Wat moet ik doen als ik een platvoet heb, of een holvoet? Is het erg?
Platvoet, holvoet of normale voet?
holvoet en platvoet
Cocky Hoogeveen
holvoet en platvoet
09/14/2018
1 min
0

Platvoet, holvoet of normale voet?

09/14/2018
1 min
0

Platvoet, holvoet of normale voet? Welke voet heb jij? Na het lezen van dit blog heb je hier hopelijk een beter beeld van. Een holvoet of een platvoet is niet per se een ‘foute’ voet. Iemand met ‘normale voeten’ kan eveneens voetklachten hebben en baat hebben bij het trainen van zijn of haar voeten.

Normale voet

Bij een normale voet heb je druk op de hak, druk op een derde van het buitenste deel van je voet en druk op je tenen. Deze goede drukverdeling biedt echter geen garantie op pijnloze voeten. De beweeglijkheid en conditie van je voetspieren en voetgewrichten moeten eveneens goed zijn. Ook als je normale voeten hebt, heb je kans op een hallux valgus, metatarsalgie, hielspoor, hamertenen of mortons neuroon. Om dergelijke voetklachten te verminderen, of te voorkomen is het dus van belang normale voeten eveneens te trainen.

Platvoet

Een platvoet heeft druk op de hak, druk op twee derde van het buitenste deel van de voet of helemaal en druk onder de voorvoet. Bijna overal dus. De beweeglijkheid van de voetgewrichten kan normaal zijn, maar de spieren zijn wel een stuk slapper. We horen regelmatig van mensen met platvoeten dat ze hun voeten vaker rust moeten geven.

Interesse in de Online Training Platvoeten? Klik hier voor meer informatie.

Holvoet

Als je een holvoet hebt, heb je druk op 2 plaatsen: de hak en de voorvoet. Het middenstuk van je voet komt niet op de grond, met als gevolg dat je veel minder stevig staat. Je hebt immers een gebrek aan steunpunten. Mensen met holvoeten geven regelmatig aan dat ze last hebben van een branderig gevoel. Ze moeten namelijk meer draaien en schuiven om stabiel te kunnen staan.

Verkorte spieren

Bij een holvoet staan de spieren strak en is er minder beweeglijkheid in de voetgewrichten. Als er iemand met een holvoet bij ons komt is de kans groot dat hij of zij niet de lenigste van de klas was. Hij of zij heeft namelijk ook problemen met verkorte, strak staande spieren in de rest van het lichaam.

Dynamische voetscan

Nu denk je misschien: ik heb geen normale voet, platvoet of holvoet. Wat heb ik dan? Dat kan goed. Er bestaan tal van combinaties en variaties. Als je een dynamische voetscan laat maken van je voetstap, kun je duidelijk zien wat voor soort voet jijzelf hebt.

4 gratis oefeningen

Heb je voetklachten, zoals een hallux valgus? Download dan nu de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus. Deze zijn geschikt voor mensen met zowel platvoeten, holvoeten als normale voeten. Ook als je andere voetklachten hebt, zijn met name de eerste 3 oefeningen zeer goed om te doen. Heb je vragen over je hallux valgus of andere voetklachten? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag.

Reacties
Categorieën