Page content

Wat kan ik doen aan de pijn van hielspoor?

Wat kan ik doen aan de pijn van hielspoor?

Wat kan ik doen aan de pijn van hielspoor? Je kan de pijn verminderen met oefeningen. In de medische wetenschap wordt weliswaar veel over hielspoor zelf gesproken, maar weinig over oefeningen die je kan doen als je een hielspoor hebt. Dat is jammer, want je hiel pijn kan verminderen of zelfs verdwijnen als je je voet traint. Door de oefeningen stimuleer je de doorbloeding en worden de gewrichten soepeler. In dit blog geven we je handige tips wat je kan doen als je last hebt van hielspoor.

Wat kan ik doen aan de pijn van hielspoor?

Hielspoor is een geïrriteerde peesplaat

In medische termen heet deze aandoening: fasciitis plantaris. Hoewel bij fasciitis plantaris de gehele peesplaat van je voet overbelast is, voel je de irritatie van de peesplaat vooral bij de aanhechting. Hierdoor heb je pijn onder de hiel van je voet.

Hielspoor oefeningen

Oefening 1: Rollen met het balletje

Een van de hielspoor oefeningen is het rollen met het balletje (ook voor mensen met een hallux valgus). Dat is altijd een goede oefening. Alleen moet je bij een peesplaat irritatie voorzichtig zijn. Meestal heb je bij hielspoor pijn in de hiel van je voet. Vermijd de plekken waar de pijn zit door daar omheen te draaien. De rest van je voet kun je wel trainen.

Stap 1: Deel de voet in de lengte in 3 delen. Rol onder ieder deel 10x met het balletje vanaf de hak tot net voor de tenen.

Stap 2: Deel de voet in de breedte in 3en. Zet je voet op het balletje en duw je voet in het balletje alsof je een luchtbed oppompt. Doe dit op de drie plekken. Doe het 10x.hielspoor oefeningen met balletje

Stap 3: Deel nu de hak in 4en. Zet je voet op het balletje en duw je voet in het balletje alsof je een luchtbed oppompt. Doe dit op de vier plekken doe het 10x.

Let op, de oefeningen mogen wel een beetje pijn doen maar niet te erg. Na afloop mag de pijn in ieder geval niet zijn toegenomen.

Stap 4: Leg nu het balletje net voor je tenen waardoor je tenen naar beneden te buigen. Duw nu in het balletje opnieuw alsof je een luchtbed oppompt. Doe dit 10x.

Door de oefeningen stimuleer je de doorbloeding en worden de gewrichten soepeler.

Oefening 2: Massage

Hielspoor oefeningen 2Masseer de hele voet met je handen. Neem wat bodylotion om te masseren. Dus de onderkant, de bovenzijde van je voet, de ruimte tussen de tenen. Masseer goed rond de hiel en rond de achillespees.

 

 

Hielspoor oefeningen voor het hele been

Oefening 3: Voor het hele been.

Bij een hielspoor heb je pijn in de onderkant van je voet. Toch is het belangrijk om het hele been tot en met de spieren in je rug te behandelen. Immers de spieren onder de voet zijn verbonden met de spieren in je been, bil en rug. De spanning in de peesplaat onder de voet moet minder worden en dat kan alleen maar als de spanning in de spieren in de achterkant van het been ook minder is. Daarom hier oefeningen voor het hele been

Stap 1: Ga op de grond tegen de muur zitten. Trek de knie van het “gezonde” been zo dicht mogelijk tegen de romp. En strek het aangedane been zo dat de knieschijf naar boven wijst.

Stap 2: Trek nu de voet op en breng de voet naar beneden. Doe dit heel rustig, forceer niets probeer door het vaker te doen verder te komen. Herhaal dit 15 keer.

Stap 3: Trek nu de tenen op en daarna naar beneden zonder dat de voet in de enkel beweegt. Doe het rustig.

Stap 4: Trek nu de voet op en gelijktijdig ook de tenen. Breng nu de voet naar beneden maar hou de tenen opgetrokken. In het begin is dit een lastige oefening omdat je twee bewegingen gelijktijdig maakt die eigenlijk tegengesteld zijn aan elkaar. Neem de tijd om deze beweging je eigen te maken. Doe dit 15x. Doe het rustig en probeer door het vaker te doen verder te komen.

Stap 4: Trek nu de voet op maar buig gelijktijdig je tenen. Breng de voet naar beneden maar houd de tenen gebogen. Ook dit is in het begin een lastige oefening. Neem de tijd om vertrouwd te worden met deze beweging. Herhaal het 15x

Stap 5 Masseer de onderkant van de voet met de hand, je kan ook je knokkels gebruiken. Masseer daarna de hele voet.

Hielspoor en lopen op blote voeten

Wij adviseren je ook, als je dat nog niet doet, om in huis wat meer op blote voeten, op sokken of op minimalistische schoenen te lopen.  Als je op blote voeten, sokken of op minimalistische schoenen loopt,  activeer je je tenen. Hierdoor worden je voetspieren sterker en kunnen je voetklachten Met minimalistische schoenen train je de voetspierenverminderen. Uiteraard moet je dit rustig opbouwen, je voeten moeten wennen.

Hielspoor oefeningen online

De komende maanden gaan Cocky en Yvonne de hielspoor oefeningen verder uitwerken. We hopen uiteindelijk met een nieuw boekje te komen en met een online training. Ook hoor je het gevolg van wat we allemaal hebben uitgezocht en gevonden in de wetenschappelijke literatuur over hielspoor.

