Doorgezakte voorvoet verergert doordat je voorvoet verder zakt
Doorgezakte voorvoet wordt steeds erger: waarom?
Eline van den Hout
10/22/2019
2 min
7

Doorgezakte voorvoet wordt steeds erger: waarom?

10/22/2019
2 min
7

Doorgezakte voorvoet. Wordt die erger? Ja dat kan zeker gebeuren.

Een doorgezakte voorvoet kan verergeren als het middelste deel onder je voorvoet steeds verder naar beneden zakt. Daardoor verdunt het voetkussen onder je voorvoet en voelt het alsof je op je botjes loopt.

Je krijgt hierdoor ook hamertenen of klauwtenen en eelt. Pijnloos lopen is uiteindelijk niet meer mogelijk. Heb jij nu een doorgezakte voorvoet? Dan maak je je vast zorgen over het feit dat de pijn toeneemt. Straks kun je niet eens meer een blokje om! In dit artikel lees je hoe je voorkomt dat de pijn erger wordt en wat je kunt doen om je voeten te verbeteren.

Stand van je voet en voetspieren

Als je een doorgezakte voet (ook bekend als spreidvoet en metatarsalgie) hebt, leun je te veel op je voorvoet. Daardoor verhoogt de druk op dat punt. Hoe langer dit duurt, hoe meer druk en hoe meer pijn je hebt. En wat ook niet meewerkt is dat onze voetspieren vaak zwak zijn. De voetspieren in onze voorvoet verzwakken doordat we er weinig mee doen.

We stoppen onze voeten weg in schoenen. Onze voetspieren hoeven daarom niet te werken, waardoor ze het doorzakken van de voorvoet niet kunnen voorkomen.

Doorgezakte voorvoet en hakken

Draag je regelmatig schoenen met hakken? Dit zorgt er ook voor dat de doorgezakte voorvoet erger wordt. Hoe hoger de hak, hoe hoger de druk onder de voorvoet (zie onderstaand plaatje). Het loodlijntje op het plaatje laat zien waar de druk zit. Zonder hak is de druk gelijkmatig verdeeld: 50 procent onder de voorvoet en 50 procent onder de hiel.

Met een kleine hak heb je 60 procent druk onder de voorvoet en 40 procent onder de hiel. En met een hoge hak is de druk onder je voorvoet wel 90 procent. Lopen op hakken is dus niet handig als je last hebt van een doorgezakte voorvoet.

doorgezakte voorvoet-1

Meer oorzaken doorgezakte voet

  • Holvoeten: je leunt bij deze voetvorm meer op je voorvoet;
  • Leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe dunner het vetkussen;
  • Overgewicht;
  • Regelmatig rennen en springen;
  • Lichamelijke aandoeningen, waaronder jicht en reuma.

Oplossing doorgezakte voorvoet

Voetentraining heeft de oplossing voor de doorgezakte voorvoet: de Online Training Metatarsalgie. Deze training bestaat uit 7 zorgvuldig opgestelde modules. In de modules vind je video’s, uitleg en heel veel oefeningen. Je gaat dus helemaal zelf aan de slag met jouw doorgezakte voorvoeten.

Dit levert de online training metatarsalgie jou op

  • Pijn onder de voorvoet vermindert of verdwijnt
  • Eelt vermindert of verdwijnt
  • Staan en lopen is stabieler
  • Houding verbetert
  • Je kunt weer lange wandelingen maken met anderen

Gratis oefeningen

Wil je kijken of jij met oefenen aan je voeten kan werken? Of dat voor jou werkt? Klik dan hieronder voor onze 4 gratis oefeningen voor metatarslagie.

Direct naar gratis oefeningen metatarsalgie

Like ook onze Facebookpagina voor metatarsalgie en word lid van de groep om contact te maken met gelijkgestemden.

Reacties
Categorieën