teensokken onder de teenspreiders dragen, of je draagt ze in minimalistische schoenen. Zo voorkom je voetklachten, zoals: hallux valgus, tenen die over en onder elkaar kruipen of zere nagels.

Tip 3: Zorg voor een goede voetmassage met de spikebal

Massage voor je voeten

De spikebal lijkt puntig, maar hij is zacht. Ideaal voor een massage van je voetzool. Rol 3 tot 5 keer heen en weer onder het 1e, 2e, 3e, 4e, en 5e middenvoetsbeentje. Dit ontspant, maar het activeert tegelijkertijd de doorbloeding in je voet. Je maakt ook de fascie, het bindweefsel dat in je voet zit los. Als je voet te weinig beweegt, bijvoorbeeld in je schoenen, dan kan de fascie gaan verkleven.

Tip 4: Activeer je teenspieren met de spikebal

Spikebalvoetentraining massageballetjes

Als je je teenspieren regelmatig activeert, voorkom je klauw- en hamertenen. Voor deze oefening heb je ook de spikebal nodig. Probeer de bovenkant van je voorvoet op te rekken en ondertussen het balletje te kneden. Zo kun je je tenen goed naar beneden bewegen en train je je voorvoet en teenspieren.

Tip 5: Doe de Short-Foot Exercise

Short-Foot Exercise

Met de Short-Foot Exercise activeer je heel veel spieren in je voeten. In het begin gaat het moeilijk, omdat je voetspieren dit niet gewend zijn. Maar hoe vaker je het doet, hoe soepeler het gaat. Zo gaat de Short-Foot Exercise:

  1. Begin zittend
  2. Zorg ervoor dat je je voet niet naar binnen kantelt
  3. Houd je hielbeen rechtop
  4. Haal je voorvoet heel subtiel naar je hiel
  5. Doe dit een paar keer.

Online Training Gezonde Voeten

We hebben een Online Training Gezonde Voeten ontwikkeld. Deze bestaat uit 3 modules waarin je nog veel meer oefeningen krijgt. Misschien wat voor jou?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Yvonne Bontekoning. Ik help sporters met klachten aan voeten, benen en heupen. Ik zie veel mensen met voetklachten. Sinds 2013, na een lezing van een evolutiebioloog over de natuurlijk voet, ben ik gaan onderzoeken of voetklachten misschien samen zouden kunnen hangen met het feit dat we onze voeten niet meer natuurlijk (zonder schoenen die niet de vorm van de voet hebben) gebruiken. Ik ben, samen met Cocky Hoogeveen, de initiatiefnemer van Voetentraining.
Numan
Door

Numan

op 16 Nov 2023

Ik heb last van Morton neuroom Overdag en het meeste savonds pijn straalt uit naar de tenen wat helpt Ik kan al 4 maanden niet meer werken Is het hulp voor mijn voeten z, numan

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Nov 2023

Wat erg voor je. We raden je aan naar een Erkend Voetentrainer te gaan bij je in de buurt: https://voetentraining.nl/kaart-locaties-voetentrainers-van-voetentraining/

Martine
Door

Martine

op 25 Sep 2022

OH ik noteer de short foot oefening bij mijn andere.Dank je.De andere tips doe ik reeds door jullie training.Zo fijn om te voelen met je voeten❤️

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Sep 2022

Heel goed. Graag gedaan, fijn dat je er baat bij hebt!

Tom
Door

Tom

op 02 Aug 2022

Zeer educatief artikel. Ik ben blij om het te lezen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 03 Aug 2022

Wat fijn! Bedankt!

john sweenen
Door

john sweenen

op 17 Sep 2019

geweldig eindelijk iets om aan de voeten te doen terwijl mijn logopediste zei at er geen oefeningen waren. veel dank. John

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Sep 2019

Beste John, Dank voor je reactie op ons bericht Voeten sterk en gezond maken. Graag gedaan!

Corrie Visser
Door

Corrie Visser

op 21 Jun 2019

Ik heb behoorlijk doorgezakte voorvoeten, kan van opstaan tot slapen gaan niet meer zonderschoenen met steunzolen lopen.Is er nog hoop voor mij, om hierin verbeteringte krijgen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Jun 2019

Beste Corrie, dank voor je reactie op bericht over voeten sterk en gezond maken. Ja, wat ons betreft is het zeker mogelijk hierin verbetering te krijgen. Op onze website staat een blog over voorvoet pijn. Hier staan ook enkele oefeningen in waar je met kunt beginnen. Eind van dit jaar is ook onze online training voor voorvoet pijn klaar. Mocht je daar niet op willen wachten dan bieden we ook een consult aan bij Cocky (Nieuwegein) of Yvonne (Gouda) in de praktijk.

Reactie plaatsen