Voetklachten? Blijf ons volgen

scheve teen gratis oefeningenAls je ons wilt blijven volgens voor hielspoor oefeningen of andere voetklachten, dan kun je de gratis oefeningen downloaden. Deze oefeningen zijn op dit moment gericht op de hallux valgus, maar zoals hierboven beschreven, is het rollen met het balletje altijd een goede oefening. Ook voor een vervelende voetklacht zoals hielspoor. Blijf ons vooral volgen via Facebook en door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Dan ben je direct op de hoogte als we nieuwe oefeningen hebben voor de hielspoor.

  Comment Section

  16 reacties op “Wat kan ik doen aan de pijn van hielspoor?


  Door Marieke op 10 maart 2020

  Ik heb een tens voor een ander pijngebied. Kan ik deze ook gebruiken voor mijn voet?


  Door Pine Berg op 17 maart 2020

  Beste Marieke, Dit apparaat kun je zeker gebruiken om de pijn van hielspoor weg te nemen, maar het neemt de oorzaak van hielspoor niet weg. Daarvoor moet je trainen.


  Door Nancy Wouters op 27 december 2019

  Tijdens de oefening met het balletje wordt de pijn stilaan minder.
  Hoe dikwijls mag men deze oefening doen ?


  Door Pine Berg op 30 december 2019

  Fijn dat de pijn minder wordt! We raden aan om ongeveer 15 min per dag te oefenen.


  Door Coby op 11 november 2019

  Vorige week volgde ik het webinar voor de hallux valgus. Een paar weken daarvoor was ik al begonnen met de gratis oefeningen, en liep ik minder op de steunzolen. Vrijdagavond heb ik mijn grote tenen getapet. Om te proberen goedkope tape gekocht, die dus de volgende ochtend haast helemaal los zat. Een beetje bijgeplakt, en die ochtend 2 uur lang gestaan in een supermarkt, tbv een voedselactie. Maar dan nu mijn vraag: kan er verband bestaan tussen alles wat ik hierboven beschrijf en klachten van ‘spit’ sinds gistermorgen? Ik kan niets anders bedenken: het is me niet in de rug ‘geschoten’ en ik heb niets geks gedaan, behalve dan die acties m.b.t. mijn hallux valgus bdz. Rara. Ik weet en begrijp dat er verband bestaat tussen de verschillende spieren en spierstelsels in het lichaam, maar over dit verband moet ik even nadenken. Weten jullie raad met deze vraag?


  Door Pine Berg op 12 november 2019

  Beste Coby, Wees voorzichtig met het wegleggen van steunzolen. We adviseren pas vanaf module 6 (na een aantal maanden intensief oefenen) om je steunzolen af en toe weg te leggen. Niet als je alleen de 4 gratis oefeningen doet. Als je zonder steunzolen wilt lopen, doe dan eerst de Online Training Hallux Valgus. Anders kun je inderdaad klachten krijgen, zoals rugpijn. Tape kan inderdaad snel losgaan. Heb je er 30 seconden rustig op gedrukt toen je het aanbracht?


  Door Mariëlle op 7 november 2019

  Ik heb al 2 jaar hielspoor. Van alles geprobeerd van fysiotherapie tot shockwave, tot intapen tot slapen met een spalk en 2 maanden geleden geopereerd. Helaas moet ik nu constateren dat de pijnklachten niet weg zijn. Advies van de orthopeed: blijf oefenen! Ik word er een beetje moedeloos van.


  Door Pine Berg op 8 november 2019

  Beste Mariëlle, wat vervelend. Er komt in eind december/begin januari een online training voor hielspoor uit. Dit is een doelgerichte training waarbij je je hielspoor aanpakt en je gehele houding verbetert. Vervelend dat je niet verder komt met de oplossingen die je nu hebt gekregen. Je zou een consult bij ons kunnen aanvragen. Mail daarvoor naar: info@voetentraining.nl.


  Door andré van gelderen op 28 juli 2019

  ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen om hielspoor tegen te gaan.


  Door Pine Berg op 30 juli 2019

  Beste André, We zijn een online training aan het maken. Met oefeningen kun je veel bereiken.
  Maar het duurt nog wel tot eind van het jaar voor deze klaar is.
  Tot die tijd moet je het doen met de oefeningen uit het blog.


  Door Myriam op 25 april 2019

  Ik heb wel erg last van hielspoor. Ik ben pas 22 maar kan er niet van slapen, felle branderige steken en onder de huid tintelingen en jeuk, continu zeurende pijn.. Ik zal zeker wat oefeningen gaan proberen


  Door Cocky op 26 april 2019

  Beste Myriam, Heel vervelend dat je zoveel pijn hebt door hielspoor en hier ook slecht door slaapt. Wij zijn een trainingsprogramma aan het maken voor de hielspoor. Op onze facebook pagina hebben wij informatie staan over hielspoor ook met oefeningen. https://www.facebook.com/pg/voetentraining/. Kijk dan bij de video’s en zet in de zoekfunctie hielspoor.


  Door Sylvia Kast op 9 november 2019

  Probeer een nacht sok,
  Online te krijgen!
  Night sock in engels.
  Het doet wonders met mijn hielspoor!
  Het heeft velcro dat forceert je voet te strekken terwijl je slaapt!


  Door Pine Berg op 12 november 2019

  Bedankt voor je bericht. Fijn dat het helpt. Wij adviseren om overdag oefeningen te doen in combinatie met hulpmiddelen. Hulpmiddelen werken namelijk als je ze overdag gebruikt/draagt, wanneer je spieren ook in beweging zijn.


  Door Ingrid op 13 januari 2019

  Ben begonnen met het rollen van tennisbal onder mijn voet, paar x per dag en merk nu al dat de pijn minder word. Doe ook rek en strek oefeningen,


  Door Pine Berg op 18 januari 2019

  Beste Ingrid. Mooi dat je baat hebt bij de massage oefeningen met de tennisbal. Succes er mee.

  Plaats een reactie


  *