Ik heb pijn met hardlopen door mijn hallux valgus. Hoe los ik dit op?
Hardlopen en hallux valgus
03 oktober 2018 
2 min. leestijd

Hardlopen en hallux valgus

Hardlopen en hallux valgus. Heb jij een scheve teen en houd je van hardlopen en wandelen? Dan wil je dit natuurlijk blijven doen. En zonder pijn. In dit blog bespreken we welke schoenen je het beste kunt dragen en wat je tegen je hallux valgus en bijkomende klachten kunt doen.

Hardlopen en hallux valgus

Het kan zijn dat je helemaal geen pijn aan je hallux valgus voelt tijdens het hardlopen of wandelen. Dit wil echter niet zeggen dat er niets aan de hand is. Misschien heb je wel een zere enkel, knie, onderrug of heup? Deze pijn kan veroorzaakt worden door je hallux valgus. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Pijnklachten door scheve teen bij hardlopen

Als je wandelt of hardloopt met een scheve teen dan rol je je voet niet recht naar voren af, maar hij kantelt weg. Hierdoor kan je voet gaan inzakken tijdens de afwikkeling. Op het moment dat je je ingezakte voet neerzet, draait hij schuin naar binnen. Je enkel, knie en heup draaien hierdoor ook naar binnen. Na verloop van tijd krijg je om die reden pijn op andere plaatsen in het lichaam.

Hardloopschoenen en hallux valgus

Bij het hardlopen met een hallux valgus raden we je aan een steunzooltje te gebruiken. Nu denk je wellicht: ja maar jullie willen toch dat ik het dragen van steunzolen afbouw? Dat klopt inderdaad, maar dat kan alleen door regelmatig onze voetoefeningen te doen. Als je nog niet goed getraind bent en een uurtje gaat hardlopen, dan is het verstandig om een steunzooltje te dragen.

Anders is het veel te zwaar voor je voet. Een steunzooltje geeft net wat extra ondersteuning en voorkomt pijnklachten. Je kunt speciale hardloopzooltjes vinden bij vrijwel iedere sportzaak.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van sportschoenen?

  • Zorg ervoor dat het zadel van je schoen voor of achter de knok zit. Als het zadel precies op de knok zit dan kan dat irritatie veroorzaken. Een alternatief is een schoen te dragen waarmee het zadel mee kan rekken.
  • Vraag in de winkel naar stretchschoenen. Deze zijn speciaal gemaakt voor mensen met een hallux valgus.
  • Zorg dat je genoeg ruimte hebt in je schoen. Er zijn extra brede modellen. Voor dames is een schoen met D leest geschikt en voor mannen een schoen met E leest.

Wandelschoenen en hallux valgus

  • Zorg ervoor dat je schoenen draagt waarbij de zool niet te zacht is. De schoenzool moet steun geven als je meer dan een uur gaat lopen. Doe indien nodig een steunzooltje in je wandelschoen.
  • Koop bredere wandelschoenen waarin ruimte is voor de hallux valgus. Bijvoorbeeld van het merk Meindl.

Voeten trainen en hallux valgus

Naast het vinden van de juiste schoenen kun je de scheve teen rechter zetten tijdens het lopen. Dit is mogelijk met tape, de taping loop of de epitact. Hiermee sta je veel stabieler. We raden je ook aan om teensokken te dragen, zodat je je tenen goed uitlijnt. Kijk voor deze materialen op onze pagina over oefenmaterialen.

Verder is het belangrijk je voeten structureel te trainen om de hallux valgus te verminderen. Je kunt alvast kennismaken met voetoefeningen door onze 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus te downloaden. Veel succes!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Yvonne Bontekoning. Ik help sporters met klachten aan voeten, benen en heupen. Ik zie veel mensen met voetklachten. Sinds 2013, na een lezing van een evolutiebioloog over de natuurlijk voet, ben ik gaan onderzoeken of voetklachten misschien samen zouden kunnen hangen met het feit dat we onze voeten niet meer natuurlijk (zonder schoenen die niet de vorm van de voet hebben) gebruiken. Ik ben, samen met Cocky Hoogeveen, de initiatiefnemer van Voetentraining.
Reactie plaatsen